ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διαγραφές δανείων 32% σε όσους μπουν στην Εστία

Για το υπόλοιπο των δανείων το κράτος θα καταβάλει το 1/3 της δόσης του κάθε δανειολήπτη

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων θα προχωρούν σε διαγραφές δανείων στους ευάλωτους δανειολήπτες κατά μέσο όρο 32%, ενώ για το υπόλοιπο μέρος του δανείου αναμένεται να καταβάλει το κράτος το 1/3 της δόσης του δανείου.

Αναλυτικότερα, με βάση τον συγκεκριμένο μηχανισμό, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης ΜΕΔ θα συνεισφέρουν με μία μείωση των υπολοίπων των δανείων/πιστωτικών διευκολύνσεων με ένα ποσοστό 32% κατά μέσο όρο, ενώ η μείωση θα είναι αναλογικά μεγαλύτερη στις περιπτώσεις όπου η αγοραία αξία της υποθηκευμένης κύριας κατοικίας είναι όσο πιο μικρή σε σχέση με το υπόλοιπο του δανείου.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Εστία που που έχει ενώπιόν της η Βουλή, τα δάνεια στα οποία θα έχει εφαρμογή φτάνουν συνολικά τα 3.4 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορούν συνολικά 15.000 δανειολήπτες

Το Σχέδιο Εστία θα αφορά δάνεια ή πιστωτικές διευκολύνσεις που πληρούν τις πιο κάτω προυποθέσεις:

Το δάνειο (οικιστικό ή άλλο) ή πιστωτική διευκόλυνση προς το φυσικό ή νομικό πρόσωπο είναι εξασφαλισμένο με υποθήκη κύριας κατοικίας (δηλαδή ιδιόκτητη στέγη η οποία χρησιμοποιείται ως κατοικία από τον δανειολήπτη και από μέλη της οικογένειας του δανειολήπτη).

Η αγοραία αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ όπως θα προκύψει από τον μέσο όρο δύο εκτιμήσεων που θα πραγματοποιούνται από ανεξάρτητους εκτιμητές εντός της περιόδου υποβολής αιτήσεων (όπως αυτή θα ανακοινωθεί μεταγενέστερα) περιλαμβανομένης και μιας επιπρόσθετης περιόδου 30 ημερών μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων

Κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2017, τουλάχιστον το 20% του υπόλοιπου των συνολικών δανείων του δανειολήπτη, ανά τράπεζα, ήταν μη εξυπηρετούμενο για περισσότερες από 90 ημέρες.

 

Τα Επιτόκια

Το επιτόκιο του αναδιαρθρωμένου δανείου καθ'όλη τη διάρκεια αποπληρωμής του θα είναι μεταβλητό, βασιζόμενο στο Euribor 6 μηνών πρέον περιθωρίου 2.5 ποσοστιαίων μονάδων. Το συνολικό επιτόκιο του αναδιαρθρωμένου δανείου (Euribor 6 Μηνών + περιθώριο) δεν μπορεί να ξεπερνά 3.5% αλλά ούτε και να υπολείπεται του 2.5%. Σημειώνεται ότι, οι όροι αναδιάρθρωσης των δανείων θα είναι ομοιόμορφοι για όλους τους δανειολήπτες, εξαιρουμένης της διάρκειας αποπληρωμής η οποία δεν θα ξεπερνά τα 25 έτη και η οποία θα συναρτάται με την ηλικία του δανειολήπτη.

Θα τυγχάνει εφαρμογής σε όλο το τραπεζικό σύστημα το σχέδιο, ενώ οι δικαιούχοι θα είναι οικογένειες ή νομικά πρόσωπα με ετήσιο εισόδημα μέχρι τις 50.000 ευρώ. Η αγοραία αξία της πρώτης κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 350.000 όπως ειπώθηκε, ενώ και το καθαρό υπόλοιπο των περιουσιακών του στοιχείων να μην υπερβαίνει το 125% της αξίας της ενυπόθηκης κατοικίας.

Καταβολή Χορηγίας από τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξη Γης

Ο ΚΟΑΓ θα καταβάλει στην τράπεζα ή εταιρεία διαχείρισης ΜΕΔ το 1/3 των εκάστοτε δόσεων για την αποπληρωμή, καθ'όλη τη διάρκεια αποπληρωμής του αναδιαρθρωμένου δανείου, με την προυπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα συνεχίσει να καταβάλει τα υπόλοιπα 2/3. Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης συμμετέχει στην αναδιάρθρωση και σε μεταγενέστερο στάδιο τερματίσει την εξυπηρέτηση του αναδιαρθρωμένου δανείου του, τότε ο ΚΟΑΓ θα τερματίσει την καταβολή της συνεισφοράς του που αντιστοιχεί στο 1/3 της αποληρωμής. Σε κάθε περίπτωση, η τράπεζα ή η εταιρεία ΜΕΔ θα λαμβάνει όλα τα διαθέσιμα από την νομοθεσία μέτρα, περιλαμβανομένης της εκποίησης, για την ανάκτηση των οφειλών ως αυτές είχαν πριν από την αναδιάρθρωση. Εκτιμάται ότι, η επιβάρυνση για το κράτος σε περίπτωση πλήρους συμμετοχής και συμμόρφωσης των δανειοληπτών θα ανέλθει στα 33 εκατ. ευρώ ετησίων, σε βάθος 25%.

Ο ΚΟΑΓ σημειώνεται, ο οποίος θα λαμβάνει ετήσια χορηγία από τον κρατικό προυπολογισμό, θα καταβάλει την συνεισφορά του σε κάθε συμμέτοχο στο Σχέδιο Εστία (1/3 των δόσεων) στο τέλος κάθε έτους. Πριν από την καταβολή τη χορηγίας, οι τράπεζες εταιρείες διαχείρισης ΜΕΔ θα επιβεβαιώνουν γραπτώς την καταβολή των 2/3 δόσεων από τον δανειολήπτη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση