ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βελτιώνεται τον Μάρτιο το οικονομικό κλίμα

Λόγω ενδυνάμωσης του επιχειρηματικού κλίματος στη μεταποίηση

ΚΥΠΕ

Τον Μάρτιο 2017 το οικονομικό κλίμα παρουσίασε μικρή βελτίωση με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 0,6 μονάδες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2017, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η αύξηση οφείλεται σε ενδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στη μεταποίηση και σε οριακή βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η άνοδος του οικονομικού κλίματος στη μεταποίηση προέρχεται κυρίως από τις λιγότερο απαισιόδοξες αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες παραγγελίες και την προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την παραγωγή το επόμενο τρίμηνο.

Η καλυτέρευση του καταναλωτικού κλίματος συνδέεται με προσδοκίες για περαιτέρω μείωση στον αριθμό των ανέργων και με λιγότερο αρνητική στάση των καταναλωτών προς την αποταμίευση.

Στις υπηρεσίες, το κλίμα παρέμεινε στα επίπεδα του Φεβρουαρίου, αφού οι δυσμενέστερες αξιολογήσεις για την οικονομική κατάσταση και τη ζήτηση της επιχείρησης το τελευταίο τρίμηνο, αντισταθμίστηκαν από τις ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για τη ζήτηση το επόμενο τρίμηνο.

Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο, επίσης, παρέμεινε αμετάβλητο, με τη χειροτέρευση των απαντήσεων για τις πωλήσεις του τελευταίου τρίμηνου να αντισταθμίζεται από βελτιωμένες εκτιμήσεις για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες.

Στις κατασκευές, οι επιχειρήσεις εμφανίστηκαν πιο απαισιόδοξες για τα υπό εξέλιξη έργα τους και αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για την απασχόληση, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση αρνητικότερου κλίματος στον κλάδο.

Παρά τις μηνιαίες διακυμάνσεις, ο ΔΟΣ τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται σταθερά πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του (δηλ. τις 100 μονάδες), κάτι που φανερώνει ισχυροποίηση της οικονομικής εμπιστοσύνης στην Κύπρο και προδιαγράφει συνέχιση των ευνοϊκών συνθηκών για την οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα τρίμηνα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση