ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:53
 

Bloomberg: Οι Ρώσοι μειώνουν την έκθεσή τους στην Κύπρο

Παύει να είναι μεσογειακός παράδεισος για τις επιχειρήσεις των Ρώσων σύμφωνα με το Πρακτορείο

Newsroom K

"Για τις ρωσικές επιχειρήσεις η Κύπρος δεν είναι ότι ήταν". Τουλάχιστον αυτό καταδεικνύει ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου Bloomberg, που με τη σειρά του διαπιστώνει ότι πλέον η Κύπρος δεν είναι ένας μεσογειακός παράδεισος για τις επιχειρήσεις Ρώσων.

Οι νέοι κυπριακοί κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες συνθέτουν τις συνέπειες των κυρώσεων των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας και των πολιτών υψηλού προφίλ της, βγάζοντας χρήματα έξω από το "μοναδικό μεσογειακό καταφύγιο". Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ ), Κυριάκου Ιορδάνους, "οι Ρώσοι μειώνονται στην Κύπρο", των οποίων τα μέλη έχουν πελάτες από τη χώρα.

Η αξία των αλλοδαπών τραπεζικών λογαριασμών (που είναι κυρίως ρωσικοί), έπεσε στα 7.1 δισεκατομμύρια ευρώ (8.1 δισεκατομμύρια δολάρια) στα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ του το Bloomberg, η En + Group plc δήλωσε στις 2 Νοεμβρίου ότι σχεδιάζει να μετακομίσει στη Ρωσία από το Jersey και όχι στην Κύπρο όπως είχε προγραμματίσει. Η En + είναι ο κύριος μέτοχος της γιγαντιαίας εταιρείας αλουμινίου United Co. Rusal, που τυγχάνει να είναι και εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Oleg Deripaska. Υπενθυμίζεται πως ο εν λόγω κύριος βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων των Αμερικανών. Πρόσθετα, οι τραπεζικοί λογαριασμοί που ανήκουν στον Viktor Vekselberg, ο οποίος βρίσκεται επίσης στις κυρώσεις των ΗΠΑ και του οποίου ο όμιλος Renova είναι μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου, έχουν παγώσει, σύμφωνα με την τράπεζα.

"Το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου έχει ήδη αλλάξει και έχει μετατοπιστεί σε ένα που βασίζεται πολύ λιγότερο σε επιχειρηματικά μοντέλα τύπου εταιρείας κέλυφος και στις ξένες καταθέσεις", έχει αναφέρει εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο κτήριο του Bloomberg στο Λονδίνο το Σεπτέμβριο. Το νησί "έχει επικεντρωθεί στην προσέλκυση νέων επιχειρήσεων με ουσία, φυσική παρουσία, πραγματική δραστηριότητα και απασχόληση", είχε καταλήξει ο Υπουργός.

2.2 δισ. ευρώ

Το Bloomberg αναφέρει πως οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη Ρωσία στην Κύπρο οδήγησαν σε ακαθάριστο εισόδημα περίπου 2.2 δισ. ευρώ το 2017, δηλαδή περίπου 11% της οικονομικής παραγωγής, σύμφωνα με τη Fiona Mullen, Διευθύντρια της εταιρείας Sapienta Economic Ltd. Σύμφωνα με την ίδια, ο τουρισμός είναι πλέον μεγαλύτερη αγορά από τον τραπεζικό τομέα, οπότε έχει αλλάξει ελαφρώς το μείγμα Ρώσων, ανέφερε. "Υπάρχουν ακόμα τα "παλιά" χρήματα και πρακτικές, αλλά υπάρχουν επίσης πολλοί Ρώσοι μεσαίας τάξης που έρχονται για διακοπές".

Τον Νοέμβριο, ξεκίνησε μια οδηγία από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, δίνοντας στους δανειστές λιγότερα περιθώρια για να αναπτύξουν επιχειρήσεις ρωσικές εταιρείες με εταιρείες κέλυφος, σύμφωνα με τον κ. Ιορδάνους.

