ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προειδοποίηση Ε.Ε. στη Ρώμη να μην αυξήσει το δημόσιο χρέος

«Είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας να έχει προϋπολογισμό που θα ανοίξει τον δρόμο στη μείωση του δημοσίου χρέους της», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί

Kathimerini.gr

Οσο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ μελών της κυβέρνησης συνασπισμού της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό της υπ’ αριθμόν 3 οικονομίας στην Ευρωζώνη, υψηλοί αξιωματούχοι της Ε.Ε. υπενθυμίζουν πως θα πρέπει να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες της. «Είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας να έχει προϋπολογισμό που θα ανοίξει τον δρόμο στη μείωση του δημοσίου χρέους της», δήλωσε χθες ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων, από τη Βιέννη. Εκεί πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, με τον Μάριο Σεντένο να τονίζει πως η Ρώμη έχει δεσμευθεί για την τήρηση των κανόνων της Ε.Ε. για το δημόσιο χρέος.

Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, και ο Λουίτζι ντι Μάιο του Κινήματος των 5 Αστέρων, που διαμορφώνουν την κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας, έχουν υποσχεθεί μείωση της φορολογίας, βασικό εγγυημένο εισόδημα για τους οικονομικά αδυνάμους και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης. Ολα αυτά τα μέτρα, όμως, θα καταστήσουν αδύνατη τη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος, το οποίο δεν οφείλεται στον οικονομικό κύκλο. Και εάν η Ιταλία δεν συγκρατήσει τις κρατικές δαπάνες της, τότε δεν θα επιτύχει μακροπρόθεσμα τη μείωση του δημόσιου χρέους της, που ανέρχεται στο 132% του ΑΕΠ. Την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναθεώρησε προς τα κάτω την προοπτική του ιταλικού χρέους σε «αρνητική».

Ομως, οι φόβοι για τον εκτροχιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής της Ιταλίας υπαναχώρησαν αυτήν την εβδομάδα, οδηγώντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στο 2,81%, που είναι το χαμηλό μηνός. Ο λόγος είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζοβάνι Τρία καταβάλλει προσπάθειες για να βρει ισορροπία ανάμεσα στα αιτήματα της κυβέρνησης Σαλβίνι - Ντι Μάιο και στην Κομισιόν. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας La Stampa, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών υποχώρησε στην απαίτηση του Κινήματος 5 Αστέρων για παροχή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα, αλλά περιορίζει τα κεφάλαια στα 10 δισ. ευρώ. Είναι σαφώς χαμηλότερο ποσό από τα 17 δισ. ευρώ που ζητούσε αρχικά το Κίνημα 5 Αστέρων.

Συνολικά, το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση συνασπισμού υπολογίζεται στα 30 δισ. ευρώ, αποκαλύπτει η La Stampa. Το κόστος της επιβολής ενιαίου ΦΠΑ που προωθεί η Λέγκα του Βορρά προσδιορίζεται στα 12,4 δισ. ευρώ, ενώ αυτό της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού θα κυμανθεί από 6 έως 8 δισ. ευρώ.

Βάσει των κανόνων της Ε.Ε., η Ιταλία θα πρέπει να μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμά της μέσα στον επόμενο χρόνο κατά 0,6% από το 1,7% του ΑΕΠ που προβλέπεται για το τρέχον έτος. Ακόμη και χωρίς να υπάρξει καμία αλλαγή ρότας στη δημοσιονομική πολιτική της Ιταλίας, η Κομισιόν προβλέπει πως τελικά το διαρθρωτικό έλλειμμα θα φθάσει το 2% του ΑΕΠ. «Πιστεύω πως όλοι στην Ευρώπη έχουμε δύσκολο έργο μπροστά μας. Ο καθένας πρέπει να λύσει τα προβλήματά του», είπε χθες ο Ολαφ Σολτς.

Σε 100 ημέρες χάθηκαν 100 δισ.

Στις 100 ημέρες από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της Ιταλίας η κυβέρνηση Σαλβίνι - Ντι Μάιο, οι Ιταλοί έχουν χάσει 100 δισ. ευρώ. Κοστίζει δηλαδή ένα δισ. ευρώ την ημέρα η έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών στην κυβέρνηση συνασπισμού. Το ποσό προκύπτει όταν αθροιστεί η πτώση στην κεφαλαιοποίηση του ιταλικού χρηματιστηρίου με την αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας. Και ο υπολογισμός ανήκει στον Ρενάτο Μπρουνέτα, οικονομολόγο και πρώην υπουργό της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι μέχρι το 2011. Σύμφωνα λοιπόν με τους υπολογισμούς του Μπρουνέτα που δημοσιεύονται στην ιταλική εφημερίδα Il Giornale, στη διάρκεια των 100 αυτών ημερών η κεφαλαιοποίηση του ιταλικού χρηματιστηρίου μειώθηκε από τα 692 δισ. στα 571 δισ., χάνοντας εν ολίγοις 121 δισ. ευρώ. Ο Ιταλός οικονομολόγος επισημαίνει μάλιστα πως στη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών σημείωσαν απώλειες όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι απώλειες, όμως, του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου έφθασαν στο 11,14%. Δεδομένου, όμως, ότι οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να καταβάλει 830 εκατ. ευρώ περισσότερα σε αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X