ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαδικτυακός τόπος σύγκρισης των τελών των τραπεζών από το υπ. Οικονομικών

Το Υπουργείο όφειλε να διασφαλίσει τη δωρεάν πρόσβαση των καταναλωτών σε τουλάχιστον ένα διαδικτυακό τόπο σύγκρισης τελών

ΚΥΠΕ

Τη δυνατότητα να συγκρίνουν τα τέλη των τραπεζών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών θα έχουν πλέον οι πολίτες, μέσα από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο ιστότοπος www.mof.gov.cy/feecomparison που άρχισε τη λειτουργία του από 1η Νοεμβρίου 2018, παρουσιάστηκε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους από τη Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Υπουργείου. Βάσει σχετική κοινοτικής οδηγίας, το Υπουργείο όφειλε να διασφαλίσει τη δωρεάν πρόσβαση των καταναλωτών σε τουλάχιστον ένα διαδικτυακό τόπο σύγκρισης τελών που χρεώνονται από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, για σκοπούς διαφάνειας και ανταγωνιστικότητας.

«Πρακτικά είναι ένα εργαλείο προς όφελος του πολίτη. Χρειάζεται μια στοιχειώδη εξοικείωση, νομίζω μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα και δυνητικά πετυχαίνει τη σύγκριση των τελών. Αυτό σημαίνει ότι και οι τράπεζες λογικά θα πρέπει να υποχρεωθούν να προσφέρουν υπηρεσίες, οι οποίες να είναι στην ποιότητα και στην τιμή ανταγωνιστικές προς όφελος του πολίτη», ανέφερε κατά την παρουσίαση ο Γενικός Διευθυντής Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους.

Παρουσιάζοντας την ιστοσελίδα η Λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών Μαρίνα Τούμπα, ανέφερε ότι η ιστοσελίδα έγινε με τον πιο απλοποιημένο τρόπο, με πολλές επιλογές, μικρότερους πίνακες, ώστε να είναι πιο εύκολα διαχειρίσΙμη.

Ανέφερε ακόμα ότι οι τράπεζες μέσα από την ιστοσελίδα είδαν ότι είναι πολύπλοκος ο τρόπος παρουσίασης των χρεώσεων τους και προτίθενται να προχωρήσουν σε αναθεώρηση του τρόπου χρέωσης.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, στόχος του ιστότοπου είναι η εύκολη κατανόηση των τελών, η γρήγορη, αξιόπιστη και αντιπροσωπευτική αξιολόγηση και σύγκριση ανά πάσα στιγμή των χρεώσεων των τραπεζών για λογαριασμούς πληρωμών, οι οποίοι παρέχονται στην αγορά.

Με τον τρόπο αυτό θεωρείται ότι οι καταναλωτές μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες και συνειδητές αποφάσεις οι οποίες καλύπτουν αποτελεσματικότερα τις ανάγκες τους και μπορούν να νιώθουν πιο σίγουροι πριν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αγορά υπηρεσιών. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην αύξηση της διαφάνειας και ότι δύναται να συμβάλει στη μείωση του κόστους παροχής των αντιπροσωπευτικών υπηρεσιών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό.

Οι χρεώσεις που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα θα επικαιροποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα κάθε φορά που αναθεωρούνται από τις τράπεζες.

Ο διαδικτυακός τόπος περιλαμβάνει σύγκριση τελών για τήρηση λογαριασμού (τρεχούμενου, ταμιευτηρίου, κ.λπ), παροχή χρεωστικών καρτών, παροχή πιστωτικών καρτών, ανάληψη μετρητών, παραχώρηση βιβλιαρίου επιταγών, μεταφορές πίστωσης SEPA σε ευρώ, μεταφορές πίστωσης εκτός SEPA σε ευρώ και σε άλλο νόμισμα, πάγιες εντολές, άμεσες χρεώσεις, επιστροφές επιταγών λόγω ανεπαρκούς υπολοίπου, υπηρεσίες συναλλάγματος, υπεραναλήψεις, υπερβάσεις και αντίγραφο κατάστασης λογαριασμού.

Υπάρχουν επίσης ξεχωριστές κατηγορίες για Ταμιευτήρια, Τρεχούμενους λογαριασμούς και Πιστωτικές κάρτες για εύκολη αναζήτηση. Στην σελίδα περιλαμβάνονται οι χρεώσεις τόσο για πελάτες λιανικής όσο και για πελάτες Διεθνών Τραπεζικών Εργασιών.

Τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται όπως ενημερώνουν το Υπουργείο για κάθε αναθεώρηση των τελών τους σε σχέση με τις αντιπροσωπευτικές υπηρεσίες που συνδέονται με λογαριασμό πληρωμών, ούτως ώστε το Υπουργείο να προχωρεί άμεσα στην επικαιροποίηση των τελών που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα.

Μέχρι τώρα την σελίδα, που διατίθεται προς το παρόν μόνο στα Ελληνικά, έχουν επισκεφθεί περίπου 7.000 χρήστες (46.963 page views). Οι περισσότεροι χρήστες είναι από Κύπρο (92%), ενώ το 10% περίπου των χρηστών είναι επαναλαμβανόμενοι (640).

Η πρόσβαση είναι εφικτή και από κινητά και tablets (54% των χρηστών επισκέπτονται την ιστοσελίδα μέσω ηλ. υπολογιστών, 38% από κινητά τηλέφωνα και οι υπόλοιποι από tablets.

Η επισκεψιμότητα γίνεται από καταναλωτές όλων των ηλικιών κυρίως 35-44 (28%), 45-54 (23%) και 25-34 (22%).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X