Ταυτόχρονα, το ρεπορτάζ αναφέρει πως δύο Ρώσοι επιχειρηματίες που διατηρούν λογαριασμούς στην Κύπρο εδώ και πάνω από μία δεκαετία, ανέφεραν ότι τους έστειλαν επιστολές οι τράπεζες τους τελευταίους μήνες και τους ζήτησαν αρκετά έγγραφα αναφορικά με την πηγή των χρημάτων που βρίσκονταν στους συγκεκριμένους λογαριασμούς. "Δεν μπόρεσαν να παράσχουν τα δικαιολογητικά και έτσι αναγκάστηκαν να κλείσουν τους λογαριασμούς", κατέληξε.

Πολλά δικαιολογητικά

"Οι τράπεζες της Κύπρου απαιτούν πολλά δικαιολογητικά", δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Gazprom, Alexander Ryazanov, ο οποίος συνεργάζεται πολλά χρόνια με κυπριακές τράπεζες. "Είναι πολύ δύσκολο να ανοιχτεί νέος λογαριασμός πλέον", συμπλήρωσε.

“Τοξικά ποσοστά”

Το ρεπορτάζ του Πρακτορείου συνεχίζει με παράδειγμα την Τράπεζα Κύπρου, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Πρακτορείο, οι Ρώσοι πελάτες αντιπροσωπεύουν τώρα μόνο το 1.5% του συνόλου και το 5.7% των συνολικών καταθέσεων σε σύγκριση με 2.4% και 9.9% το 2014.

Παρόλο που τα μέτρα δεν στοχεύουν συγκεκριμένα τους Ρώσους, "μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι αυτή η ομάδα επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες", δήλωσε και ο Δημήτρης Ταξιτάρης, ο Γενικός Διευθυντής του MAP S.Platis, της εταιρείας παροχής συμβουλών για εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, αρκετές ρωσικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να διατηρούν την έδρα τους στην Κύπρο, μεταξύ των οποίων και ο Βίκτορ Ρασνίκοφ, ιδιοκτήτης των εταιρειών σιδήρου και χάλυβα Magnitogorsk PJSC. Vladimir Lisin, ο οποίος έχει συμμετοχή στη Novolipetsk Steel PJSC μέσω εταιρείας χαρτοφυλακίου με έδρα την Κύπρο, καθώς και ο Vladimir Potanin, ο πρόεδρος της MMC Norilsk Nickel PJSC, παραγωγός νικελίου.

Καταλήγοντας, στο ρεπορτάζ σημειώνεται πως οι κυπριακές οντότητες σταματούν την ρωσική έκθεσή τους. Η RCB Bank Ltd σημειώνει, της οποίας ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος είναι η ρωσική κρατική VTB Bank PJSC με ποσοστό 46.3%, σχεδιάζει να ενισχύσει και να αναπτύξει περαιτέρω εγχώριες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κύπρο, αλλάζοντας το επιχειρηματικό της μοντέλο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Περιμένοντας την kolotoumba του Μπόρις Τζόνσον

«Κύριε Τζόνσον μπήκατε στην ΕΕ με στόχο τη διάλυσή της, τώρα σας παρακολουθούμε να αυτοδιαλύεστε. Ειλικρινά ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:10

Προεδρική ανησυχία για τις καταχρήσεις του ΓεΣΥ

«Εχω κάνει εισήγηση στο ευρωπαικό κοινοβούλιο να συγχρηματοδοτήσει το γενικο σχέδιο υγείας γιατι το ...»
Marios  |  15:18

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Τι άκουσα μόλις τώρα; Πάει κι αυτή η απειλή;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:48

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Ευτυχώς που ο Οκτώβρης δεν είναι λειψός και προσφέρει 31 μέρες, Βούρα κ Τσόνσον»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:42

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X