ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:10
 

Αυξήθηκε η ζήτηση δανείων το τρίτο τρίμηνο 2018

Η αύξηση οφειλόταν κυρίως στη συνεχιζόμενη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Αύξηση κατέγραψε το τρίτο τρίμηνο του 2018 η καθαρή ζήτηση δανείων στην Κύπρο, τόσο από επιχειρήσεις όσο και από νοικοκυριά, ενώ τα κριτήρια χορήγησης δανείων για όλες τις κατηγορίες παρέμειναν αμετάβλητα.

Σύμφωνα με την Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ), η αύξηση στη ζήτηση δανείων οφειλόταν κυρίως στη συνεχιζόμενη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, στη μικρή αύξηση στους μισθούς, αλλά και στα ιστορικά χαμηλά εγχώρια δανειστικά επιτόκια.

Στη ζώνη του ευρώ καταγράφηκε επίσης αύξηση στην καθαρή ζήτηση από όλες τις κατηγορίες δανείων.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες των τραπεζών στην Κύπρο και στη ζώνη του ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο του 2018, καθαρή ζήτηση δανείων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω για όλες τις κατηγορίες δανείων.

Όπως αναφέρει η ΚΤΚ, οι προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση στην καθαρή ζήτηση νέων δανείων από τον εγχώριο μη-χρηματοοικονομικό ιδιωτικό τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), υποδηλοί θετική ένδειξη για συνέχιση της έντονης οικονομικής ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και για το επόμενο τρίμηνο.

Αμετάβλητα τα κριτήρια χορήγησης δανείων

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, τα κριτήρια που θέτουν οι τράπεζες για χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Κύπρο παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε αντίθεση, τα αντίστοιχα κριτήρια χορήγησης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά για στεγαστικούς σκοπούς στη ζώνη του ευρώ έγιναν χαλαρότερα, ενώ για καταναλωτικούς και λοιπούς σκοπούς παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω κριτήρια γίνονταν αυστηρότερα από το πρώτο τρίμηνο του 2011 μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο του 2014, ενώ από το πρώτο τρίμηνο του 2015 παραμένουν αμετάβλητα.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες των τραπεζών για το τέταρτο τρίμηνο του 2018, τα κριτήρια τους για χορήγηση δανείων στην Κύπρο προς όλες τις κατηγορίες αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα. Στη ζώνη του ευρώ, τα κριτήρια χορήγησης δανείων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις αναμένεται να παραμείνουν ουσιαστικά αμετάβλητα, ενώ τα κριτήρια χορήγησης προς νοικοκυριά αναμένεται να γίνουν χαλαρότερα.

Νέα δάνεια αφορά κυρίως η αύξηση στη ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια

Όσον αφορά τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, η ανάγκη αναδιάρθρωσης χρέους παύει να έχει ρόλο αυτό το τρίμηνο σε σύγκριση με το τι ίσχυε τα προηγούμενα τρίμηνα, καταδεικνύοντας ότι η αύξηση στη ζήτηση ενδέχεται να αφορά πλέον νέα δάνεια, τα οποία διοχετεύονται σε παραγωγικούς σκοπούς.

Η καθαρή ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις στην Κύπρο συνεχίζει να καταγράφει σε γενικές γραμμές αύξηση από το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε συνάρτηση με το συνεχιζόμενο ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον και το θετικό επενδυτικό κλίμα.

Η μείωση του γενικού επιπέδου επιτοκίων, τα δάνεια από άλλα τραπεζικά ιδρύματα και η ανάγκη αύξησης των αποθεμάτων και κεφαλαίων κίνησης συνέχισαν να επηρεάζουν την αύξηση της καθαρής ζήτησης το τρίτο τρίμηνο του 2018.

Παρόλο που οι όροι και οι προϋποθέσεις για χορήγηση παρέμειναν αμετάβλητοι σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το μέγεθος δανείου ή πιστωτικού ορίου, έγινε ως ένα βαθμό πιο χαλαρό λόγω κυρίως της άσκησης πιέσεων από τον ανταγωνισμό.

Οι αναδιαρθρώσεις επηρεάζουν την αύξηση ζήτησης στεγαστικών δανείων

Οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση της καθαρής ζήτησης για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά ήταν, όπως και το προηγούμενο τρίμηνο, η συνεχής αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, η μείωση του γενικού επιπέδου επιτοκίων και οι καλύτερες προοπτικές της αγοράς κατοικιών.

Επιπλέον, η αναδιάρθρωση και αναδιαπραγμάτευση χρέους και η μειωμένη εσωτερική χρηματοδότηση από αποταμιεύσεις είχαν επίσης θετική επίδραση στην αύξηση της ζήτησης στεγαστικών δανείων.

Σε γενικές γραμμές, η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη, η συνεπακόλουθη αύξηση στην εργοδότηση και η μικρή αύξηση στους μισθούς φαίνεται να συνεχίζουν να στηρίζουν την αύξηση στις επενδύσεις για στεγαστικούς σκοπούς.

Ελαφρώς μεγαλύτερη από την αναμενόμενη η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια

Η καθαρή ζήτηση καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά στην Κύπρο κατέγραψε αύξηση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, σε ελαφρώς μεγαλύτερο βαθμό από ότι αναμενόταν από τις τράπεζες το προηγούμενο τρίμηνο. Σημειώνεται ωστόσο η επιβράδυνση στην αύξηση που καταγράφεται από την αρχή του 2018.

Οι παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση της καθαρής ζήτησης για αυτή την κατηγορία δανείων, ήταν η μείωση του γενικού επιπέδου επιτοκίων, οι αυξημένες δαπάνες για αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών, η αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών καθώς και η μειωμένη εσωτερική χρηματοδότηση από αποταμιεύσεις.

Όσον αφορά τις προσδοκίες για το τέταρτο τρίμηνο του 2018, η καθαρή ζήτηση των καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά στην Κύπρο και στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να καταγράψει περαιτέρω αύξηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Άνετος» με το πόδι πάνω στο τραπέζι ο Μπόρις Τζόνσον

«H Bρετανική αναίδεια στο μεγαλείο της!!! »
knak  |  09:17

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση των ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ

«Μακάρι να ήταν η στάση των ΗΠΑ η ίδια και για την `άτακτη` Τουρκία. Δυστυχώς ο πηδηχτούλης Τραμπ δεν ...»
knak  |  09:15

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X