ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αμερικανική κυριαρχία στο LNG στην Ευρώπη λόγω υψηλών κερδών

Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ, πενταπλασιάζοντας τις παραγγελίες

ΠΗΓΗ: Reuters

Κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει σήμερα το αμερικανικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, όπου κάποτε κυριαρχούσε η Ρωσία.

Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ, πενταπλασιάζοντας τις παραγγελίες μέσα στο φθινόπωρο και στον χειμώνα. Αναλυτές της αγοράς, όμως, αμφιβάλλουν εάν θα μονιμοποιηθεί ο νέος, πρωταγωνιστικός ρόλος των αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών στην Ευρώπη, ιδιαίτερα εάν υπάρξει μεγάλη και πιο προσοδοφόρα αύξηση της ζήτησης από την Ασία τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εκ πρώτης όψεως, η εκτεταμένη παρουσία των αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών θα μπορούσε να αποδοθεί στην αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να περιορίσει την επιρροή της Ρωσίας στην Ευρώπη. Αποδεικνύεται, όμως, πως τα κίνητρα είναι οικονομικά. Προς το παρόν, έχουν υποχωρήσει οι ασιατικές τιμές για το υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ λόγω της χαμηλότερης του αναμενομένου ζήτησης. Οπότε οι εταιρείες στράφηκαν στην Ευρώπη, όπου οι παραγγελίες φυσικού αερίου έχουν ξεπεράσει αυτές που συνήθως γίνονται από τις αγορές του Μεξικού και της Νότιας Κορέας αυτήν την εποχή του χρόνου. Η Κίνα, στο μεταξύ, έχει συγκεντρώσει πλούσια αποθέματα LNG τα προηγούμενα χρόνια. Συν τοις άλλοις, αρνητικό ρόλο στη κινεζική ζήτηση για αμερικανικό LNG έχει διαδραματίσει η επιβολή δασμών 10% στις εισαγωγές, στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Τα φορτία LNG από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη διαμορφώθηκαν στα 3,23 εκατ. τόνους την περίοδο Οκτωβρίου - Ιανουαρίου έναντι 700.000 τόνων ή εννέα μόνο φορτίων που είχαν καταγραφεί την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Με αυτά τα δεδομένα, οι ΗΠΑ είναι πια ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Ευρώπη μετά το Κατάρ, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon.

«Ολα έχουν γίνει για εμπορικούς λόγους», σχολιάζει ο Τζέιμς Χέντερσον, επικεφαλής του προγράμματος ερευνών φυσικού αερίου στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών της Οξφόρδης. «Το αμερικανικό LNG θα κατευθυνθεί εκεί όπου υπάρχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Δεν υπάρχει εδώ κανένα πολιτικό κίνητρο σε αυτήν την ιστορία», σχολιάζει ο ίδιος.

Η παγκόσμια αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ισχυρής ζήτησης από την Κίνα καθώς το Πεκίνο στρέφεται σε φιλικότερες ως προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας. Χάρις στην πρόοδο της τεχνολογίας, οι ΗΠΑ κατάφεραν μέσα σε μία διετία να αξιοποιήσουν τα άφθονα αποθέματα που διαθέτουν σε σχιστολιθικό φυσικό αέριο. Οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που οι ΗΠΑ αναμένεται να αναδειχθούν η τρίτη δύναμη στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά την Αυστραλία και το Κατάρ.

Στην Ευρώπη ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου ήταν, παραδοσιακά, η Ρωσία. Η Gazprom, ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας, προμηθεύει την Ευρώπη με 190 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος μέσω αγωγών. Είναι, δηλαδή, τετραπλάσια η παραγωγική ικανότητα της Gazprom από όλους τους τερματικούς σταθμούς των ΗΠΑ που εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του Nord Stream 2, η Gazprom θα μπορεί να εξάγει ακόμη περισσότερο φυσικό αέριο στη Γερμανία, που είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της. Μάλιστα, η θέση της Ρωσίας ισχυροποιείται στη Γηραιά Ηπειρο από τότε που εισήλθε και στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Με την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής LNG στη Αρκτική κάτω από την ομπρέλα του Yamal Project, η Ρωσία αναμένεται να εξελιχθεί στον 5ο μεγαλύτερο παραγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2019, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Wood MacKenzie.

Βέβαια, η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί αυτήν την εξέλιξη και καταβάλλει προσπάθειες για να εμποδίσει την ολοκλήρωση του αγωγού. Πέρυσι, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποπειράθηκε να ασκήσει πιέσεις στην Ε.Ε. μέσω των μεταξύ τους εμπορικών διαπραγματεύσεων για να αγοράζουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών περισσότερο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X