ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΔΝΤ στην «Κ»: Εργαλείο για αντιμετώπιση των ΜΕΔ η κακή τράπεζα

Έκανε λόγο για success story της Κύπρου ενώ έπλεξε το εγκώμιο της χώρας για τους χειρισμούς της κρίσης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Όλα τα εργαλεία θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο επίπεδο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία επισήμανε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Κύπρο, Βινσέτζο Γκούζο. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η κακή τράπεζα ανέφερε, σημειώνοντας ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να τεθεί ένα λογικό όριο βάσει του οποίου θα μεταφέρονται στοιχεία στην κακή τράπεζα. Σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει η και η ανάλογη δομή και το νομικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει τη λειτουργία της κακής τράπεζας.

Ο κ. Βινσέτζο ο οποίος μιλούσε στην «Κ» στο περιθώριο του 13ου φόρουμ Economist στη Λευκωσία, ανέφερε ότι δεν υπάρχει εύκολη απάντηση για λύση για κανένα από τους τομείς που πρέπει να διορθωθούν ωστόσο σημείωσε ότι πρόκειται για πρόκληση και χρειάζεται έντονες και συντονισμένες προσπάθειες από πολλές πλευρές. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες σίγουρα υπάρχουν στοιχεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ίδιες, ανέφερε.

Επαρκής προετοιμασία πριν την λύση

Το ΔΝΤ θα είναι εκεί για να στηρίξει τις προσπάθειες λύσης, διαβεβαίωσε ο κ. Γκούζο αναφέροντας ότι το Διεθνές νομισματικό ταμείο, εξετάζει και ενισχύει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, παρέχοντας τεχνική βοήθεια σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, μακροοικονομική πολιτική. «Μια λύση θα ήταν ωφέλιμη για όλο το νησί αλλά θα πρέπει να υπάρξει επαρκής προετοιμασία και εδώ θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε», σημείωσε.

Το success story της Κύπρου

Ο κ. Γκούζο έπλεξε το εγκώμιο της Κύπρου για την αντίδραση της μετά την οικονομική κρίση, την οποία χαρακτήρισε εντυπωσιακή.

Η ανάπτυξη ήταν ενθουσιώδης, και αυτό επιτρέπει στην Κύπρο να επιστρέψει στις αγορές με ευνοϊκούς όρους, ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά κατάλοιπα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Ήταν success story, πολλά έχουν επιτευχθεί, αν και υπάρχουν ακόμα πολλές προκλήσεις που έμειναν ως κατάλοιπα από την οικονομική κρίση».

Θα πρέπει να τεθεί ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι το σημαντικότερο είναι να υπάρξει μια φιλόδοξη και ξεκάθαρη πολιτική.

«Είναι τεχνικό θέμα καθώς πολλά από τα ζητήματα θα πρέπει να εξεταστούν σε τεχνικό επίπεδο και θα πρέπει να υπάρχει κοινή κατανόηση του όρου των επιπτώσεων» ανέφερε.

Σημείωσε ότι στην Κύπρο υπάρχει επίγνωση του θέματος, η οποία αυξάνεται, ενώ επισήμανε ότι η ανάπτυξη είναι κάτι ένα καλό εργαλείο και θα πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση αυτής της παραμέτρου, παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα από μόνη της.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X