ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:15
 

Airbnb: Ρυθμίζουν επαύλεις, εκτός τα διαμερίσματα

Πολύπλοκο το θέμα των διαμερισμάτων, χρήζει περισσότερης επεξεργασίας και παίρνει παράταση

Newsroom K

Η συζήτηση των προτάσεων νόμου του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Ηλία Μυριάνθους για ρύθμιση της ενοικίασης καταλυμάτων τύπου Airbnb φαίνεται να οδηγείται ενώπιον Ολομέλειας σε συνεδρίαση η οποία θα γίνει πριν το τέλος των εργασιών της Βουλής για τις θερινές διακοπές.

Ωστόσο από τις ρυθμίσεις μένουν εκτός τα διαμερίσματα. Πρόκειται για θέμα το οποίο εκτιμάται ότι χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας, καθώς με την μονιμοποίηση της χρήσης ενός τέτοιου διαμερίσματος ως τουριστικού, ενδεχομένως να δημιουργούνται ζητήματα οχληρίας εντός της πολυκατοικίας, τα διαμερίσματα της οποίας χρησιμοποιούνται ως μόνιμη κατοικία.

Με τα διαμερίσματα να εκκρεμούν, η βουλή συνεχίζει σε επόμενη της συνεδρία την συζήτηση και για το θέμα δημιουργίας μητρώου το οποίο θα δημιουργήσει ο ΚΟΤ (ο οποίος θα μετεξελιχθεί σε Υφυπουργείο Τουρισμού).  Στόχος είναι οι δύο προτάσεις νόμου να οδηγηθούν για ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου πριν τον Ιούλιο.

Αδειούχες μόνο 108 επαύλεις

Aυτή την στιγμή περίπου 25 χιλιάδες τουριστικά καταλύματα λειτουργούν χωρίς άδεια, ενώ μόνο 108 επαύλεις είναι αδειούχες σε όλη την Κύπρο. Εξ αυτών οι 104 στην Πάφο και οι άλλες τέσσερις στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Σύμφωνα δε με στοιχεία για το 2017 τα οποία έχει αναρτήσει στην σελίδα της η πλατφόρμα Airbnb, 120,000 επισκέπτες προερχόμενοι από 125 διαφορετικούς προορισμούς επέλεξαν καταλύματα Airbnb ενώ μέσος όρος είναι οι 31 διανυκτερεύσεις

Το προφίλ του Κύπριου οικοδεσπότη

Σύμφωνα με την ανάλυση που παρέχεται στην σελίδα της πλατφόρμας, ο προμηθευτής ή ο οικοδεσπότης στην Κύπρο χρησιμοποιεί το 43% του εισοδήματος από τη φιλοξενία μέσω της Airbnb για την κάλυψη βασικών εξόδων ενός νοικοκυριού, ενώ το 6% των οικοδεσποτών δήλωσε ότι χρησιμοποίησαν το εισόδημά τους στην Airbnb προκειμένου να ανοίξουν μια νέα επιχείρηση. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο μέσος όρος ενός οικοδεσπότη στην Κύπρο είναι τα 2.900 δολάρια.

Σημαντικό είναι πάντως το στοιχείο ότι το 88% των οικοδεσποτών ενσωματώνει πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον κατά τη φιλοξενία. Και αυτό έρχεται σε συνάρτηση με το 66% των επισκεπτών καταλυμάτων Airbnb, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, ότι η θετική επίδραση στο περιβάλλον από την ενοικίαση ενός σπιτιού μέσω της Airbnb ήταν αρκετά σημαντικός παράγοντας ώστε να την επιλέξουν.

Από την άλλη το 79% των επισκεπτών επέλεξαν την Airbnb επειδή ήθελαν να ζήσουν σαν ντόπιοι, ενώ το 89% των επισκεπτών για την τοποθεσία. Ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις είναι το γεγονός ότι το 42% των χρημάτων που ξοδεύουν οι επισκέπτες διοχετεύονται στις γειτονιές που διαμένουν, ενώ το 53% των επισκεπτών ξόδεψαν τα χρήματα που έβγαλαν από την Airbnb σε επιχειρήσεις στις πόλεις και τις γειτονιές που επισκέφτηκαν.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X