ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πιέσεις από βρετανικές εταιρείες στη Μέι

Ανησυχία μεταξύ των βρετανικών επιχειρήσεων, από αερομεταφορείς μέχρι τράπεζες

Kathimerini.gr

Ανησυχία επικρατεί μεταξύ των βρετανικών επιχειρήσεων, από αερομεταφορείς μέχρι τράπεζες και από αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι εταιρείες του αγροτικού τομέα, λίγες ώρες προτού η Βρετανή πρωθυπουργός ενεργοποιήσει το άρθρο 50. Ορισμένοι κλάδοι της βρετανικής βιομηχανίας σπεύδουν να υποβάλουν στην Τερέζα Μέι σειρά αιτημάτων τους που ζητούν να ληφθούν υπ’ όψιν στη διαπραγμάτευσή της με την Ε.Ε.

Οι αεροπορικές εταιρείες της Βρετανίας κινδυνεύουν να πληρώσουν βαρύ τίμημα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προειδοποιεί για τους περιορισμούς στους οποίους θα υπόκεινται σε περίπτωση «σκληρού Brexit», οπότε θα χάσουν το δικαίωμα να εκτελούν πτήσεις εντός της Ε.Ε.

Αν υλοποιηθούν οι προειδοποιήσεις της Κομισιόν, εταιρείες όπως οι EasyJet και BMI δεν θα μπορούν πλέον να εκτελούν δρομολόγια από το Μιλάνο στο Μόναχο, εκτός αν αλλάξουν ιδιοκτησιακό καθεστώς. Και αν, βέβαια, η Βρετανία απαντήσει με ανάλογους περιορισμούς στις ευρωπαϊκές αερογραμμές, η ιρλανδική Ryanair δεν θα μπορεί να εκτελεί δρομολόγια εντός Βρετανίας.

Εν ολίγοις, οι βρετανικοί αερομεταφορείς πρέπει να περιέλθουν κατά πλειοψηφία στα χέρια επιχειρηματιών της Ε.Ε. και πρέπει να πιέσουν τους μετόχους τους να πουλήσουν τα μερίδιά τους σε πολίτες της Ε.Ε.

Την ανησυχία του κλάδου έσπευσε χθες να εντείνει ο Κάρστεν Σπορ, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa, τονίζοντας ότι «Brexit σημαίνει Brexit και ο κλάδος μας δεν θα εξαιρεθεί». Προειδοποίησε, επίσης, ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα τηρήσουν σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις και θα εναντιωθούν σε κάθε ειδική μεταχείριση του κλάδου των αεροπορικών.

Παράλληλα, μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, όπως η AstraZeneca, μελετούν το νομοθετικό πλαίσιο για τη μετανάστευση, ώστε να δουν αν επιτρέπεται σε επιστήμονες από την Ε.Ε. να εργάζονται στη Βρετανία. Ομοίως και η βρετανική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας ζητεί να διατηρήσει την πρόσβαση σε εξειδικευμένους επαγγελματίες από την Ε.Ε. Σημειωτέον ότι η Alphabet, μητρική της Google, και η Amazon έχουν δεσμευθεί να αυξήσουν το προσωπικό τους στη Βρετανία κατά σχεδόν 10.000 υπαλλήλους.

Βρετανικά ΜΜΕ και βιομηχανίες κινηματογράφου και τηλεόρασης ανησυχούν για ενδεχόμενη μείωση των επενδύσεων στον κλάδο και θέλουν να διατηρήσουν τον χαρακτηρισμό «ευρωπαϊκό». Την ίδια στιγμή, οι βρετανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών ίσως επιβαρυνθούν με πολύ υψηλότερες χρεώσεις για τη χρήση άλλων ευρωπαϊκών δικτύων, ενώ η Ε.Ε. ετοιμάζεται να καταργήσει τον Ιούνιο τα τέλη περιαγωγής.

Εντονότατες ανησυχίες εκφράζει ο αγροτικός κόσμος της Βρετανίας που ζητεί να διασφαλισθεί η πρόσβασή του στην ενιαία αγορά. Αν η Βρετανία υιοθετήσει τους κανονισμούς του ΠΟΕ, οι δασμοί που προβλέπουν οι κανονισμοί του για τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα υπερβαίνουν το 40%.

Ο επίμαχος και κύριος τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών έχει κύριο αίτημα μια μακρά μεταβατική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας θα έχει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, ώστε να μην αναγκαστούν οι εταιρείες του να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους και το προσωπικό τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε. μόλις η κ. Μέι εγκαινιάσει επισήμως τη διαδικασία εξόδου.

Οξεία αντιπαράθεση

Κλίμα οξείας αντιπαράθεσης προοιωνίζεται για τις διαπραγματεύσεις του Brexit η στάση των δύο πλευρών. Καθεμία επιμένει στις θέσεις της. Ο διαπραγματευτής της Βρετανίας για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δηλώνει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να πληρώσει «κάποιο ποσό» σαν αυτό που της ζητάνε οι κοινοτικοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τον κ. Ντέιβις, η Ε.Ε. δεν έχει δώσει «καμία εξήγηση» για να δικαιολογήσει τα 57 δισ. ευρώ που απαιτεί η Ε.Ε. από τη Βρετανία. Την ίδια στιγμή, όμως, η Γερμανίδα καγκελάριος υιοθετεί τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως η Βρετανία πρέπει πρώτα να καταβάλει τα 57 δισ. ευρώ και μετά να αρχίσει η περίοδος διαπραγμάτευσης για τους όρους του Brexit και για οποιαδήποτε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα 57 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν υποχρεώσεις της Βρετανίας για εισφορές της στον κοινοτικό προϋπολογισμό και συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις για τους υπαλλήλους της Ε.Ε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επικαλείται την ανάγκη να διασφαλισθεί η εύθραυστη ενότητα της Ε.Ε. και όχι την πρόθεση «να τιμωρηθεί η Βρετανία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X