ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντίδωρο στις ΗΠΑ για τον αγωγό Nord Stream 2 δίνει το Βερολίνο

Σε εξέλιξη επαφές ανάμεσα σε παράγοντες του τομέα της ενέργειας της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

Kathimerini.gr

Η Γερμανία θα έχει σύντομα κατασκευάσει τουλάχιστον δύο από τους τρεις τερματικούς σταθμούς που σχεδιάζονται ώστε να εισάγει η χώρα υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Αυτό δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ. Τα σχέδια του Βερολίνου, όμως, να στραφεί στις εισαγωγές LNG ενδέχεται να αποτελούν προϊόν κάποιου είδους διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον γύρω από τον επίμαχο αγωγό Nord Stream 2 και τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον κ. Αλτμάιερ, βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές ανάμεσα σε παράγοντες του τομέα της ενέργειας της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Οπως διευκρίνισε μιλώντας χθες σε συνέδριο στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση αποτιμά προσεκτικά το ύψος των κρατικών ενισχύσεων, αλλά και τις ρυθμίσεις που θα χρειαστούν ώστε να αναλάβουν επενδυτές του ιδιωτικού τομέα την κατασκευή των τερματικών σταθμών LNG. Ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε πως το θέμα των τερματικών σταθμών LNG είναι εντελώς ανεξάρτητο από την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, της προέκτασης δηλαδή του Nord Stream, που θα αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία. «Δεν υφίσταται συμφωνία», τόνισε μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο με θέμα την αγορά εισαγωγών LNG.

Οι διαβουλεύσεις περί των τερματικών σταθμών LNG διεξάγονται ενώ η Ουάσιγκτον εντείνει τις πιέσεις στο Βερολίνο και διατρανώνει σε όλους τους τόνους την αντίθεσή της στην κατασκευή του επίμαχου αγωγού. Υποστηρίζει συγκεκριμένα πως ο Nord Stream 2 θα αυξήσει την ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας και της Ευρώπης από τη Ρωσία. Το θέμα έχει προκαλέσει διχογνωμία σε πολλά επίπεδα στους κόλπους της Ε.Ε.

Προ μηνών, ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε καλέσει τη Γερμανίδα καγκελάριο να θέσει τα συμφέροντα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πάνω από τα στενά οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας και να υπαναχωρήσει στο θέμα του αγωγού. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Αλτμάιερ, η Γερμανία δρομολογεί την πολιτική κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της σε τρία επίπεδα: αυξάνοντας τον αριθμό των προμηθευτών της σε φυσικό αέριο και περιλαμβάνοντας σε αυτούς το αμερικανικό LNG, κατασκευάζοντας τον Nord Stream 2 και διασφαλίζοντας τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας μετά το 2019. Δύο ημέρες νωρίτερα, ο κ. Αλτμάιερ είχε χαρακτηρίσει «ισχυρό μήνυμα» προς τους επικριτές του Nord Stream 2 την οδηγία που εξέδωσε προ ημερών η Ε.Ε. εγκρίνοντας την κατασκευή του επίμαχου αγωγού. Μιλώντας, άλλωστε, στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, είχε τονίσει πως το Βερολίνο δεν «πρόκειται ποτέ να υποκύψει σε εκβιασμούς».

Το σχέδιο του Nord Stream 2 έχει αναλάβει κοινοπραξία του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom και μιας ομάδας ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί εκτιμάται πως θα διπλασιάσει τη χωρητικότητα του Nord Stream και θα μεταφέρει επιπλέον 55 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως, παρακάμπτοντας χώρες όπως η Ουκρανία και η Πολωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X