ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:49
 

Αναμένουν τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας οι πολίτες

Η αναβάθμιση της χώρας και η έξοδος της στις αγορές, έδωσαν στην Κύπρο άλλη δυναμική

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μπορεί τα οφέλη από τον φθηνό διεθνή δανεισμό ενός κράτους να μην μπορούν να γίνουν αμέσως αντιληπτά από τον πολίτη, ωστόσο, αυτά υπάρχουν. Όταν το κράτος θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος του και δανείζεται ακριβά, τότε απόρροια αυτού του δανεισμού είναι ενδεχομένως προϋπολογισμός με μειωμένη κοινωνική πολιτική και έργα κοινής ωφελείας, στοιχεία που είναι περισσότερο ευδιάκριτα από τον πολίτη. Ο ακριβός δανεισμός επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε αυτός να εξυπηρετήσει την εξόφληση υψηλών επιτοκίων προηγούμενων δανεισμών, αφαιρώντας χρήματα που θα μπορούσαν να δαπανηθούν για έργα με ανταποδοτικότητα στους πολίτες.

Ο φθηνός δανεισμός, όμως, επιβάλλει η χώρα να βρίσκεται στη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης, να θεωρείται αξιόχρεη, γεγονός που ίσχυε για την Κύπρο έως τις αρχές του 2012. Από τότε η χώρα δανείζεται με τα υψηλότερα επιτόκια από τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, κάτι που συνέβαινε έως και το 2017, οπότε και βρέθηκε πολύ κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Το κλίμα για τον δανεισμό της χώρας άρχισε λοιπόν να αλλάζει και η κυβέρνηση ανέμενε με ανυπομονησία την πολυπόθητη αναβάθμιση. Μέχρι την Παρασκευή η Κύπρος δεν μπορούσε να θεωρηθεί αξιόχρεη, συνεπώς δεν είχε τη δυνατότητα να δανείζεται φθηνά.

Η αναβάθμιση της Κύπρου και η έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές, την Παρασκευή 14 και την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018 αντίστοιχα, έδωσαν στην Κύπρο άλλη δυναμική και πια στη χώρα έστρεψαν το βλέμμα τους άλλου είδους επενδυτές. Πλέον η οικονομία μπορεί να ρέει σε πιο ασφαλή νερά και οι οικονομικοί παράγοντες του τόπου οφείλουν να κρατήσουν το τιμόνι σταθερά, μακριά από λαϊκισμούς και παροχολογίες. Μέχρι η Κύπρος να λάβει αξιολόγηση «ΑΑΑ» έχει μακρύ δρόμο ακόμα, και πρέπει να αποδείξει ότι είναι πιστή στη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις και έχει αντιμετωπίσει ικανοποιητικά, αν δεν τα εξαλείψει, τα τραπεζικά της προβλήματα.

Ο απλός πολίτης θα νιώσει περισσότερο έντονα την οικονομική ανάσα μόνο όταν η οικονομία του τόπου έχει μπει σε γερές βάσεις, μακριά από τις αγκυλώσεις και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Ο φτηνός δανεισμός, που θα έρχεται όσο η οικονομία αναβαθμίζεται, θα ελαφρώνει το βάρος της κυβέρνησης και θα της δίνει τη δυνατότητα να ανταποδίδει στην κοινωνία τα οφέλη που απορρέουν από αυτόν.

Μπήκε στο QE

Αγορές, γνωστές και ως ποσοτική χαλάρωση (QE), στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη σε όλη τη ζώνη του ευρώ, συμβάλλοντας μέχρι τώρα στην επάνοδο του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω, αλλά πλησίον του 2%. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε να αγοράζει τίτλους από τις εμπορικές τράπεζες τον Μάρτιο του 2015 στο πλαίσιο των μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής της. Η Κύπρος αναμένεται να επωφεληθεί για λίγους μήνες από το πρόγραμμα QE, αφού αυτό θα λήξει τον Δεκέμβριο του 2018 και από τον Ιανουάριο του 2019 θα ωφεληθεί από τις επανεπενδύσεις των ομολόγων. Ωστόσο, το πόσο θα επωφεληθεί είτε από QE είτε από τις επανεπενδύσεις, αναμένεται να αποδειχτεί στο άμεσο μέλλον.

Επενδυτές υψηλού ρίσκου

Η ύπαρξη επενδυτών που ρίσκαραν αγοράζοντας ομόλογα κρατών τα οποία δεν βρίσκονται σε επενδυτική βαθμίδα ή επενδυτές οι οποίοι ασχολούνται με «επικίνδυνες» τοποθετήσεις, ήταν οι μέχρι τώρα επενδυτές της Κύπρου στην περίοδο 2012 – 2017. Μία χώρα η οποία όμως είναι στην επενδυτική βαθμίδα, προσελκύει πιο «συντηρητικούς» επενδυτές όπως Ταμεία Προνοίας που θέλουν πιο «σίγουρες» επιλογές. Όσο η Κύπρος προχωρά προς το «ΑΑΑ» τόσο θα αλλάζει και το προφίλ των επενδυτών που την δανείζουν.

Χαμηλή απόδοση

Την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η έκδοση δεκαετούς ομολόγου της Κ.Δ., ύψους 1,5 δισ. ευρώ και με απόδοση 2,4%. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε, φτάνοντας τα 5,7 δισ. ευρώ και η χώρα δανείστηκε με την καλύτερη απόδοση που είχε ποτέ. Το ενδιαφέρον αγοράς του δεκαετούς ομολόγου ήταν πολύ μεγάλο, ενώ οι σύμβουλοι - εκδότες της χώρας για το δεκαετές ομόλογο ήταν μεγάλες τράπεζες όπως Barclays, J.P. Morgan, Morgan Stanley και Societe Generale.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

«Άνετος» με το πόδι πάνω στο τραπέζι ο Μπόρις Τζόνσον

«H Bρετανική αναίδεια στο μεγαλείο της!!! »
knak  |  09:17

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση των ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ

«Μακάρι να ήταν η στάση των ΗΠΑ η ίδια και για την `άτακτη` Τουρκία. Δυστυχώς ο πηδηχτούλης Τραμπ δεν ...»
knak  |  09:15

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X