ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:34
 

Αποζημιώσεις 5,5 εκατ., καταβάλλονται άμεσα στους αγρότες

Πρόκειται για το 50% του οφειλόμενου ποσού για τις ζημιές στις καλλιέργειες του 2018.

Newsroom K

Το 50% των αποζημιώσεων έχει δοθεί προς τους αγρότες ήδη για τις ζημιές τις οποίες υπέστησαν οι καλλιέργειες λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο του 2018, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να καταβληθεί το υπόλοιπο 50%. Το ποσό ανέρχεται στα 5,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή, αμέσως μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε πως κατατέθηκε στο Υπουργικό πρόταση σχετικά και με τις πιο πρόσφατες ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών. Με την πρόταση, διασφαλίζεται ότι ένα μέρος της αποζημίωσης τους θα καταβληθεί το συντομότερο δυνατό, μέσα στους επόμενους μήνες.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του, ενέκρινε προκαταβολή ύψους 40% επί των συνολικών αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις κατά την περίοδο Δεκέμβριου 2018–Φεβρουάριου 2019, λόγω της ολοκληρωτικής, σε αρκετές περιπτώσεις, καταστροφής που υπέστησαν οι καλλιέργειες από θεομηνίες.

Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν μετά και την προκαταρτική εκτίμηση των ζημιών στη βάση του «Αναθεωρημένου Εθνικού Πλαισίου χορήγησης κρατικών ενισχύσεων για την αντιστάθμιση ζημιών στο τομέα της γεωργίας για την περίοδο 2014-2020». Η προκαταβολή αποζημίωσης ύψους 40% επί των συνολικών ζημιών αναμένεται να καταβληθεί κατά τη διάρκεια του Απριλίου του 2019 για τη χειμερινή εσοδεία πατατών, ενώ για τις υπόλοιπες καλλιέργειες θα καταβληθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2019. Το υπόλοιπο 60% της αποζημίωσης θα καταβληθεί στους δικαιούχους μόλις ολοκληρωθεί η πλήρης αξιολόγηση των ζημιών..

Δημιουργία Ταμείου Προστασίας και Ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής

Τη δημιουργία Ταμείου Προστασίας και Ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής, προβλέπει η μεταρρύθμιση γεωργικής ασφάλισης, που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής είπε ότι η μεταρρύθμιση συζητείται εδώ και πολλά χρόνια και επιτέλους μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης της με την έγκριση των σχετικών νομοσχεδίων από το Υπουργικό Συμβούλιο και την κατάθεσή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
 
Όπως είπε, με τη μεταρρύθμιση δημιουργείται ένα ταμείο προστασίας και ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής, στο οποίο θα συνεισφέρουν και οι ίδιοι οι αγρότες, αλλά και το κράτος. «Υποχρεωτικά καλύπτονται όλες οι καλλιέργειες από όλους τους κινδύνους και φεύγουμε από το σημερινό καθεστώς, όπου καλύπτονται κάποιες καλλιέργειες και μόνο κάποιοι κίνδυνοι», είπε και εξήγησε πως η συνεισφορά των αγροτών θα είναι ανάλογη και με την επικινδυνότητα, δηλαδή πόσο είναι το ρίσκο να πληγεί μια καλλιέργεια από μια θεομηνία.
 
Ο κ. Καδής ανέφερε πως οι αρμοδιότητες του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης θα περάσουν στο Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το προσωπικό του ΟΓΑ θα μεταφερθεί στη Δημόσια Υπηρεσί

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Τούρκων υπουργών και εντολή τερματισμού της εισβολής

«Σιγά τα ωά»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:21

Ακιντζί: Εξέφρασα τις ειλικρινείς μου απόψεις για τη Συρία

«Πρεπει να εχουμε υποψη μας και να μην παρασυρομαστε οτι αλλο η σημερινη καλη και ανθρωπινη συμπεριφορα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  10:18

Βαριές οικονομικές κυρώσεις Τραμπ στην Άγκυρα

«Σιγά τις βαριές οικ. κυρώσεις ρε φαντασμένε, ανιστόριτε και υπερφίαλε `πανέξυπνε`. »
ΑΚΑ  |  09:24

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X