ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δυο προτάσεις ΟΕΒ για ΓεΣΥ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Κατ’αρχήν συμφωνία Κυβέρνησης και της πλειονότητας των κοινωνικών εταίρων για συνεισφορές

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Δυο αλλαγές που αφορούν την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας εισηγείται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και στα πολιτικά κόμματα η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων. Στην επιστολή που δόθηκε στην δημοσιότητα η ΟΕΒ θέτει δυο βασικά για την ίδια ζητήματα. Πρώτον την ημερομηνία έναρξης καταβολής των εισφορών και δεύτερον το τι μέλει γενέσθαι με τις 235 χιλιάδες ιδιωτικά σχέδια υγείας ατομικά ή μέσω εργοδοτών.

Στο πρώτο θέμα η ΟΕΒ ζητά όπως η εφαρμογή του άρθρου 19 του νομοσχεδίου, δηλαδή η έναρξη καταβολής των εισφορών των εργαζομένων και επιχειρήσεων προς το ταμείο, να ξεκινήσει μόνο αφού υπάρξει μελέτη από η οποία να επιβεβαιώνει πώς στη πράξη έχει επιτύχει η οικονομική, διοικητική και οργανωτική αυτονόμηση όπως τέθηκε αρχικά. Η μελέτη ζητείται όπως εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και από τη Βουλή. Για το δεύτερο ζήτημα οι Εργοδότες προτείνουν όπως κατά την εφαρμογή του ΓεΣΥ ληφθούν υπόψη τα ιδιωτικά σχέδια υγείας που υπάρχουν καθώς και άλλα συλλογικά συστήματα υγείας, όπως αυτά της ΕΤΥΚ, των Ημικρατικών Οργανισμών, άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, κλπ. Η πρόταση της ΟΕΒ προνοεί όπως να δοθεί η επιλογή στους εργοδότες και τους εργαζόμενους είτε να ενταχθούν σε αυτό (ΓεΣΥ) είτε να «διατηρήσουν τα υφιστάμενα τους ασφαλιστικά σχέδια ή συλλογικά ταμεία υγείας, αναβαθμίζοντας τα ώστε να λαμβάνουν ισάξιες καλύψεις με τους υπόλοιπους ασφαλιζόμενους στο σύστημα.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι επιλέξουν να διατηρήσουν ιδιωτικά σχέδια ασφάλισης, οι επηρεαζόμενοι εργοδότες και εργαζόμενοι θα καταβάλλουν τη διαφορά μεταξύ του ασφαλίστρου τους και της συνεισφοράς που τους αναλογεί βάσει των εισοδημάτων / του μισθολογίου τους, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ ή η αρχή της αλληλεγγύης». Αυτοί που επιλέγουν να έχουν ιδιωτική κάλυψη ΔΕΝ θα δικαιούνται καμία κάλυψη από το ταμείο του ΓΕΣΥ.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση προτείνεται να λειτουργήσει για τρία χρόνια. Μετά από την πάροδο της περιόδου αυτής, να μελετηθεί εις βάθος ο όλος σχεδιασμός βάσει και των εμπειριών των τριών πρώτων χρόνων. Η ΟΕΒ η οποία δεν αντιτίθεται στο ΓεΣΥ θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση εφαρμογής του Σχεδίου Υγείας την ουσιαστική διοικητική και οικονομική αυτόνομη των δημόσιων νοσηλευτηρίων, πιστεύει ότι οι υπολογισμοί για το πραγματικό κόστος κάλυψης του συνόλου του πληθυσμού δεν έχει ολοκληρωθεί, υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχει συμφωνία με ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, εκφράζονται φόβοι για επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά.

Κατ’ αρχήν συμφωνία

Την ώρα που η ηγεσία της ΟΕΒ δημοσιοποιούσε την επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ΣΕΚ, ΠΕΟ ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ και ΚΕΒΕ υπέγραφαν ένα κείμενο (Διακήρυξη Αρχών) εν είδει κατ’ αρχήν συμφωνίας για τα ποσοστά συνεισφορών της κάθε πλευράς για την λειτουργία του ΓεΣΥ. Η κατ’ αρχήν συμφωνία προνοεί:

-Εργαζόμενοι: 2,65%
-Εργοδότες: 2,9% (περιλαμβανομένου και του κράτους)
-Κράτος: 4,7%
-Αυτοεργοδοτούμενοι: 4%
-Συνταξιούχοι/εισοδηματίες: 2,65%

Σύμφωνα με ανακοίνωση «ο υπουργός Υγείας θέλει να ευχαριστήσει τις συντεχνίες των εργαζομένων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, τη συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων ΠΑΣΥΔΥ και το ΚΕΒΕ για την εποικοδομητική τους συνεισφορά, που οδήγησε στη σημερινή κατάληξη.

Ο Υπουργός Υγείας εύχεται και ελπίζει ότι η ΟΕΒ, η οποία δεν προσυπέγραψε τη σημερινή διακήρυξη, τελικά θα προσχωρήσει και αυτή στα όσα συμφωνήθηκαν από όλους τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους και το κράτος. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X