ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αισιοδοξία Μοσκοβισί για τις συνομιλίες μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών

«Είμαι αισιόδοξος, επειδή βλέπω ενδείξεις που με κάνουν να σκέφτομαι ότι μπορούμε να συζητήσουμε με τη Ρώμη» δήλωσε ο Μοσκοβίσι

Kathimerini.gr

Η ατμόσφαιρα στις συνομιλίες για τον ιταλικό προϋπολογισμό μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης έχει αλλάξει προς το καλύτερο, δήλωσε από το Μπουένος Aϊρες ο Πιερ Μοσκοβισί, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Ευρωπαίος επίτροπος. Παράλληλα, η Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που δείχνουν περιστολή του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, πρώτη φορά από το 2014. «Είμαι αισιόδοξος, επειδή βλέπω ενδείξεις, που με κάνουν να σκέφτομαι ότι μπορούμε να συζητήσουμε με τη Ρώμη», δήλωσε στο περιθώριο της συνόδου του G20 στην Αργεντινή. Ερωτηθείς, μάλιστα, εάν η χώρα μπορεί να αποφύγει τη διαδικασία κυρώσεων από την Κομισιόν, επειδή προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, δηλαδή υπεράνω του ευρωπαϊκού ορίου, ο επίτροπος απάντησε: «Ο τόνος και το κλίμα έχουν αλλάξει, αλλά χρειάζεται τώρα και αποφασιστική δράση». Επιπλέον, ο Πιερ Μοσκοβισί προσέθεσε πως «η πόρτα του διαλόγου είναι ανοιχτή για την Ιταλία, αλλά πρέπει να μειωθεί το όριο του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους και για ακόμα έναν λόγο, επειδή ο προϋπολογισμός ως έχει δεν εκτιμούμε ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης». Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, ο οποίος είχε ενωρίτερα επαφές με τον Πιερ Μοσκοβισί στο Μπουένος Αϊρες. «Ευελπιστώ πως θα αποφύγουμε τις κυρώσεις».

Εν τω μεταξύ, λίγο ενωρίτερα ο ένας εκ των αντιπροέδρων της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Ματέο Σαλβίνι διεμήνυσε ότι το «όριο του 2,4% δεν είναι χαραγμένο στις “Δέκα Εντολές”, υπαινισσόμενος ότι επιδέχεται αλλαγής και αναθεώρησης. Ωστόσο, προσέθεσε ότι η μόνη δυνατή αλλαγή θα ήταν να μειωθεί στο 2,2% του ΑΕΠ.

Περιστολή

Αναφερόμενος, δε, στη συρρίκνωση, η οποία παρατηρήθηκε στο ΑΕΠ της Ιταλίας το τρίτο τρίμηνο, είπε ότι οφείλεται σε παλαιότερους προϋπολογισμούς λιτότητας και περικοπής δαπανών. «Το 2019 με τον προϋπολογισμό μας, που βασίζεται σε τόνωση της απασχόλησης και μείωση των φόρων, η ιταλική οικονομία θα αρχίσει πάλι να αναπτύσσεται», τόνισε ο κ. Σαλβίνι. Ειδικότερα, το τρίτο τρίμηνο του 2018 και πρώτη φορά από το 2014 το ΑΕΠ της Ιταλίας εμφάνισε περιστολή εξαιτίας της μειούμενης εγχώριας ζήτησης. Συγκεκριμένα, η εξασθένηση της ζήτησης αφαίρεσε από την αύξηση του ΑΕΠ ένα 0,3%. Τα στοιχεία έδωσε χθες στην δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Iταλίας, ISTAT. Σε ετήσια βάση η οικονομία αναπτύχθηκε 0,7% εν συγκρίσει με την προηγούμενη εκτίμηση του 0,8%. Oι δε καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,1% εν συγκρίσει με το δεύτερο τρίμηνο. Τέλος, οι επενδύσεις σημείωσαν κάμψη 1,1% την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου στην Ιταλία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X