ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:03
 

Αυξημένη ανησυχία για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας

Οι κίνδυνοι παραμονεύουν όχι μόνο για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης αλλά γενικότερα για την παγκόσμια οικονομία

Newsroom Κ, Αθήνα

Τα στοιχεία από την Ευρωζώνη εξακολουθούν να δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης, ενισχύοντας την άποψη ότι η οικονομία θα διατηρήσει κατά το δεύτερο ήμισυ του έτους τον πιο μετριοπαθή ρυθμό επέκτασης που καταγράφηκε στις αρχές του έτους, χωρίς όμως να διαφαίνεται κίνδυνος σημαντικής επιβράδυνσης, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας και της διατήρησης θετικού οικονομικού κλίματος για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που διανύσαμε, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος Ifo της Γερμανίας ενισχύθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2014, η οποία προήλθε κυρίως από τη σημαντική βελτίωση του υποδείκτη επιχειρηματιών προσδοκιών.

Ο σχετικός υποδείκτης σημείωσε την πρώτη άνοδο από τον Νοέμβριο του 2017 και τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση για πάνω από πέντε χρόνια, πιθανότατα λόγω της σχετικής αποκλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ μετά το θετικό αποτέλεσμα της συνάντησης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούλιο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιδιώξουν την αμοιβαία κατάργηση των τελωνειακών δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα, με εξαίρεση τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ όσο καιρό διαρκούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, αποφασίστηκε να μην επιβληθούν νέοι δασμοί. Εντούτοις, οι κίνδυνοι παραμονεύουν όχι μόνο για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, αλλά γενικότερα για την παγκόσμια οικονομία, κυρίως λόγω του ενδεχομένου περαιτέρω επιδείνωσης της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Μετά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε εισαγωγές αξίας 50 δισ. δολ. από την Κίνα (και την απάντηση της Κίνας με δασμούς επίσης 50 δισ. δολ. σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ), σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα ο πρόεδρος των ΗΠΑ προτίθεται να προχωρήσει σε επιβολή νέων δασμών σε εισαγωγές από την Κίνα ύψους 200 δισ. δολαρίων από την ερχόμενη εβδομάδα.

Στις αγορές συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ/δολ. ανήλθε προσωρινά στις αρχές της εβδομάδας στο 1,1733 μετά τη δημοσίευση των στοιχείων του Ifo, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου, πριν υποχωρήσει στην περιοχή του 1,1650 την Παρασκευή στην αγορά της Ευρώπης, παρουσιάζοντας εβδομαδιαία κέρδη 0,4%. Σχετικά καλύτερη εικόνα σε εβδομαδιαία βάση παρουσίασε η στερλίνα, η οποία κινήθηκε ανοδικά έναντι του δολαρίου και του ευρώ (περίπου 1,3% και 1.,0% αντίστοιχα), μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να προσφέρει μια άνευ προηγούμενου συνεργασία στο Η.Β.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση