ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βιώσιμη η ανάπτυξη τονίζει ο Χάρης Γεωργιάδης

Η αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών θα μειώσει τα βάρη της κυπριακής οικονομίας αναφέρει η Κομισιόν

ΚΥΠΕ

Το σημαντικό δεν είναι ο ρυθμός ανάπτυξης ως αριθμός, αλλά το ότι η ανάπτυξη είναι βιώσιμη όσο ποτέ άλλοτε, δηλαδή η ανάπτυξη δεν είναι προϊόν υψηλών δαπανών και αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης από το βήμα του 7ου Economic Congress.

«Για το 2017 και για την επόμενη διετία η προοπτική ανάπτυξης είναι εξίσου θετική, δηλαδή μεγέθυνση του ΑΕΠ κοντά στο 3% ανά έτος», είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως και ελαφρώς μικρότερος να είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, αυτός θα είναι πολύ πιο ικανοποιητικός και ψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Το πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι αυτή η ανάπτυξη είναι όσο ποτέ άλλοτε βιώσιμη», υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ, δηλαδή η ανάπτυξη δεν είναι αποτέλεσμα αλόγιστων δημοσίων δαπανών ούτε αποτέλεσμα αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης.

Υπενθύμισε ότι η Κύπρος βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής λόγω λαθών και παραλείψεων, αλλά και την προσπάθεια που έγινε για ανάκτηση της αξιοπιστίας, της εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα και της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών.

Απέρριψε εξάλλου τα όσα λέγονται περί δημοσιονομικού εκτροχιασμού, λέγοντας πως το 2016 έκλεισε με πλεόνασμα προϋπολογισμού 0,4% και το `α τρίμηνο του 2017 με περαιτέρω βελτίωση της τάξης του 0,3% σε σχέση με το 2016 «και αυτό παρά την μείωση των φορολογιών αλλά και κατ ακρίβεια λόγω της στοχευμένης μείωσης των φορολογιών που ενίσχυσε την καταναλωτική εμπιστοσύνη και το διαθέσιμο εισόδημα».

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος. Ο σωστός συνδυασμός της δημόσιας εξυγίανσης και της ενθάρρυνσης της οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας με φορολογικά και άλλα κίνητρα είναι το πιο σημαντικό συστατικό που οδήγησε στην ανάκαμψη και στους πιο ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη», τόνισε.

Απέρριψε επίσης τις φωνές του ανεύθυνου λαϊκισμού, ο οποίος μπορεί «να διακυβεύσει όλα όσα με κόπους έχουμε πετύχει».

Πετρίδης: Οι μεταρρυθμίσεις καταλύτης για την μεταμόρφωση της οικονομίας

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη στην Κύπρο.

Η Κύπρος, είπε, «είναι μια χώρα σε μια οικονομική μετάβαση αλλά ο στόχος αυτής της μετάβασης είναι να μετατρέψουμε την Κύπρο σε μια σύγχρονη οικονομία που θα είναι σε θέση να δημιουργεί πραγματική και διατηρήσιμη ανάπτυξη μέσω ανταγωνιστικότητας, σε αντίθεση με την ανάπτυξη λόγω φούσκας η οποία είναι ευκολότερη... αλλά πάντα καταλήγει σε κρίση».

Αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες της στρατηγικής μετά την κρίση, που αφορούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, τη μετατροπή των ελλειμμάτων σε ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Ο τρίτος πυλώνας των μεταρρυθμίσεων είναι πλέον ο καταλύτης για την μελλοντική μεταμόρφωση της οικονομίας της Κύπρου», τόνισε, αναγνωρίζοντας παρά την σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί, καθώς οι άλλο δύο πυλώνες είναι προηγηθεί.

Τόνισε όμως ότι η μόνη επιτυχημένη στρατηγική είναι να έχουμε μια πολιτική που να καθοδηγείται από την λογική αντί του λαϊκισμού ή της δημαγωγίας, μια κατάρα για την οποία η χώρα έχει πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα τόσο στην οικονομία και όχι μόνο στην οικονομία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια, η οποία αποφέρει καρπούς», κατέληξε.

Κομισιόν: Προσοχή στην δημοσιονομική χαλάρωση

Οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου η ανάπτυξη που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία να διατηρηθεί ήταν στο επίκεντρο των ομιλιών των εκπροσώπων της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Ζαν Έρικ Πικέ, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφού σημείωσε τις προσπάθειες της Κύπρου μετά την οικονομική κρίση και την επιστροφή στη ισχυρή ανάπτυξη, αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης των μακροοικονομικών ανισορροπιών που θα μειώσουν τα βάρη που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις και στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, καθώς και στη μείωση του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους.

«Παρά την ισχυρή δημοσιονομική επίδοση των τελευταίων δύο ετών, είναι σημαντικό η χώρα να παραμείνει προσηλωμένη στη διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών», τόνισε.

Λέγοντας πως η οικονομική ανάκαμψη έχει τροφοδοτήσει αιτήματα για δημοσιονομική χαλάρωση σε αριθμό τομέων, ο κ. Πικέ είπε κατέληξε τονίζοντας πως «οι πιέσεις αυτές διακινδυνεύουν την μείωση του δημοσιονομικού χώρου που είναι αναγκαίος για να τεθεί το δημόσιο χρέος σε σταθερή πτωτική πορεία και την επέκταση των δημοσίων επενδύσεων που μειώθηκαν σημαντικά λόγω της κρίσης».

Κούζο: Να μην χαθεί η ευκαιρία

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο, Βιτσέντσο Κούζο έθεσε τις προϋποθέσεις για το πώς η κυκλική ανάπτυξη (ανάπτυξη που οφείλεται στις συγκυρίες της συγκεκριμένης περιόδου) που παρουσιάζει η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε βιώσιμη.

Πρόκειται για τη μείωση των κόκκινων δανείων, την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, που σύμφωνα με το ΔΝΤ θα είναι από τα ψηλότερα στην Ευρωζώνη και τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας.

Όπως είπε, κάποιος πρέπει να σκεφτεί την Κύπρο να βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Η μία προσέγγιση είναι τι μπορεί να μετατρέψει τις καλές συνθήκες σε μια ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη και η άλλη είναι ας κάνουμε ένα βήμα πίσω και να μην ακολουθήσουμε μια αποφασιστική προσέγγιση στις μεταρρυθμίσεις.

«Αυτό θα διατηρούσε την τρέχουσα κυκλική ανάπτυξη απλά σε αυτό που είναι, ένας επιχειρηματικός κύκλος, δεν θα την μετατρέψει σε μια μακροπρόθεσμη ευκαιρία. Αυτό θα ήταν μια χαμένη ευκαιρία για τις μελλοντικές γενιές των Κυπρίων», κατέληξε.

Συρίχας: Περιμέναμε ταχύτερο ρυθμό αναδιαρθρώσεων

Το Εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, Γιώργος Συρίχας, τόνισε πως λόγω του μικρού μεγέθους της οικονομίας, η κύρια λύση για επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι οι αναδιαρθρώσεις, απορρίπτοντας της μαζικές εκποιήσεις, ως εργαλείο μείωσης των ΜΕΔ.

«Δεν μπορούμε να πλημμυρίσουμε την αγορά με ακίνητα και ως εκ τούτου δεν έχουμε την πολυτέλεια να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση», είπε, διευκρινίζοντας ότι οι θέσεις που διατυπώνει είναι προσωπικές.

Όπως είπε, «πρέπει να εργαστούμε μέσω των αναδιαρθρώσεων, αλλά όλες οι άλλες οι λύσεις πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι συμπληρώνοντας την κύρια λύση».

Είπε ότι παρατηρείται πρόοδος στην μείωση των κόκκινων δανείων, βάσει της ορολογίας της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και πιο έντονη πρόοδος στα δάνεια με καθυστέρηση 90 ημερών.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίχα η ενίσχυση της ανάπτυξης βοηθά στις αναδιαρθρώσεις οι οποίες ανέβασαν ρυθμούς.

Πρόσθεσε όμως ότι «ενδεχομένως ο ρυθμός των αναδιαρθρώσεων να μην συνδέεται με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας».

«Αναμένουμε να δούμε μια ταχύτερη λύση των ΜΕΔ αλλά αυτό δεν συμβαίνει», είπε ο κ. Συρίχας.

Φέρνοντας παράδειγμα ότι τα δάνεια του τουριστικού τομέα δεν μειώνονται παρά τα ρεκόρ στις τουριστικές αφίξεις, ο κ. Συρίχας αναφέρθηκε στην ιδέα της πώλησης δανείων, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει έλλειψη πληροφοριών σε επίδοξους αγοραστές, κάτι που μειώνει την τιμή αγοράς των δανείων.

«Πρέπει να τους παραχωρήσουμε με περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη αυτή», κατέληξε.

Εξάλλου, ανοίγοντας το συνέδριο, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΛΚ, Κυριάρκος Ιορδάνου αναφέρθηκε στην υποχώρηση της θέσης της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου στην έκθεση Doing Business Report, πρσθέτοντας πως ο πιο προβληματικός παράγοντας αποτελεί η πρόσβαση στον δανεισμό.

«Η έξοδος από το μνημόνιο δεν ήταν το τέλος του δρόμου, αλλά η αρχή μίας νέας εποχής, καθώς υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ, Δημήτρης Βάσης είπε πως στο επίκεντρο τίθενται οι δράσεις που χρειάζεται να γίνουν είτε συλλογικά είτε μαζικά για περαιτέρω βελτίωση της κυπριακής οικονομίας.

Είπε τέλος ότι αναμένεται η χωρίς αλλαγές ψήφιση από τη Βουλή της νομοθεσίας που καθορίζει το καθεστώς που διέπει το επάγγελμα των ελεγκτών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση