ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

DBRS: Η εκλογή Αναστασιάδη μειώνει την αβεβαιότητα για οικονομικές πολιτικές

Η οικονομική ανάκαμψη υπό την πρώτη του θητεία φαίνεται να οδήγησε τη ψηφοφορία υπέρ του, προσθέτει ο Οίκος

ΚΥΠΕ

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών μειώνει τη αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής στην Κύπρο, θεωρεί ο οίκος αξιολόγησης DBRS.

Σε δελτίο αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές, ο καναδικός οίκος σημειώνει πως «οι τελευταίες εκλογές έδωσαν μια ισχυρή εντολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για δεύτερη συνεχόμενη θητεία», παρά τη μείωση του ποσοστού που έλαβε στον δεύτερο γύρο σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές του 2013.

«Η ανάκαμψη της οικονομίας υπό την πρώτη του θητεία φαίνεται να οδήγησε τη ψηφοφορία υπέρ του», προσθέτει ο DBRS.

Παράλληλα, ο οίκος σημειώνει πως μετά το πέρας των εκλογών, η προσήλωση επιστρέφει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος και αναφέρεται στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα, το υψηλό ιδιωτικό χρέος και τη διατήρηση υγιών προοπτικών για την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά.

«Ο DBRS θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών μειώνει την αβεβαιότητα προς την κατεύθυνση των οικονομικών πολιτικών», αναφέρει το δελτίο Τύπου και συμπληρώνει: «Ο DBRS αναμένει τη συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής και της στρατηγικής διαχείρισης δημοσίου χρέους και περισσότερη πρόοδο στις προσπάθειες αντιμετώπισης των ευπαθειών του τραπεζικού συστήματος, μετά τις καθυστερήσεις στην έγκριση των νομοθεσιών που εκκρεμούσαν στη Βουλή πριν από τις εκλογές».

Πρόκληση η έλλειψη πλειοψηφίας στη Βουλή

Ο οίκος υπενθυμίζει τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν την περίοδο του μνημονίου, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται, όπως την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, του δικαστικού συστήματος, την επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς και το νομικό πλαίσιο για την μερική ιδιωτικοποίηση της Cyta που εκκρεμούν στη Βουλή.

«Οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας υπηρεσίας και να αφαιρέσουν τα εμπόδια για μελλοντικά επενδυτικά έργα. Τέτοιες βελτιώσεις θα στηρίξουν την ικανότητα της Κύπρου να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξη και επιπλέον ο εκσυγχρονισμός του δικαστικού συστήματος θα βοηθούσε στην επιτάχυνση τις διαδικασίες αφερεγγυότητας και εκποιήσεων και αυτό θα στηρίξει τις προσπάθειες μείωσης των ΜΕΔ», αναφέρει ο οίκος.

Ωστόσο, ο DBRS σημειώνει πως η κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφία στην Βουλή. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην έγκριση πρόσθετων μεταρρυθμίσεων και πιθανόν να παραμείνει μια πρόκληση στην κυβερνητική μεταρρυθμιστική ατζέντα», συμπληρώνει.
«Επιπλέον», συνεχίζει ο οίκος, « η συνέχιση των πρόσθετων μεταρρυθμίσεων είναι πιθανόν να είναι το κύριο τεστ για την επανεκλεγείσα διακυβέρνηση».

Τέλος, ο οίκος υπενθυμίζει ότι τον Δεκέμβριο άλλαξε την προοπτική της αξιολόγησης της Κύπρου (BB(low) σε θετικό, αντανακλώντας την εκτίμηση η ισχυρή δημοσιονομική και οικονομική επίδοση της Κύπρου είναι πιθανόν να συνεχιστούν, κάτι που θα οδηγήσει στη μείωση του δείκτη χρέους ως προς το ΑΕΠ.

Ο οίκος εκτιμά ότι το 2018 η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό πέραν του 3% το 2018 και το 2019, ενώ το δημοσιονομικό πλεόνασμα θα υπερβεί το 1,3% το 2018 και το 2019.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση