ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναστασιάδης: Οι μεταρρυθμίσεις έφεραν ανάπτυξη

Η ανάπτυξη δημιουργείται και διατηρείται μόνο μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων, ανέφερε

Για μια θετική πορεία ανάπτυξης αλλά και της βελτίωσης της χώρας στους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας μέσω των μεταρρυθμίσεων έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από το βήμα της 56ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων, ανέφερε, αντανακλούνται όχι μόνο στον ρυθμό ανάπτυξης και στην επενδυτική εμπιστοσύνη, αλλά και στην βελτίωση της Κύπρου στην κατάταξη στους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας. Η ανάπτυξη δημιουργείται και διατηρείται μόνο μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων και οι επενδύσεις με ανταγωνιστική οικονομία προϋποθέτουν μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού έδωσε τα εύσημα στον βιομηχανικό κόσμο για τον σημαντικό ρόλο που επέδειξαν ώστε να μπούμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σημείωσε πως η οικονομία τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης που πλησιάζουν το 3% που είναι από τους ψηλότερους στην Ευρώπη, ενώ μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οι προσδοκίες όλων είναι περισσότερες. Η χωρά, είπε, καταγράφει σήμερα τις καλύτερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τις τελευταίες δεκαπενταετίες κάτι που απαριθμεί μαζί με τις θετικές αναβαθμίσεις της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.

«Σημαντικός είναι ο ρόλος των εργοδοτών και των πολιτικών για τα μέτρα που λήφθηκαν ώστε να βγει η χώρα μας από το μνημόνιο. Για την επιτυχία αύτη δεν υπήρξε κάποια μαγική συνταγή, χρειάστηκα ομοψηφία, αποφασιστικότητα, σκληρή δουλεία και σωστός προγραμματισμός. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο, καθώς χρειάστηκε να εγκαταλείψουμε παλιές μεθόδους και πολιτικές σε σχέση με την διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, αλόγιστες προσλήψεις και αυξήσεις στον δημόσιο τομέα με παροχές του κράτους που δημιουργούσαν τεραστία ελλείμματα», πρόσθεσε.

Κίνητρα για ανάπτυξη

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αλλά και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων ως πρωταρχικούς στόχους της Κυβέρνησης. «Προκειμένου να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα δώσαμε από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της εξουσίας κίνητρα πολεοδομικά για νέες αναπτύξεις. Κίνητρα που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρολό στην επιστροφή της ανάπτυξης που χρησιμοποιήθηκαν από τις επιχειρήσεις και δημιούργησαν νέες επενδύσεις αλλά και νέα εισοδήματα και συνεπώς και νέες θέσεις εργασίας».

Όσον αφορά την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Κύπρο, ο Πρόεδρος σημείωσε πως η Κυβέρνηση αξιοποίησε στο μέγιστο βαθμό αυτά τα κονδύλια, ενώ σύναψε συμφωνίες τόσο με την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων όσο και με την ευρωπαϊκή τράπεζα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης οι οποίες διαδραμάτισαν καταλυτικό ρολό στη χρηματοδότηση.

Ταυτόχρονα έκανε σαφές πως το σταθερό ευνοϊκό φορολογικό σύστημα και περιβάλλον αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την οικονομική δραστηριότητα, με την διαχείριση των δημόσιων οικονομικών να έχει επιτρέψει στις μέρες μας όχι μόνο την διασφάλιση της σταθερότητας του φορολογικού ς συστήματος και την αποφυγή των νέων φορολογιών, αλλά και στις φορολογικές ελαφρύνσεις που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. «Για παράδειγμα η μείωση της έκτακτης εισφοράς για τους εργαζόμενους, η κάθετη μείωση κατά 75% των φόρων της ακίνητης περιουσίας μας για το 16’ αλλά και η πλήρη κατάργηση του από το 2017», τόνισε.

Την ίδια ώρα, τα φορολογικά κίνητρα για καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις ήταν ένα επιπρόσθετο μέτρο το οποίο συνέβαλε στην περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρήσεων, είπε.

Δημιουργία Υφυπουργείων

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση επικεντρώθηκε στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσω ενός εντατικού διαλόγου μεταξύ του δημόσιου ιδιωτικού τομέα με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών, την ταχύτερη αδειοδότηση επενδύσεων αλλά και διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, η Κυβέρνηση προχώρησε σε ενίσχυση της παραγωγικής πολιτικής μέσα από τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή και αφορούν στη δημιουργία τριών επιτελικών αυτοτελών Υφυπουργείων ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας τουρισμού και ναυτιλίας, ως περαιτέρω ενίσχυση του στρατηγικού και επιτελικού σχεδιασμού με βήματα για αξιολόγηση. «Μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εγκρίνει τα εν λόγω νομοσχέδια που είναι απολύτως απαραίτητα για εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη. Είναι ρητή η θέση μας πως ο διορισμός των νέων υφυπουργών θα πραγματοποιηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές του 2018», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην συνεχή προσπάθεια εκσυγχρονισμού της δημόσιας υπηρεσίας μέσα από εισαγωγή νέων διαδικασιών και εργαλείων που προάγουν την αξιοκρατία την διαφάνεια, τονίζοντας τη σημαντική αξιοποίηση του προσωπικού για κάλυψη των αναγκών της υπηρεσίας .

Βασικός παράγοντας ευημερίας η ασφάλεια

Όσον αφορά το Κυπριακό ζήτημα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως καταβάλλει επίπονη και επίμονη προσπάθεια για επίλυση του, σημειώνοντας πως η ασφάλεια αποτελεί βασικό παράγοντα ευημερίας. «Ήμουν και παραμένω θιασώτης του διαλόγου προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, καταβάλλαμε τεράστιες προσπάθειες στην διαπραγμάτευση, ενώ καταγράφηκε σημαντική πρόοδος σε μια σειρά καθοριστικών ζητημάτων όπως το κεφάλαιο διακυβέρνησης, οικονομίας, ΕΕ στο περιουσιακό και εν μέρει στο εδαφικό. «Θα πρέπει να ομολογήσω, ότι παρά την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί στις συνομιλίες, παραμένουν προβλήματα τα οποία άπτονται της λειτουργικότητας του κράτους, είτε επηρεάζουν με κάποιες τελευταίες θέσεις κάποια ανθρώπινα δικαιώματα και δημιουργούν αντί τις προϋποθέσεις σταθερότητας και προοπτικής για το μέλλον, “μια ανησυχία ως προς την πρώτη μέρα μετά τη λύση», ανέφερε.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε πως το όραμα ολόκληρου του κυπριακού ελληνισμού και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Τ/κ, μπορεί να επιτευχθεί, αρκεί να κατανοήσουμε ότι οι ευαισθησίες και ανησυχίες της μιας κοινότητας, πρέπει να είναι αμοιβαίες και από την άλλη κοινότητα. «Εάν θα δημιουργήσουμε ένα κράτος με προοπτική, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι θα πρέπει να είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τις αρχές και αξίες της ΕΕ, θα πρέπει να είναι λειτουργικό προκειμένου να μην έχουμε φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν, να είναι οικονομικά βιώσιμο και την ίδια ώρα η Τουρκία να κατανοήσει ότι αξιώσεις όπως η συνέχιση των εγγυήσεων, η εφαρμογή των 4 ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους, θέτει εν αμφιβόλω ή αυξάνει τη δυσπιστία των Ε/κ ως προς τις προθέσεις και διαθέσεις της ώστε να εξευρεθεί μια λύση που να γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες», είπε.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση