ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεύτερη ευκαιρία σε εταιρείες που πάνε να πτωχεύσουν

Μηχανισμός που μέσω δικαστηρίων θα βρίσκει λύσεις για εταιρείες, εξήγγειλε ο Γιώργος Καροτσάκης

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις που δηλώνουν πτώχευση ή μπαίνουν σε διαδικασία εκκαθάρισης επιχειρεί να δώσει μέσω μηχανισμού δικαστηρίων η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας. Όπως δήλωσε μετά το πέρας της Επιτροπής Οικονομικών ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας Γιώργος Καροτσάκης, σε συνεργασία με την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ, θα δημιουργηθεί εργαλείο το οποίο θα βρίσκει λύσεις για επιχειρήσεις που είναι στα πρόθυρα πτώχευσης.

Συγκεκριμένα είπε: «Μέσα στα πλαίσια της διάσωσης θέσεων εργασίας και της ενθάρρυνσης επενδύσεων, τόσο εγχώριων όσο και διεθνών, η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας είναι σε θέση να ανακοινώσει ότι μετά από πρόσκληση προς την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ για συνεργασία, θα προωθηθεί το εργαλείο – μηχανισμός, όπου θα μπορούν βιώσιμες επιχειρήσεις να βρίσκουν λύσεις μέσω διαδικασίας δικαστηρίων για διάσωσή τους. Είναι ένα γεγονός που μαστίζει σήμερα τις επιχειρήσεις μας και στόχος είναι η διάσωση των θέσεων εργασίας, αλλά και να υποβοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη».

Ερωτηθείς σχετικά με την διαδικασία, ο κ. Καροτσάκης είπε, «ναι μεν η  οικονομία ανακάμπτει, αλλά εξακολουθούν πολλές επιχειρήσεις να κλείνουν, είτε αυτές βγαίνουν σε εκκαθάριση, είτε οι Τράπεζες να διορίζουν Διευθυντές παραλήπτες με στόχο είτε να εξεύρουν λύση αναδιάρθρωσης, εκποιώντας κυρίως περιουσιακά στοιχεία. Η πολιτική του κράτους, όπως και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γενικότερα, είναι η ενθάρρυνση της κουλτούρας της επιβίωσης πάρα της πτώχευσης και της εκκαθάρισης. Μέσα στο ρόλο της Υπηρεσίας μας και του Υπουργείου Ενέργειας, θα δώσουμε τεράστια βαρύτητα σε αυτά τα εργαλεία. Θέλουμε να καλέσουμε τόσο τις επιχειρήσεις να εισέρχονται μέσω αυτού του μηχανισμού, αλλά παράλληλα να πεισθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλοι πιστωτές/προμηθευτές, να κατανοήσουν ότι δεν συμφέρει να κλείνουν οι επιχειρήσεις η μία μετά την άλλη. Πρέπει να εξαντλούν κάθε περιθώρια διάσωσης της επιχείρησης και θέσεων εργασίας. Αν δεν μπορούν βέβαια να βρίσκουν λύση, τότε θα εξαναγκάζονται να κλείνουν».

Όπως σημείωσε, «περίπου 150 εταιρείες κλείνουν με διατάγματα δικαστηρίου, ο αριθμός των εθελούσιων εκκαθαρίσεων φτάνουν τις 3.000 εθελούσιες εκκαθαρίσεις. Παράλληλα, οι τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις, διορίζουν διευθυντές παραλήπτες ώστε να εκκαθαρίσουν ή να διαχειριστούν περιουσιακά στοιχεία αυτών των επιχειρήσεων. Γι αυτό έχουμε τη πρωτοβουλία αυτή με το ΚΕΒΕ, για να αρχίσουμε σεμινάρια με τις τράπεζες και να αποδεχτούν αυτό το μηχανισμό.

Τέλος, αναφορικά με το αν βοηθήσει αυτός ο μηχανισμός να πέσουν τα ποσοστά των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, είπε «πράγματι θα βοηθήσουν στην πτώση των ΜΕΔ, διότι οι εκκαθαρίσεις σίγουρα δεν βοηθούν στη μείωση. Το μέλλον δεν είναι η πτώχευση ή η εκκαθάριση, και θέλουμε 9.500 πτωχεύσαντες να επαναδραστηριοποιηθούν.

Παγώνει η αλλαγή των τελών του Επίσημου Παραλήπτη

Όσον αφορά τα τέλη του Επίσημου Παραλήπτη που είχε καταχωρήσει η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας πριν 2 χρόνια, στη σημερινή Επιτροπή Οικονομικών αποφασίστηκε να καταργηθεί η καινούργια πρόταση νόμου. Σύμφωνα με τον κ. Καροτσάκη, θα αποσυρθούν οι κανονισμοί, γιατί ενώ θα μειώνονταν τα τέλη πτωχεύσεων, η Υπηρεσία του δεν είχε ακολουθήσει τη νενομισμένη διαδικασία μέσω της Επιτροπής Τελών. «Η διαδικασία από εδώ και πέρα είναι να αποσύρουμε τους κανονισμούς και να αποταθούμε στην εν λόγω Επιτροπή για να είμαστε νομικά καλυμμένοι. Δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε τέτοια επιτροπή, τώρα που γνωρίζουμε, θέλουμε να κάνουμε το σωστό», κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση