ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ackermann: Οι τράπεζες να ενισχύσουν τις προσπάθειες για μείωση των ΜΕΔ

Ο Δρ Ackermann κάλεσε την Κυβέρνηση να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου Josef Ackermann σε διάλεξή του την περασμένη Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2017, έστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέχτες για το παρόν και το μέλλον της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κύπρο.

Ο Δρ Ackermann, που μιλούσε σε εκδήλωση του συνδέσμου αποφοίτων του London School of Economics με θέμα ‘Destructive Creations: Lessons from the Financial Crisis and the Future of Europe’ («Καταστροφικές δημιουργίες: Μαθήματα από την οικονομική κρίση και το μέλλον της Ευρώπης») επεσήμανε πως «δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό για κανέναν» και ότι «πρέπει να κάνουμε περισσότερα, να ενισχύσουμε την πειθαρχία μας και να παίξουμε με τους κανόνες της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης».

Ειδικότερα απευθυνόμενος προς την Κυβέρνηση, την κάλεσε να διατηρήσει την δημοσιονομική πειθαρχία και να χτίσει την απαιτούμενη πολιτική συναίνεση για να προωθήσει τις αναγκαίες πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα, την ανταγωνιστικότητα και θα προστατέψουν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Επίσης την κάλεσε να προχωρήσει σε νομικές και άλλες μεταρρυθμίσεις για να τονωθεί η διεύρυνση της ανάπτυξης.

Ο Ελβετός τραπεζίτης, απευθυνόμενος προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα, υπογράμμισε πως «οι τράπεζες θα πρέπει να βελτιώσουν περαιτέρω τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους».
Στέλλοντας το δικό του μήνυμα προς την κυπριακή κοινωνία ανέφερε πως «χρειάζεται να αποφύγει τις λαϊκιστικές προσεγγίσεις και την αδύναμη στήριξη της αρχής του σεβασμού οικονομικών και συμβατικών υποχρεώσεων». «Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου.

H Ευρώπη ενωμένη

Στην ομιλία του στην οποία ανέλυσε σημαντικά θέματα που αφορούν τη χρηματοοικονομική κρίση με έμφαση στην Ευρώπη, ο τέως Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank έδωσε θετική νότα για το μέλλον της Ευρώπης, υπό προϋποθέσεις, τονίζοντας πως «η Ευρώπη μπορεί μόνο να έχει ένα θετικό μέλλον αν υιοθετήσει τον δρόμο της επικουρικότητας, της αυτοπειθαρχίας και της ευθύνης», και πρόσθεσε πως «η συμμόρφωση με αυτήν την προσέγγιση θα ανοίξει τον δρόμο για επίλυση των προβλημάτων».

Σταθερός υποστηριχτής της Ευρώπης ο Δρ Ackermann είπε πως «η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη στη βάση του ρητού “ενωμένοι στη διαφορετικότητα”. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία ότι το συλλογικό καλό εξυπηρετείται καλύτερα αν όλα τα κράτη- μέλη ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και δεχθούν την ευθύνη των δικών τους λαθών».

Επίσης χαιρέτισε τα όσα έχουν γίνει στην Κύπρο τα τελευταία τέσσερα χρόνια χάριν στις θυσίες, όπως είπε, του κυπριακού λαού, τη συνεπή υλοποίηση των κατάλληλων πολιτικών από τις αρχές και εν μέρει λόγω θετικών εξωγενών παραγόντων.

Αναφέρθηκε στον σημαντικότατο ρόλο που διαδραμάτισε η Τράπεζα Κύπρου στην επιστροφή στην ανάπτυξη τονίζοντας πως «είμαστε περήφανοι για το τι έχει επιτευχθεί σε μόλις τέσσερα χρόνια, ειδικότερα όταν αναγνωρίσει κανείς ότι τον Μάρτιο του 2013 η Τράπεζα Κύπρου ήλθε πολύ κοντά στο να μοιραστεί την ίδια μοίρα που είχε Λαϊκή Τράπεζα η οποία οδηγήθηκε σε εκκαθάριση».

Αναφερόμενος στα αίτια της κρίσης στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου μίλησε για αδύναμη τραπεζική εποπτεία, δημοσιονομικές ανισοσκέλειες και υψηλές δομές κόστους, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μεγάλη καθυστέρηση στην έγκαιρη αίτηση και συνομολόγηση ενός προγράμματος διάσωσης με πιο λογικούς όρους.

Επίσης αναγνώρισε ότι «οι τραπεζίτες και κράτη είχαν αναλάβει κινδύνους που δεν μπορούσαν να απορροφήσουν» τονίζοντας πως «η Ευρώπη δεν είχε τους μηχανισμούς να αντιμετωπίσει την τραπεζική κρίση έτσι που πολλές προβληματικές τράπεζες να διασωθούν με χρήματα των φορολογούμενων». Τέλος υπογράμμισε πως η ύφεση έφερε στην επιφάνεια τις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας μεταξύ των κρατών – μελών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X