ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ανησυχία για αποζημίωση των Ταμείων Προνοίας

Έχουν καταβληθεί 301,9 εκατ. ευρώ και με το νέο σχέδιο θα δαπανηθούν άλλα 165,99 εκατ. ευρώ

ΚΥΠΕ

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο με σημερινή του ανακοίνωση εκφράζει έντονη ανησυχία για την πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης να αποζημιώσει συνταξιοδοτικά ταμεία και ταμεία προνοίας από τη ζημιά που υπέστησαν από το κούρεμα καταθέσεων το 2013, εκφράζοντας ταυτόχρονα φόβους για το ενδεχόμενο η απόφαση αυτή να ανοίξει την πόρτα σε άλλες διεκδικήσεις, οι οποίες μετά την απόφαση αυτή θα θεωρούνται δικαιολογημένες.

«Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο (Συμβούλιο) εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσει, λόγω πολιτικής δέσμευσης, στην παραχώρηση αυξημένης αναπλήρωσης της απώλειας που έχουν υποστεί θεσμικοί επενδυτές (συνταξιοδοτικά ταμεία και ταμεία προνοίας) από την απομείωση των καταθέσεων κατά τη διαδικασία διάσωσης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων το 2013», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Συμβούλιο θεωρεί ότι «πέραν του άμεσου δημοσιονομικού κόστους, δηλαδή των κονδυλίων που θα απαιτηθούν για την κάλυψη των ποσών που αφορούν αυτήν την απόφαση, δημιουργούνται άλλοι σημαντικότεροι μέσο – μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι».

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών ήδη έχουν καταβληθεί 301,9 εκατ. ευρώ και με το νέο σχέδιο προβλέπεται να δαπανηθούν άλλα 165,99 εκατ. ευρώ.

«Η πιο πάνω απόφαση αναμένεται να οδηγήσει και σε άλλες απαιτήσεις», επισημαίνει το Συμβούλιο και συνεχίζει: «Η κάλυψη ζημιών που έχουν υποστεί θεσμικοί επενδυτές θα δημιουργήσει αρκετές πιέσεις για τη διεκδίκηση άλλων αποζημιώσεων, οι οποίες υπό το φως της πιο πάνω απόφασης θα θεωρούνται δικαιολογημένες. Το εύρος, το ύψος και ο χρόνος διεκδίκησης τους, όπως και η πιθανότητα καταβολής τους είναι αδύνατον προς το παρόν να εκτιμηθούν».

Παράλληλα, το Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του παραθέτει στοιχεία βάσει των οποίων τόσο το εθνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο όσο και η ακαδημαϊκή έρευνα, «αιτιολογούν γιατί η παροχή της προστασίας των καταθέσεων, αφορά μόνο σε άτομα ή σε οργανισμούς που δεν θεωρούνται θεσμικοί επενδυτές».

Όπως αναφέρεται, οι θεσμικοί επενδυτές διαθέτουν περισσότερη πληροφόρηση και τεχνογνωσία και είναι σε καλύτερη θέση να αναγνωρίζουν, να διαχειρίζονται και ν’ αντιμετωπίζουν επενδυτικούς κινδύνους από τους απλούς καταθέτες και επιπρόσθετα, είναι υποχρεωμένοι από το θεσμικό πλαίσιο να λειτουργούν εντός αυτών των παραμέτρων.

Αυξάνεται ο συστημικός κίνδυνος

Το Συμβούλιο θεωρεί μάλιστα πως «η σημαντικότερη μέσο-μακροπρόθεσμη απειλή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και κατ’ επέκταση για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά από την πιο πάνω απόφαση είναι η αύξηση του συστημικού κινδύνου».

Εξηγεί πως οι θεσμικοί επενδυτές είναι αυτοί που παρακολουθούν τη συμπεριφορά των οργανισμών στους οποίους επενδύουν, στη συγκεκριμένη περίπτωση του χρηματοπιστωτικού τομέα και αντιδρούν ανάλογα, λειτουργώντας ως «ένας σημαντικότατος και απαραίτητος μηχανισμός ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

«Η πιο πάνω απόφαση ουσιαστικά αδρανοποιεί το μηχανισμό αυτό και θα ενθαρρύνει μελλοντικές κακές πρακτικές από το χρηματοπιστωτικό τομέα με ανυπολόγιστες συνέπειες», καταλήγει το Συμβούλιο.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται υπό τη μορφή υποσημείωσης πως ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος διαχειριστικής επιτροπής ταμείου προνοίας κατά την περίοδο της διάσωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενδεχομένως να επωφεληθεί από την πιο πάνω απόφαση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X