ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

DBRS: Οι προβλέψεις έπληξαν την τραπεζική κερδοφορία

Ο δείκτης κάλυψης των δανείων έχει αυξηθεί από 38.6% τον Ιούλιο του 2016 σε 47.3% το 2017 σημειώνει ο Οίκος

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τη θέση πως η κερδοφορία των τραπεζών έχει πληγεί από τις προβλέψεις των δανείων εκφράζει σε δελτίο που εξέδωσε ο καναδικός Οίκος Αξιολόγησης DBRS, αναφορικά με την πρόοδο για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στην Κύπρο.

Εντούτοις, χαιρετίζει το γεγονός πως ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΔ στις κυπριακές τράπεζες έχει αυξηθεί στο 47.3% τον Ιούλιο του 2017 σε σύγκριση με 38.6% τον Ιούλιο του 2016, τονίζοντας παράλληλα ότι πλέον ευθυγραμμίζεται με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Αναφορικά με το δείκτη ΜΕΔ, υπογραμμίζει πως παραμένει υψηλός, καθότι αναγνωρίζει πως εξακολουθεί να μειώνεται. Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια σημειώνει πως ήταν στο 43.8% του συνόλου των ανεξόφλητων δανείων τον Αύγουστο του 2017, έναντι 49% τον Μάιο του 2016.

Ο Οίκος διαβλέπει θετικά μηνύματα από την μείωση των ΜΕΔ στην Κύπρο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, ο τομέας των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (NFC) έχει "ρίξει" τα δάνεια του κατά 29% μεταξύ Φεβρουαρίου 2015 και Αυγούστου 2017. Στο ίδιο διάστημα, τα ΜΕΔ των νοικοκυριών έχουν μειωθεί κατά 12%. Γενικότερα σημειώνει ο Οίκος, τα ΜΕΔ έχουν μειωθεί κατά 23% από το Φεβρουάριο του 2015 που σημειώθηκε το ανώτατο σημείο τους.

Αγορά κατοικίας

Παράλληλα, ο DBRS τονίζει πως η αγορά κατοικίας ανακάμπτει σταδιακά, καθώς επίσης θεωρεί ότι η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας είναι το κλειδί για να ανακάμψει ο τραπεζικός τομέας. Εξηγεί πως, είναι σημαντικός παράγοντας ώστε να μειωθούν τα Μη Εξυπηρετούμενα ανοίγματα των κατασκευαστών ακινήτων στις τράπεζες.

Σχετικά με τις τιμές των ακινήτων, ο Οίκος αναφέρει πως έχουν αρχίσει να αυξάνονται, ενώ αυξάνονται και οι πωλήσεις ακινήτων. Η ζήτηση ακινήτων εξηγεί, υποστηρίζεται από και εγχώριους αγοραστές, αλλά και από ξένους. Επίσης υποβοηθά τον τομέα τα χαμηλά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια.

Συνδυασμός λύσεων

«Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προσπάθειες για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο DBRS αναμένει περαιτέρω πρόοδο. Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για την πώληση δανείων. Επιπλέον, η τρίτη μεγαλύτερη κυπριακή Τράπεζα, η Ελληνική, υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με ανεξάρτητη εταιρεία για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ η η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα, η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, ενέκρινε τη δημιουργία μιας πλατφόρμας NPL για την εξυπηρέτηση δανείων με μια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, την ισπανική Altamira. Η δημιουργία πλατφορμών NPL φέρνει τη διεθνή εμπειρία στον κυπριακό τραπεζικό τομέα και θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτές οι προσπάθειες, μαζί με την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και την ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας, μπορούν να υποβοηθήσουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», καταλήγει το δελτίο.

Αναβάθμιση στο BB

Υπενθυμίζεται πως στις 2 Δεκεμβρίου 2017 ο DBRS επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο BB (χαμηλό), αλλάζοντας την προοπτική από σταθερή σε θετική. Ο οίκος επιβεβαίωσε επίσης την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο R-4 και διατήρησε τη σταθερή προοπτική.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Κε Hourican, αν η συζήτηση βλάπτει την Τρ. Κύπρου, σκεφτείτε να αλλάξετε δικηγόρους. Ακόμα μπορείτε ...»
Loucas  |  15:18

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X