ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διαχωρίζεται ο Συνεργατισμός και έρχεται η Bad Bank

Η ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας θα δημιουργήσει τον πολυπόθητο φορέα διαχείρισης των ΜΕΔ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτών για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα είναι ακόμα ανοιχτή, με την 29η του Μάρτη να είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία μπορεί να υποβληθεί ενδιαφέρον. Μπορεί τα σενάρια, βάσει των επιλογών που έχει δώσει η ίδια η ΣΚΤ, να είναι επί της ουσίας τρία, το βασικό όμως και επικρατέστερο είναι ένα. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες κάνει τη φράση «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» πραγματικότητα. Το ισχυρότερο σενάριο όλων είναι να διαχωριστεί στα δύο ο Συνεργατισμός, ώστε να δημιουργηθεί η «κακή τράπεζα» που συζητείται εδώ και κάποιους μήνες.

Οι επιλογές που δίνει ο Συνεργατισμός στους επίδοξους επενδυτές είναι να αποκτήσουν τον ίδιο στο σύνολό του, να αποκτήσουν μόνο τα καλά του στοιχεία (δάνεια, καταθέσεις, καταστήματα), ή να αποκτήσουν το σύνολο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Φαίνεται όμως ότι η δεύτερη επιλογή θα είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί. Και αυτό, διότι με το δεύτερο σενάριο θα γίνει πράξη η «κακή τράπεζα», επιλογή που αναζητεί και το Υπουργείο Οικονομικών μέσω του Σχεδίου που ετοιμάζει, την «Εστία».

Η «Εστία» ως γνωστόν θα είναι ο φορέας που θα φιλοξενεί τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια που εξασφαλίζονται από πρώτη κατοικία. Έτσι, ο Συνεργατισμός θα ιδιωτικοποιηθεί –μόνιμη αξίωση των Ευρωπαίων μετά το πακέτο στήριξης των 1,75 δισ. ευρώ το 2015, αλλά θα ικανοποιήσει και τη δημιουργία της «κακής τράπεζας» ώστε να γίνει ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στην Κύπρο. Η «κακή τράπεζα», από την άλλη, θα λειτουργήσει ως «εργαλειοθήκη» για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων, αλλά θα δώσει και περισσότερο χρόνο στους δανειολήπτες προκειμένου να εξυπηρετήσουν ή να αρχίσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους με καλύτερους όρους. Το σενάριο αυτό λοιπόν, δείχνει ξεκάθαρα ότι τα κλειδιά της «κακής τράπεζας» κρατά ο Συνεργατισμός, κάτι που επιζητά όλο το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Μια βάση για να επιλυθούν τα ΜΕΔ, αλλά, και ποιος ξέρει, να γίνει ένα βήμα ακόμα μίας συγχώνευσης, άλλη από τη γνωστή μεταξύ Astrobank και USB Bank.  

Όσες τραπεζικές πηγές, που δεν ανήκουν στο περιβάλλον του Συνεργατισμού, βλέπουν ήρεμα και εξ αποστάσεως τις εξελίξεις, αναφέρουν πως αν και επώδυνη, είναι μια κίνηση που θα βοηθήσει όλες τις τράπεζες της Κύπρου. Ταυτόχρονα, όσον αφορά στο χαρακτηρισμό «επώδυνα», αναρωτιούνται για το πόσο επώδυνο θα είναι για μία μερίδα εργαζομένων της ΣΚΤ εάν με τον τερματισμό της εργασίας τους λάβουν και μια «εξαψήφια» αποζημίωση για τις υπηρεσίες τους. «Σε ποιο άλλο εργασιακό κλάδο της Κύπρου γίνεται κάτι αντίστοιχο;», διερωτήθηκαν.

Αναφορικά με τη διαδικασία και συγκεκριμένα για το εικονικό δωμάτιο που έχει ανοίξει ο Συνεργατισμός για την εκδήλωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για όποιο κομμάτι του εντέλει θα ενδιαφερθούν, πηγές της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας μεταφέρουν στην «Κ» ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Το «μενού» έχει δύο μεγάλες τράπεζες της Κύπρου, αλλά και funds του εξωτερικού που βολιδοσκοπούν την Κύπρο ή έχουν ήδη επενδύσει στο νησί.

Όπως εξηγούν, το «καλό» κομμάτι του Συνεργατισμού είναι ιδιαίτερα ελκυστικό, καθώς αυτό που καλοβλέπουν είναι τα 5 δισ. ευρώ καλών δανείων τα οποία θα ήθελαν να προσθέσουν στο χαρτοφυλάκιό τους. «Ιδίως σε μια αγορά που είναι κορεσμένη, 5 δισ. ευρώ καλού δανεισμού είναι ένα κεφάλαιο που πολλοί αναζητούν», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Πρόσθετα, η Citigroup, ο χρηματοοικονομικός της Σύμβουλος που τρέχει τη διαδικασία αυτή για την οποία και προσλήφθηκε το Σεπτέμβριο, έχει κινητοποιήσει, όπως περιγράφουν, όλο το δίκτυό της παγκοσμίως στέλνοντας investment teasers για να αρχίσουν να μιλούν οι πωλητές με τους πελάτες τους. Ερωτηθείσες οι πηγές από το περιβάλλον του Συνεργατισμού για τον αριθμό των ενδιαφερομένων, είπαν ότι είναι διψήφιος, αλλά η Citigroup έχει αναλάβει το ρόλο του «ξεσκαρταρίσματος».

«Η Citigroup κάνει ένα ξεσκόνισμα για να βάλει τους ενδιαφερόμενους εντός του εικονικού δωματίου, διότι θέλει εκ πρώτης όψεως να γνωρίζει ότι έχουν τα μέσα για να πραγματοποιήσουν τη συναλλαγή που επιζητά ο Συνεργατισμός, αλλά και με ένα ακόμα πιο σημαντικό στοιχείο, να μπορούν να λάβουν την έγκριση από τον Ενιαίο Μηχανισμό Στήριξης, τον SSM. Εξετάζει το προφίλ του κάθε ενδιαφερόμενου, καθώς και το επιχειρηματικό – επαγγελματικό παρελθόν του. Άρα, για να απαντηθεί το ερώτημα που τίθεται, ναι το ενδιαφέρον είναι από διψήφιο αριθμό επενδυτών, αλλά το νούμερο εκείνων που θα μπουν στο εικονικό δωμάτιο είναι μονοψήφιο. Όσοι θα περάσουν, θα έχουν τα μέσα να πραγματοποιήσουν συναλλαγή αλλά και να λάβουν έγκριση», τονίστηκε.

Πλάνο με ομόλογα

Το πλάνο για νέα έκδοση χρέους μέχρι τον Ιούνιο έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ή συγκεκριμένα, όπως το είπε, «μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018». Αυτό μόνο τυχαίο δεν αναμένεται να είναι, καθώς ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως μόλις δημιουργηθεί ο Φορέας «Εστία» με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια η Κυβέρνηση θα εκδώσει 10ετές ομόλογο. Με αυτόν τον τρόπο, θα λάβει πίσω αλλά και παραπάνω σε βάθος χρόνου τα χρήματα που θα κληθεί να βάλει για τη δημιουργία του Φορέα και της αγοράς των Μη Εξυπηρετούμενων της ΣΚΤ, τα οποία σύμφωνα με υπολογισμούς της «Κ» θα είναι γύρω στα 2 δισ. ευρώ.

Τέλος στο κύμα εκροών

Στην έκδοση Ιανουαρίου 2018 της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για τα στατιστικά στοιχεία δανείων και καταθέσεων, είχε παρατηρηθεί μείωση των καταθέσεων της τάξης των 557,9 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα όμως με νεότερα στοιχεία, συγκεκριμένα αυτά του Φεβρουαρίου 2018, οι εκροές των καταθέσεων περιορίστηκαν σημαντικά, φτάνοντας μόλις τα 29,2 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές καταθέσεις τον Φεβρουάριο 2018 παρουσίασαν καθαρή μείωση 29,2 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με καθαρή μείωση 557,9 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2018. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής ανήλθε στο 1,2%, σε σύγκριση με 1,7% τον Ιανουάριο 2018. Το υπόλοιπο των καταθέσεων τον Φεβρουάριο 2018 έφθασε στα 48,7 δισ. ευρώ. Τα συνολικά δάνεια τον Φεβρουάριο 2018 παρουσίασαν καθαρή αύξηση 41,2 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με καθαρή αύξηση 53 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2018. Ο  ετήσιος  ρυθμός μεταβολής έφθασε στο -1,7%, σε σύγκριση με -1,5% τον Ιανουάριο 2018. Σημειώνεται πως το υπόλοιπο των συνολικών δανείων ανήλθε στα 51,1 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο 2018.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση