ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

DBRS: Σε επτά χρόνια η μείωση των ΜΕΔ στην Κύπρο

Μακρύς ο δρόμος προβλέπει ο οίκος, με τον υφιστάμενο ρυθμό μείωσης και χωρίς την ανακοίνωση άλλων μέτρων από την ΕΚΤ

ΚΥΠΕ

Στην εκτίμηση ότι χωρίς την ανακοίνωση περαιτέρω μέτρων από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα πάρει ακόμη πολύ χρόνο για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), ιδιαίτερα από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε Κύπρο και Ελλάδα, προβαίνει o διεθνής οίκος αξιολόγησης DBRS.
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου σε σχόλιό του για το ζήτημα που δίνει στη δημοσιότητα, «ενώ θα πάρει κατά μέσο όρο σε ευρωπαϊκές τράπεζες γύρω στα 4 χρόνια προτού μειωθούν τα ποσοστά των ΜΕΔ κάτω του 5% με τον υφιστάμενο ρυθμό μείωσης, υπάρχουν χώρες όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος, όπου ο ρυθμός μείωσης σε συνδυασμό με τον υψηλό απόθεμα των ΜΕΔ υποδηλούν ότι θα πάρει πιο μεγάλο χρονικό διάστημα για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους».
 
Ο οίκος προβλέπει ότι με τον υφιστάμενο ρυθμό μείωσης τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο θα χρειαστούν γύρω στα 7 χρόνια για να μειώσουν τα ΜΕΔ τους επαρκώς και στην Ελλάδα σχεδόν 10 χρόνια. Εκτιμά την ίδια ώρα ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ιταλία θα χρειαστούν 5 χρόνια, στην Πολωνία 4 χρόνια, στην Ιρλανδία και το Βέλγιο γύρω στα 3 χρόνια, σε Ισπανία και Σλοβενία 2 χρόνια και στη Γαλλία λιγότερο από 1 χρόνο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ), υπήρχαν ακόμη 132 τράπεζες με ψηλά επίπεδα ΜΕΔ ή 45% από το δείγμα, με σύνολο €629 δισεκατομμύρια των ακαθάριστων ΜΕΔ στο τέλος Ιουνίου 2017, στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

«Η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί από εκείνες τις τράπεζες για να φτάσουν σε ποσοστά κάτω του 5% θα είναι για μείωση 54% του υφιστάμενου αποθέματος τους σε ΜΕΔ ή €340 δισεκατομμύρια», αναφέρεται στο σχόλιο της.
 
Επίσης, σημειώνεται, υπάρχει μεγάλη ανισότητα στο επίπεδο μείωσης που χρειάζεται με τράπεζες που έχουν ψηλά ΜΕΔ σε Κύπρο και Ελλάδα να πρέπει να καταφέρουν να τα μειώσουν κατά 90%  σε σχέση με 5% από τράπεζες στη Γαλλία.
 
Το πρόβλημα, προστίθεται, «αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ καθώς το έχει καταστήσει σαφές ότι η μείωση του αποθέματος των ΜΕΔ είναι προτεραιότητα».
 
Ωστόσο, σημειώνει ο DBRS στο σχόλιο του, «φαίνεται ότι προς το παρόν δεν θα δημοσιευθούν περαιτέρω μέτρα για αντιμετώπιση των τραπεζών που έχουν ψηλά επίπεδα ΜΕΔ».
 
Ο οίκος αναμένει ότι χωρίς νέα μέτρα για να υποβοηθηθεί η μείωση των ΜΕΔ, οι τράπεζες με ψηλά ΜΕΔ θα παραμείνουν στην Ευρώπη για αρκετό χρονικό διάστημα.
 
Ο DBRS θεωρεί ότι βασικό μέτρο για να αντιμετωπιστούν τα ψηλά επίπεδα των ΜΕΔ θα ήταν «η δημοσίευση ποσοτικών προσδοκιών ή στόχων»
 
Αναμένει ότι για την ώρα οι στόχοι για τράπεζες που έχουν ψηλά επίπεδα ΜΕΔ θα παραμείνουν εμπιστευτικοί.
 
Παρά ταύτα, σημειώνει ότι η ΕΚΤ έχει ήδη αποσαφηνίσει σε κάποιο βαθμό πως αξιολογεί τα σχέδια των τραπεζών για μείωση των ΜΕΔ έχοντας ανακοινώσει στην ετήσια έκθεσή της, η οποία δημοσιεύθηκε στις 25 Μαρτίου 2018, ότι επικεντρώνεται σε τρεις άξονες.
 
Πρόκειται για το επίπεδο της φιλοδοξίας του σχεδιασμού του κάθε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος σε τριετή ορίζοντα, στην αξιοπιστία της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί, καθώς και πτυχές διοίκησης και εποπτείας εφαρμογής της στρατηγικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση