ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:28
 

Διαφθορά και φοροδιαφυγή σκιάζουν την εικόνα της Δανίας

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2017, η Δανία παραμένει η χώρα με τη λιγότερη διαφθορά μετά τη Νέα Ζηλανδία

Newsroom Κ, Αθήνα

Η σειρά σκανδάλων διαφθοράς, «ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγής και υπεξαιρέσεων έχει τελευταία σπιλώσει την εικόνα της Δανίας ως αδιάφθορης χώρας. Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2017, η Δανία παραμένει η χώρα με τη λιγότερη διαφθορά μετά τη Νέα Ζηλανδία. Συγκαταλέγεται, ωστόσο, στις 22 χώρες που δεν λαμβάνουν αρκετά μέτρα για την καταπολέμηση της δωροδοκίας και δεν επιβάλλει την τήρηση της σχετικής διεθνούς συμφωνίας.

Η σχετική έκθεση τονίζει ότι από το 2013 και μετά, οι αρχές της Δανίας δεν έχουν διερευνήσει σωρεία κατηγοριών για δωροδοκία και διαφθορά. Τελευταία, τα σκάνδαλα που έχουν εκδηλωθεί στη σκανδιναβική χώρα είναι όντως πολλά.

Οι αστυνομικές αρχές της Δανίας προσπαθούν να ανιχνεύσουν δισ. δολάρια που έχουν χαθεί εξαιτίας της φοροδιαφυγής. Πρόσφατα, η Ιντερπόλ καταχώρισε στους καταλόγους των καταζητούμενων με διεθνές ένταλμα σύλληψης έναν υπάλληλο υπουργείου της Δανίας, διότι κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε από το δημόσιο κεφάλαια 17 εκατ. δολαρίων.

Παράλληλα, βρίσκεται στο στόχαστρο το πολιτικό σύστημα της χώρας. Παρά τις συστάσεις που της έγιναν πριν από τέσσερα χρόνια, η χώρα δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει τη διαφθορά μεταξύ των μελών του Κοινοβουλίου και του δικαστικού σώματος. Ετσι, τον περασμένο μήνα η επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, με αρμοδιότητα την πάταξη της διαφθοράς, συμπεριέλαβε τη Δανία στον κατάλογο των χωρών που είναι ύποπτες για διαφθορά σε υψηλά κλιμάκια της εξουσίας. Και σαν να μη φθάνουν αυτά, η χώρα είναι ύποπτη για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ενδέχεται να αναγκαστεί να επιστρέψει στην Ε.Ε. τα τρία τέταρτα των 875 εκατ. δανικών κορωνών, ποσόν αντίστοιχο των 117,8 εκατ. ευρώ, που είχε λάβει αρμόδια υπηρεσία της κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Επαναβεβαίωση θέσεων από το Foreign Office για το Κυπριακό

«Αυτοκλιτοι και εντεταλμένοι πρέπει να απομονωθούν και να εκτεθούν δημόσια .»
Στέλιος Στυλιανού  |  17:33

Κλείδωσε ο Μουσιούττας για το ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ

«Τί σου είναι αυτή η ...ΔΗΚΟϊκή πολιτική!!! ...ολα τα νούμερα κερδίζουν!!!»
Ai Em  |  09:39

Αναστασιάδης: Τις επόμενες μέρες θα μας απασχολήσουν πολλά που αφορούν την δικαιοσύνη

«Μα γιατί τόση βία; Υπάρχει και η επόμενη πενταετία…. Να το συνδυάσετε με το τελεφερίκ σιόρ… »
Ai Em  |  09:26

Κλείνουν 15 καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου

«Αυτη η εξαγγελια σημαινει περιπου 400 απολυσεις . Για ποιους κτυπα η καμπανα; ...και να μην ξεχνουμε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:51

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X