ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:16
 

Από το Ανώτατο στην Βουλή οι αποκρατικοποιήσεις

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να στείλει νομοσχέδιο για την cyta

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων επανέρχεται η κυβέρνηση μετά και την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο της Βουλής ο οποίος πάγωνε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς μέχρι τέλος του 2017. Ο υπουργός Οικονομικών και επίσημα έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το πρόγραμμα αλλαγών σε κρατικές εταιρείες ενώ ζεστά αντικρίζει και πάλι την προοπτική αξιοποίησης κρατικής περιουσίας.

Στο πλαίσιο αυτό όπως όλα δείχνουν η πρώτη κίνηση που αναμένεται να γίνει θα αφορά τον κρατικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό. Ήδη στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται νέο νομοσχέδιο το οποίο θα προνοεί όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» την μετατροπή του Οργανισμού σε εταιρεία Ιδιωτικού Δικαίου με το κράτος να κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο. Όπως δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης με το νέο νομοθέτημα ικανοποιείται το αίτημα κομμάτων και συντεχνιών το κράτος να μην αποξενωθεί ένα προσοδοφόρο περιουσιακό του στοιχείο.

Στο πλαίσιο αλλαγών προνοείται η πώληση ενός μικρού ποσοστού μετοχών σε στρατηγικό επενδυτή

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι στο πλαίσιο αλλαγών προνοείται η πώληση ενός μικρού ποσοστού μετοχών σε στρατηγικό επενδυτή ο οποίος παράλληλα θα αναλάβει και την διοίκηση του οργανισμού προκειμένου όπως είπε να κάνει την νέα εταιρεία ανταγωνιστική και να αυξήσει την παρουσία και τα κέρδη της στην ντόπια αγορά τηλεπικοινωνιών.

Αγκάθι η βουλή

Παρά τις προθέσεις του ΥΠΟΙΚ να προσπαθήσει και πάλι να περάσει από την βουλή τις σχεδιαζόμενες αλλαγές θεωρείται απίθανο να το πετύχει αν ληφθεί υπόψη ο συσχετισμός δυνάμεων αλλά και ο βασικός αρνητικός παράγοντας που λέγεται προεκλογική περίοδος. Ακόμα και στο θεωρητικό ενδεχόμενο που το νέο νομοσχέδιο περνούσε από την βουλή ο κ. Γεωργιάδης θεωρεί και ο ίδιος ότι οι αλλαγές που σχεδιάζονται θα ολοκληρωθούν από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις Προεδρικές του 2018.

Σε σαφώς καλύτερη κατάσταση βρίσκεται ο άλλος στόχος που έχει να κάνει με το λιμάνι Λάρνακας η παραχώρηση του οποίου σε ιδιώτες θεωρείται πιο βατή διαδικασία. Το ενδιαφέρον που υπήρξε στην διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι μέχρι τέλος του χρόνου το λιμάνι της Λάρνακας μπορεί να γυρίσει σελίδα. Παρόμοια, από πλευράς δυσκολίας, θεωρείται και η περίπτωση αξιοποίησης κρατικής περιουσίας με έμφαση τις κατοικίες στο Τρόοδος. Για τα συγκεκριμένα project θετικό στοιχείο αποτελεί η στάση της βουλής να αποδεσμεύσει κονδύλιο ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X