ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αγωνία στο City για τη σχέση με την Ε.Ε. μετά το Brexit

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο ανώτατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, χαρακτήρισε το δημοσίευμα των Times «παραπλανητικό».

ΠΗΓΗ: Reuters

Βρετανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν χθες να διαψεύσουν δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Times ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για πρόσβαση των βρετανικών τραπεζών στην αγορά της Ε.Ε. μετά το Brexit, ώστε να εξακολουθήσουν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους εκεί.

H είδηση αυτή, ωστόσο, ενίσχυσε τη στερλίνα, η οποία χθες διαμορφώθηκε προς το δολάριο στο 1,2915 δολ., ενώ στη συνέχεια ανήλθε περαιτέρω στο 1,2954 δολάριο λόγω απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας για αμετάβλητα επιτόκια. Πρόκειται για τη σημαντικότερη άνοδο του νομίσματος μέσα στο 2018. Επιπλέον, η στερλίνα χθες ενδυναμώθηκε και ως προς το ευρώ. Μάλιστα, η εφημερίδα The Times τόνισε ότι επετεύχθη μια προκαταρκτική συμφωνία σε πολλά επιμέρους θέματα,όπως όλες οι πτυχές της μελλοντικής εταιρικής σχέσης Βρετανίας και Ε.Ε. στον κλάδο των υπηρεσιών, στην ανταλλαγή δεδομένων, καθώς και στην κανονιστική αμοιβαιότητα – δηλαδή, στην αναγνώριση από τις Βρυξέλλες της αμοιβαιότητας των κανόνων ή αλλιώς το λεγόμενο «κανονιστικό ισοδύναμο».

Η συζήτηση βασίζεται στο υπάρχον σύστημα κανόνων της Ε.Ε. για την πρόσβαση στην αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Ωστόσο, αξιωματούχοι στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες ανέφεραν ως εσφαλμένο το δημοσίευμα των Times. Ειδικά, ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο ανώτατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, το διέψευσε. Προσέθεσε, μάλιστα, πως η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να αρχίσει τον διάλογο για το κανονιστικό ισοδύναμο με τη Βρετανία, όπως και με κάθε άλλη τρίτη χώρα. «Σημειώνουμε πρόοδο στο θέμα της πρόσβασης των τραπεζικών ιδρυμάτων της Βρετανίας στην Ε.Ε., αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτε», δήλωσαν Βρετανοί αξιωματούχοι, διατηρώντας την ανωνυμία τους.

Εν τω μεταξύ, πολλά υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών φοβούνται ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα υποβαθμίσει τη θέση του Λονδίνου ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου. Αυτή τη στιγμή, όντας ακόμα η χώρα εντός της Ε.Ε., οι βρετανικές τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες απολαμβάνουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στην πελατεία τους, προσφέροντάς τους το σύνολο των πολυποίκιλων υπηρεσιών τους.

Ομως, το κανονιστικό ισοδύναμο θα περιορίσει το εύρος αυτό, επειδή εξαιρεί πρωτεύουσες δραστηριότητες των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως είναι, λόγου χάριν, η χορήγηση πιστώσεων από εμπορικές τράπεζες. Βέβαια, η Βρετανία, όπως έχει δηλώσει πολλές φορές, ενδιαφέρεται να υπερβεί το υπάρχον σύστημα του κανονιστικού ισοδυνάμου και να συμφωνήσει με την Ε.Ε. νέο οικονομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο συνεργασίας. «Αυτό σημαίνει αυτονομία στις αποφάσεις των δυο μερών αναφορικά με την πρόσβαση στην αγορά», ανέφερε εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Ομως, οι Βρυξέλλες με το υπάρχον σύστημα αναγνωρίζουν κατά βούληση αμοιβαιότητα στους κανόνες. Μπορούν, όμως, να τροποποιήσουν την απόφασή τους αυτή εντός 30 ημερών, ενώ η Βρετανία ζητεί μεγαλύτερο διάστημα. Ούτως ή άλλως, η οποιαδήποτε διμερής συμφωνία επί των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών προϋποθέτει ότι το Λονδίνο θα καταβάλει τα οφειλόμενα στην Ε.Ε.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Aμετάβλητα διατήρησε χθες τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι μια ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα επισπεύσει τον ρυθμό αύξησής τους. Τα επιτόκια παραμένουν στο 0,75%, ενώ τον Αύγουστο είχαν αυξηθεί 25 μονάδες βάσης και για δεύτερη φορά από την απαρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπως αναφέρει το CNBC.

«Εάν η οικονομία συνεχίσει εν γένει την πορεία της σε εναρμόνιση με τις προβλέψεις μας του Νοεμβρίου, τότε θα είναι θεμιτό να γίνει αύξηση του κόστους δανεισμού», υπογράμμισε ο Μαρκ Κάρνεϊ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας. Επιπλέον, τόνισε ότι, αν και τα δεδομένα από την οικονομία είναι ευνοϊκά, η αβεβαιότητα σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται πως επηρεάζει δυσμενώς το κλίμα στους επιχειρηματικούς κύκλους.

Ενδεχομένως δε η αβεβαιότητα να επιτείνει την αστάθεια στην αγορά. «Οι προοπτικές της οικονομίας εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από το είδος της συμφωνίας εξόδου από την Ε.Ε. και ειδικότερα από τις εμπορικές συμφωνίες που θα συναφθούν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Αγγλίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X