ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Brexit: Συρρίκνωση του ΑΕΠ έως και 8% προβλέπει η Τράπεζα της Αγγλίας

Το Brexit θα αποτελέσει μεγάλη δοκιμασία για τους παίκτες της παγκόσμιας οικονομίας και θα φανεί εάν η διεθνής συνεργασία μπορεί να υπερισχύσει του προστατευτισμού.

Kathimerini.gr

Σε ποιο βαθμό ένα σκληρό Brexit θα βλάψει τη βρετανική οικονομία; Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά πως με βάση το χειρότερο σενάριο θα επέλθει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8% εντός του πρώτου έτους. Είναι δε πολύ πιθανό να υποχωρήσουν οι τιμές των ακινήτων κατά το ένα τρίτο, έχοντας ήδη σημειώσει τον Δεκέμβριο τη μεγαλύτερη πτώση από το 2012.

Σε ομιλία που έδωσε χθες o διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, στο Λονδίνο, είπε πως οι επιπτώσεις ενός σκληρού Brexit θα γίνουν αισθητές σε όλον τον κόσμο. Προσέθεσε πως το Brexit θα αποτελέσει μεγάλη δοκιμασία για τους παίκτες της παγκόσμιας οικονομίας και θα φανεί εάν η διεθνής συνεργασία μπορεί να υπερισχύσει του προστατευτισμού. Σε εκδήλωση των Financial Times, ο κ. Κάρνεϊ δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Από πολλές απόψεις, το Brexit είναι η πρώτη δοκιμασία για τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τάξης». Ο κεντρικός τραπεζίτης της Βρετανίας είπε πως οι χώρες έχουν επωφεληθεί από το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά τα οφέλη αυτά δεν είναι ισότιμα μοιρασμένα.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις ενός σκληρού Brexit και στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Welt am Sonntag, κινδυνεύουν 100.000 θέσεις εργασίας εάν η Βρετανία αποχωρήσει ατάκτως από την Ε.Ε., πρόβλεψη που στηρίζεται αποκλειστικά στη μείωση των εξαγωγών εξαιτίας της επιβολής δασμών. Το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχθεί ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Γερμανία. Το 2017, η Γερμανία πούλησε 77.000 οχήματα στη Βρετανία. Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου της Οικονομικής Ερευνας της Χάλε και του Πανεπιστημίου Χάλε Βίτεμπεργκ, ένα σκληρό Brexit θα θέσει σε κίνδυνο 180.000 θέσεις εργασίας ενός Ε.Ε. και 612.000 σε όλον τον κόσμο.

Αν και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ αποπειράθηκε να υποβαθμίσει τις επιπτώσεις του γενικευμένου κλίματος αβεβαιότητας που έχει καλλιεργηθεί για τις συνθήκες του Brexit, η οικονομία έχει ήδη επιβραδύνει τον βηματισμό της. Η μεγάλη διστακτικότητα των επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε επενδύσεις –ενόψει της πιθανότητας ενός σκληρού Brexit– διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,4% το 2018 από το 1,8% το 2017, αντανακλώντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2012. Ο κ. Χάμοντ ισχυρίστηκε πως τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν ισχυρά, αλλά η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για ανάπτυξη κατά 0,5% στο 1,2% για το 2019.

Οι αρμόδιες αρχές του Σίτι του Λονδίνου, ωστόσο, προετοιμάζονται διά παν ενδεχόμενο. Στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit, θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή το καθεστώς προσωρινών αδειών (temporary permissions regime), όπως είχε δηλώσει στην «Κ» η Ναυσικά Δέλφα, υπεύθυνη για το Brexit στην Αρχή Χρηματοπιστωτικής Δεοντολογίας. Ετσι, εταιρείες από την Ε.Ε. θα μπορούν να παραμείνουν ή να εισέλθουν στη Βρετανία χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από δαιδαλώδεις νομικές διαδικασίες μετά το Brexit, αλλά να έχουν ήπια μετάβαση από τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση