ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δώρο άδωρο για τους καταναλωτές το Παρατηρητήριο τιμών

Στην πράξη ο θεσμός δεν ειναι υποβοηθητικός για τους καταναλωτές δηλώνει ο γγ του συνδέσμου λιανικού εμπορίου

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Κενά και ελλείψεις εντοπίζουν φορείς στον θεσμό του παρατηρητηρίου τιμών. Μετά και το τελευταίο παρατηρητήριο τιμών για τις μεγάλες υπεραγορές σε όλες τις επαρχίες, ο σύνδεσμος λιανικού εμπορίου διά του γγ Μάριου Αντωνίου, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το Παρατηρητήριο νοσεί. Σε δηλώσεις του στην «Κ» επισημαίνει ότι θα έπρεπε ο έλεγχος τιμών να γίνεται συστηματικά και να καταγράφονται οι τιμές των υπεραγορών σε συνεχόμενες μέρες ώστε να  αποτελεί και ουσιαστικά ένα εργαλείο στα χέρια των καταναλωτών.

«Οι καταναλωτές εν έτη 2017 δεν περιμένουν να ενημερωθούν τρεις φορές τον χρόνο για τις τιμές στις Υπεραγορές, αλλά η μελέτη τους γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, αφού πλέον οι υπεραγορές διοχετεύουν τις προσφορές τους είτε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είτε μέσω φυλλαδίων που αποστέλλονται ταχυδρομικώς», αναφέρει εξάλλου σε σημερινή ανακοίνωση του ο σύνδεσμος

Αναφέρει επίσης ότι στο παρατηρητήριο τιμών εξαιρούνται προϊόντα πρώτης ανάγκης, προϊόντα βασικότατα για το καθημερινό καλάθι της νοικοκυράς, και συγκεκριμένα τα προϊόντα φρουταρίας που είναι πολύ σημαντικά για να εξάγει κάποιος το συμπέρασμα αν μια Υπεραγορά είναι φθηνή ή όχι.

Διαφορετικά τα προϊόντα ανά επαρχία

Αντιρρήσεις ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του παρατηρητηρίου εκφράζουν και ο σύνδεσμος υπεραγορών καθώς και ο σύνδεσμος καταναλωτών και ποιότητας ζωής.

Μιλώντας επίσης στην «Κ» ο εκπρόσωπος του συνδέσμου υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου αναφέρει ως λανθασμένη την τακτική να καταγράφονται κατά τον έλεγχο και προϊόντα τα οποία είναι σε προσφορά. Παράλληλα σημειώνει ότι θα πρέπει να συγκρίνονται τα ίδια προϊόντα για όλες τις επαρχίες. Στην ουσία να υπάρχει μια κοινή βάση δεδομένων η οποία θα επιτρέπει στον καταναλωτή να γνωρίζει ποια είναι η φθηνότερη και ποια η ακριβότερη υπεραγορά.

Από την πλευρά του και ο Λουκάς Αριστοδήμου αναφέρει ότι θα έπρεπε ο έλεγχος να γίνεται ηλεκτρονικά και η ενημέρωση να γίνεται από τις τιμές που είναι περασμένες στο σύστημα των υπεραγορών και όχι αυτές που αναγράφονται στα καρτελάκαι των προϊόντων.

 

 



Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση