ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

EBRD: Αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την κυπριακή οικονομία

Σε αναβάθμιση των προβλέψεων της για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2017 και 2018, κατά 1% και κατά 0,3%

ΚΥΠΕ

Σε αναβάθμιση των προβλέψεων της για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2017 και 2018, κατά 1% και κατά 0,3%, αντίστοιχα, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), προειδοποιώντας παράλληλα για τα υψηλά επίπεδα ιδιωτικού χρέους και μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε έκθεση της για την ανάπτυξη των 37 χωρών στις οποίες έχει επενδύσει, την οποία δημοσιοποίησε την Τρίτη, η EBRD αναμένει τώρα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας θα επιταχυνθεί το 2017 στο 3,5%, από 2,5% που ανέμενε στην προηγούμενη εκτίμηση της, τον Μάιο του 2017. Για το 2018 αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, από 2,2% που εκτιμούσε τον περασμένο Μάιο.

Σύμφωνα με την EBRD, η οικονομική δραστηριότητα επιταχύνθηκε το 2017, βασιζόμενη στην ισχυρή ανάκαμψη των προηγούμενων δύο ετών. Η αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται στο 3,6% για το α΄ εξάμηνο του 2017, σε ετήσια βάση, οδηγούμενη από την ισχυρή επίδοση των τομέων του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, των κατασκευών και της μεταποίησης, υπογραμμίζει.

Επιπλέον, τονίζει ότι οι βασικοί οικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν ένα ακόμη εξαιρετικό έτος για τον τουρισμό, ο οποίος συνεχίζει να επωφελείται από την αστάθεια που υπάρχει σε άλλες περιοχές (κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2017, οι αφίξεις τουριστών ήταν περισσότερες κατά σχεδόν 15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016).

«Υπό το φως αυτών των τάσεων, αναβαθμίζουμε την πρόβλεψη μας για την ετήσια ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2017 από 2,5% σε 3,5%», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Συνεχίζοντας, η EBRD αναφέρει ότι αναμένει επίσης ότι η σταθερή οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί το 2018, στον πιο συγκρατημένο ρυθμό του 2,5%.

Παρ'όλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν "σημαντικά" προσκόμματα, προειδοποιεί η EBRD, συμπεριλαμβανομένου του πολύ υψηλού επιπέδου (ιδιωτικού) χρέους που υπάρχει στην οικονομία και της μεγάλης κληρονομιάς των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% του συνόλου των δανείων και να αντιμετωπίζονται με αργούς ρυθμούς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση