ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έξοδο ΕΚΤ από τρόικα προτείνει η Διεθνής Διαφάνεια

Η Διεθνής Διαφάνεια εκπόνησε έκθεση για την ανεξαρτησία των πολιτικών της

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σύμφωνα με έκθεση που εκπόνησε η Διεθνής Διαφάνεια Ε.Ε. σε συνεργασία με στελέχη της ΕΚΤ, η Ευρωτράπεζα σε αρκετές περιπτώσεις υπερέβη τη θεσμική εντολή της, που αφορά τον έλεγχο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, και θα ήταν καλύτερο να απεμπλακεί από την τρόικα των δανειστών.

Έξοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από κάθε «ουσιαστικό» ρόλο που έχει στην τρόικα προτείνει η Διεθνής Διαφάνεια Ε.Ε., σε έκθεση που εκπόνησε σε συνεργασία με την Ευρωτράπεζα σχετικά με τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία των πολιτικών της.

Στην έκθεσή της, η Διεθνής Διαφάνεια επισημαίνει ότι οι βαρυσήμαντες αποφάσεις που έχει κληθεί να λάβει η ΕΚΤ την τελευταία δεκαετία έχουν μεν υποστηρίξει την ευρωζώνη, όμως αναπόφευκτα οδήγησαν σε πολιτικές συνέπειες κι έχουν φέρει στα «όρια των αντοχών» της την περιορισμένη εντολή του ιδρύματος για σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη.

Μεταξύ άλλων, η Διεθνής Διαφάνεια Ε.Ε. επικαλείται τη διακοπή της κανονικής χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες το 2015, η οποία οδήγησε τα ελληνικά ιδρύματα στον μηχανισμό έκτακτης βοήθειας ELA. Η οργάνωση κάνει λόγο για «υπέρβαση» της τυπικής εντολής της ΕΚΤ, πρόβλημα που είναι βαθιά ενσωματωμένο στην «θεσμική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης».

Η οργάνωση επισημαίνει ότι ΕΚΤ και Αθήνα ενδέχεται να βρεθούν εκ νέου ενώπιον δύσκολων αποφάσεων, καθώς οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αντλούν κεφάλαια από τον ELA, με το πλαφόν έκτακτης ρευστότητας να αυξάνεται τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες.

Ένα από τα κυριότερα παραδείγματα που επικαλείται η έκθεση είναι οι επιστολές που έστειλε το 2011 ο τότε πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Τρισέ στους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Στην επίμαχη αλληλογραφία, ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης καθιστούσε σαφές ότι η ΕΚΤ θα αγόραζε ιταλικά και ισπανικά ομόλογα μόνον αφότου οι δύο νοτιοευρωπαϊκές χώρες υλοποιούσαν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, με βάση χρονοδιάγραμμα που έθετε η ΕΚΤ.

Έναν χρόνο νωρίτερα, ο κ. Τρισέ είχε προειδοποιήσει γραπτώς τον υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας ότι θα έκοβε την παροχή ρευστότητας στις ιρλανδικές τράπεζες εάν το Δουβλίνο δεν ζητούσε πακέτο οικονομικής βοήθειας από τους εταίρους του.

H Διεθνής Διαφάνεια προτείνει κάθε επικοινωνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με κυβερνήσεις κρατών-μελών να δημοσιοποιείται και να προσυπογράφεται από τους προέδρους του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις που η ΕΚΤ ζητά από τα κράτη-μέλη μέτρα που υπερβαίνουν το πλαίσιο της εντολής της, η Τράπεζα θα πρέπει να εξασφαλίσει την πολιτική στήριξη της Ευρωβουλής και του Eurogroup.

Τέλος, η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρεται και στην τρέχουσα εμπλοκή της Ευρωτράπεζας στις διαπραγματεύσεις για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που χρειάζεται η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena, ζήτημα που είναι βαθιά πολιτικό για τη Ρώμη.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση