ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απαισιοδοξία στο Νταβός, επιφυλακτική η ΕΚΤ

Ο κ.Αζεβέδο τόνισε ότι «οι κίνδυνοι που εγκυμονεί ο εμπορικός πόλεμος για την παγκόσμια οικονομία «είναι απολύτως πραγματικοί»

Kathimerini.gr

Εν μέσω της βαριάς ατμόσφαιρας που καλλιέργησαν οι δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ και οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις στελεχών επιχειρήσεων για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και την παραδοχή της ΕΚΤ πως επιδεινώνονται οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Την αρνητική εικόνα συμπλήρωσε χθες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Ρομπέρτο Αζεβέδο, τονίζοντας πως οι κίνδυνοι που εγκυμονεί ο εμπορικός πόλεμος για την παγκόσμια οικονομία «είναι απολύτως πραγματικοί».

Απηχώντας, άλλωστε, την επιφυλακτικότητα της ΕΚΤ για την προοπτική ανάπτυξης της Ευρωζώνης, στελέχη αναφέρθηκαν στους προβληματισμούς της για την ενδεδειγμένη αντίδραση στην επιβράδυνση. Δύο από τους επικρατέστερους υποψηφίους για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ, οι Γάλλοι Μπενουά Κερέ και Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, τόνισαν πως η Τράπεζα εξακολουθεί να αξιολογεί το βάθος της επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη. Προσέθεσαν πως η Τράπεζα θα αποφασίσει σχετικά με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ αναλόγως με τις οικονομικές εξελίξεις. «Εχουμε πει ότι δεν πρόκειται να αυξήσουμε τα επιτόκια πριν από το καλοκαίρι, αλλά θα μπορούσαμε να παρατείνουμε την περίοδο αναμονής», τόνισε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Διευκρίνισε, πάντως, πως «αν κάποια στιγμή διαπιστώσουμε πως οι προσδοκίες της αγοράς δεν συνάδουν με τον τρόπο που βλέπουμε εμείς την οικονομία, τότε θα αντιδράσουμε και θα προσαρμόσουμε αναλόγως την κατεύθυνση που διαμηνύουμε στην αγορά».

Παράλληλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, προετοίμασε την αγορά για το ενδεχόμενο «να υποβαθμίσει η Τράπεζα τις προβλέψεις της για την οικονομία τον Μάρτιο» και υπογράμμισε πως η νομισματική πολιτική θα εξαρτηθεί από το ποια θα είναι η εικόνα της οικονομίας. Επανέλαβε, ωστόσο, πως «η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει αναπτυξιακή, καθώς πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη της Ευρωζώνης». Είχαν προηγηθεί μία ημέρα νωρίτερα η συνεδρίαση της Τράπεζας και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι παραδέχθηκε πως έχουν ενταθεί οι κίνδυνοι που απειλούν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Το κλίμα στο φετινό Φόρουμ στο Νταβός είχε, άλλωστε, καθορίσει, ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του, η έκθεση του ΔΝΤ που αναθεωρούσε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Ακολούθησαν ηχηρά ονόματα από τον χώρο των επενδύσεων που στην αρχή της εβδομάδας εξέφρασαν απαισιοδοξία για το διεθνές περιβάλλον, φτάνοντας κάποιες φορές να δηλώνουν ανήσυχοι για την επόμενη κρίση. Το ίδιο κλίμα επικράτησε χθες, με ορισμένα στελέχη επιχειρήσεων να αναφέρονται στην αβεβαιότητα που περιβάλλει την παγκόσμια οικονομία εξαιτίας του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου αλλά και την άνοδο του εθνικισμού. Οπως τόνισε ο Αντόνιο Νέρι, διευθύνων σύμβουλος της Hewlett Packard, μιας αμερικανικής εταιρείας με μεγάλη έκθεση στην Κίνα, «επικρατεί πολιτική αστάθεια, έχουμε παγκοσμιοποίηση και εθνικισμό ταυτοχρόνως».

Κανόνες για το e-εμπόριο

Στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ, 47 χώρες συμφώνησαν χθες να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μέσα στο τρέχον έτος με στόχο τη σύναψη συμφωνίας για τους κανόνες που θα διέπουν το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Αιτία, η απουσία τέτοιων κανόνων στο πλαίσιο του ΠΟΕ και η παράλληλη εκρηκτική ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, που αποτελεί πλέον μια αγορά αξίας 25 τρισ. δολαρίων. Στην πρωτοβουλία των χωρών αυτών θα συμμετάσχει τελικά και η Κίνα, που αρχικά φαινόταν να τηρεί αποστάσεις. Την πρόθεσή της να συμμετάσχει εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Κίνας στον ΠΟΕ, Ζανγκ Σιανγκσέν, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον του διεθνούς οργανισμού δεδομένης της επιθετικής στάσης του Αμερικανού προέδρου.

Ικανοποίηση για την απόφαση του Πεκίνου εξέφρασε και η επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Σεσίλια Μάλστρομ, που τόνισε ότι είναι σημαντική η συμμετοχή της Κίνας, δεδομένων του μεγέθους της και του ρόλου της στην παγκόσμια οικονομία. Ετσι στις συνομιλίες για τους κανόνες στο διεθνές και διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο θα συμμετάσχουν οι χώρες που αντιπροσωπεύουν το 90% του παγκόσμιου εμπορίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X