ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν τα βρίσκουν Συντεχνίες-ΕΤΥΚ με Συνεργατισμό

Άκαρπη και η σημερινή συνάντηση της Διοίκησης με τους εκπροσώπους των υπαλλήλων για το Σχέδιο Εθελούσιας

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Άκαρπη απέβη και η σημερινή συνάντηση μεταξύ συντεχνιών και ΕΤΥΚ με τη Διοίκηση του Συνεργατισμού για να καθορίσουν το Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου της Τράπεζας.

Οι δύο πλευρές αν και περίμεναν να καλύψουν τη διαφορά που υπάρχει αναφορικά με τα ποσά που θα δοθούν στους 900 υπαλλήλους της ΣΚΤ για να αποχωρήσουν από την Τράπεζα, την Πέμπτη δεν κατέστη δυνατό.

Άτυπα έχει καθοριστεί νέο ραντεβού για την Παρασκευή, ώστε τα δύο μέρη να ξανασυζητήσουν για το Σχέδιο, όπως επίσης να απαντήσει η Διοίκηση στις ερωτήσεις που έχουν τεθεί από συντεχνίες και ΕΤΥΚ για τα του Σχεδίου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, ο Γ.Γ. της ΕΤΥΚ Χρήστος Παναγίδης ανέφερε στην Κ ότι πρέπει να εφαρμοστεί, να καταλήξουν οι πλευρές σε μια συμφωνία και να αρχίσει να τρέχει.

Ο κ. Παναγίδης τόνισε πως δεν έχουν γεφυρωθεί ακόμα οι διαφορές μεταξύ τράπεζας και συντεχνιών-ΕΤΥΚ, κάτι που είναι απαραίτητο, ώστε το Σχέδιο να είναι και ελκυστικό για τους νεότερους ηλικιακά εργαζομένους του Συνεργατισμού.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως οι εργαζόμενοι της ΣΚΤ που είναι πάνω από 55 χρόνων, είναι οι υψηλά αμοιβόμενοι, άρα και αυτοί που θα λάβουν τα περισσότερα χρήματα από το Σχέδιο Εθελούσιας -αν το επιλέξουν βεβαίως- ανέρχονται στα 200 άτομα.

Η κύρια διαφορά των δύο πλευρών είναι στο ποσό που θα λάβουν οι χαμηλόμισθοι του Συνεργατισμού και αυτοί που δουλεύουν λίγα χρόνια στον οργανισμό. Η ΕΤΥΚ και οι συντεχνίες επιμένουν πως άμα δεν τεθεί ένα σεβαστό ποσό γι αυτή τη μερίδα των εργαζομένων δεν θα γίνει εφικτό να αποχωρήσουν από την τράπεζα 900 άτομα, άρα και να αποτύχει η προσπάθεια.

Τα όρια που έχει θέσει η ΕΤΥΚ και οι Συντεχνίες είναι για 100 χιλιάδες ευρώ ως ελάχιστη αποζημίωση και ως ανώτατη τα 200 χιλιάδες ευρώ, ενώ η Τράπεζα επιμένει στα 20 χιλιάδες ευρώ ως ελάχιστη και 170 χιλιάδες ευρώ ως ανώτατη.

Η ΕΤΥΚ προειδοποιεί με μέτρα αν διαπιστωθούν πιέσεις

Δεν θα διστάσει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένης της απεργίας, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η εξάσκηση άμεσων ή έμμεσων πιέσεων ή εκβιασμών προς τους υπαλλήλους στο Συνεργατισμό σε ό,τι αφορά το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης, αναφέρει η Γενική Γραμματεία της ΕΤΥΚ σε εγκύκλιο της προς τα μέλη της, την οποία δίνει στη δημοσιότητα.

Σε σχέση με τη συνάντηση που είχαν οι συντεχνίες με τη διεύθυνση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, αναφέρεται ότι «δυστυχώς, ακόμα μια φορά, η Τράπεζα παρουσιάστηκε αμετακίνητη από την πρόταση που κατέθεσε σε προηγούμενες συναντήσεις, επομένως το σχέδιο που προτείνει εξακολουθεί να μην ικανοποιεί τις θέσεις της Οργάνωσής μας και τις προσδοκίες των συναδέλφων».

Για το λόγο αυτό, προστίθεται, «καλέσαμε την Τράπεζα για ακόμα μια φορά, όπως, έστω και την υστάτη, διαφοροποιήσει τη στάση της, προκειμένου το Σχέδιο να είναι ελκυστικό και να δώσει την ευκαιρία σε ικανοποιητικό αριθμό συναδέλφων να το επιλέξει».

Στη συνάντηση, σημειώνεται, «προειδοποιήσαμε, για άλλη μια φορά, ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί η εξάσκηση άμεσων ή έμμεσων πιέσεων / εκβιασμών προς τους συναδέλφους για να ενταχθούν στο σχέδιο, η Οργάνωσή μας δεν θα διστάσει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένης της απεργίας».

Η συντεχνία σχολιάζει και χθεσινή ανακοίνωση της ΟΕΒ, «η οποία κάνει λόγο μόνο για μία συντεχνία, η οποία πιέζει για εξασφάλιση υπερβολικών αποζημιώσεων στους εργαζόμενους της ΣΚΤ που θα αποχωρήσουν» και διερωτάται  «γιατί η ΟΕΒ αναφέρεται μόνο σε μία συντεχνία»;

«Η εμπάθεια και το μένος το οποίο διακρίνει διαχρονικά τις ανακοινώσεις της ΟΕΒ, ιδιαίτερα όταν αναφέρονται στην Οργάνωσή μας, αποτελεί τίτλο τιμής και επιβεβαίωση για το γεγονός ότι η ΕΤΥΚ συνεχίζει να είναι η συνδικαλιστική οργάνωση που προασπίζεται με αγωνιστικότητα, μακριά από κάθε είδους εξάρτηση ή δέσμευση, τα δικαιώματα των μελών της», καταλήγει η ΕΤΥΚ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Προβλήματα στα κατεχόμενα λόγω κακοκαιρίας

«Aπό πότε αναγνωρίζουμε ότι το αεροδρόμιο Τύμπου ονομάζεται Ερτζάν;;;»
Pink  |  18:49

Ελικόπτερο της Αστυνομίας κατέγραφε την αυξημένη τροχαία κίνηση (φωτος-βίντεο)

«Εν τω μεταξύ η ουρά στον αυτοκινητόδρομο ξεκινά από τα φώτα του Καλησπέρα πέρα από τον κυκλικό κόμβο ...»
Αρμαγεδών  |  14:45

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση