ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:00
 

«Χτενίζουν» το πρόγραμμα των Πολιτογραφήσεων

Μετονομάζεται σε Κυπριακό Επενδυτικό Σχέδιο - Όριο στα 700 διαβατήρια ετησίως

Newsroom K

Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, μετά από πρόταση των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, αποφάσισε ότι το Σχέδιο για την κατ΄ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών στην Κύπρο, μετονομάζεται σε Κυπριακό Επενδυτικό Σχέδιο, αναθεωρώντας το με σκοπό την ενίσχυση των ασφαλιστικών δικλείδων ως εξής:. 

  • Καθορισμός ορίου στην αποδοχή υποβολής αιτήσεων στις 700 ανά έτος με έναρξη εφαρμογής από το 2018.
  • Καθορισμός του αναμενόμενου χρόνου εξέτασης της αίτησης που υποβάλλεται στα πλαίσια του Σχεδίου, στους έξι μήνες.
  • Υιοθετείται κώδικας δεοντολογίας με σαφείς πρόνοιες για να αποφεύγονται υπερβολές και καταχρηστικές πρακτικές στη διαχείριση του Σχεδίου.
  • Κάθε αίτηση υποβάλλεται σε ενισχυμένο έλεγχο διακρίβωσης των πραγματικών στοιχείων και δεδομένων (due diligence) με επιβάρυνση του αιτητή για το κόστος.
  • Προσδιορίζεται ότι η χρονική περίοδος των τριών ετών διατήρησης της επένδυσης, στην περίπτωση που αφορά αγορά ακινήτου, θα ξεκινά μετά από την έκδοση πολεοδομικής άδειας.

"Συνολικά δημιουργείται ένα αρκούντως αυστηρό πλαίσιο ελέγχου και διαχείρισης", σημειώνεται χαρακτηριστικά στο τέλος της σχετικής ανακοίνωσης.

Δεύτερο "λίφτινγκ" για το 2018

Είναι το δεύτερο πακέτο ασφαλιστικών δικλειδών που ψηφίζει το Υπουργικό Συμβούλιο για το Σχέδιο των Πολιτογραφήσεων εντός του 2018, καθώς στις 9 Ιανουαρίου είχε επικεντρωθεί στον περιορισμό της προβολής του.

Όπως είχε αποφασιστεί τον Ιανουάριο αλλά ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί, θα συστηνόταν Επιτροπή εποπτείας και Ελέγχου, στην οποία θα μετείχαν εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών, του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και του Invest Cyprus (Cipa).

Πρόσθετα, μέσα στους κανονισμούς ώστε να γίνει αυστηρότερο το Σχέδιο θα γίνονταν τα εξής:

  • Δημιουργία Μητρώου Παρόχων Υπηρεσιών Σχεδίου Πολιτογράφησης επενδυτών, η συμμετοχή στο οποίο θα είναι υποχρεωτική για την κατάθεση αίτησης.
  • Εισαγωγή Κώδικα Συμπεριφοράς με κατευθυντήριες γραμμές για την προώθηση του Σχεδίου. Σε αυτό το κομμάτι εμπίπτει και η απαγόρευση της διαφήμισης και προβολής του κυπριακού διαβατηρίου.
  • Υποχρεωτική υπογραφή ενυπόγραφων δηλώσεων από αιτητή και εγγεγραμμένο πάροχο υπηρεσιών για επιβεβαίωση της εφαρμογής ορθής πρακτικής παροχής υπηρεσιών και πλήρους ενημέρωσης για τις διαδικασίες του σχεδίου στους αιτητές.

Από ότι φαίνεται η Κυβέρνηση ακούγοντας όλες τις κριτικές για το Σχέδιο που προέρχονται από ξένα ΜΜΕ και άλλα κράτη - ανταγωνιστές του προγράμματος, προχωρά σε "μικρές πινελιές" ώστε να περιοριστούν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σοφία Νικολάτου: Δεν πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στην Τρ.Κύπρου

«Οι νικολατου και οι δικηγοροι τους να αφησουν τις δικηγοριστικες εξυπναδες διοτι ναι μεν δεν υπογραψεν ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:12

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«Κελαήδη πάλιν δεν πήρες τα χάπια σου.»
ΧΧΧ  |  08:01

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X