ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Είκοσι ημέρες προθεσμία στο Λονδίνο για τον «λογαριασμό» του Brexit

H Βρετανία δεν προσδιορίζει το ύψος των υποχρεώσεών της απέναντι στους εταίρους

Kathimerini.gr

Προθεσμία περίπου 20 ημερών έδωσαν οι Βρυξέλλες στο Λονδίνο για να γνωστοποιήσει το χρηματικό ποσό που προτίθεται να πληρώσει πριν αποχωρήσει από την Ε.Ε. Πληροφορίες των Financial Times αποκάλυψαν χθες βράδυ ότι το Λονδίνο σκέπτεται να προσφέρει πάνω από 22,5 δισ. ευρώ, όταν η Ε.Ε. έχει κάνει λόγο για αξιώσεις περίπου 60 δισ. ευρώ. Αξιωματούχος των Βρυξελλών είχε δηλώσει νωρίτερα χθες ότι αναμένουν «γενναία οικονομική προσφορά» από το Λονδίνο εντός του Νοεμβρίου, προκειμένου να συζητηθούν οι όροι μιας μεταβατικής συμφωνίας στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η Ε.Ε. έχει ξεκαθαρίσει ότι το Λονδίνο θα πρέπει κάνει μια προσφορά για τον λογαριασμό του Brexit και εν συνεχεία θα μπορεί να συζητήσει με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη τη μεταβατική συμφωνία που ζητούν οι βρετανικές επιχειρήσεις για να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη μετά Brexit περίοδο. «Πρέπει να ξέρουμε πολύ σύντομα τι προτίθεται να κάνει η Βρετανία γι’ αυτό το θέμα», σχολίασε ανώνυμα Ευρωπαίος αξιωματούχος στους Financial Times.

Σήμερα ολοκληρώνεται ο έκτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρετανών και Ε.Ε. για το Brexit. Οι Βρυξέλλες θέλουν να επιτύχουν τη σύνταξη ενός προσχεδίου στο οποίο θα αποτυπώνονται οι όροι του συμβιβασμού όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Βρετανίας απέναντι στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, έως τις 29 Νοεμβρίου. Η Βρετανία δεν βλέπει να γίνεται κάτι τέτοιο πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά η Ε.Ε. προειδοποιεί ότι σε αντίθετη περίπτωση η συζήτηση για μια μεταβατική συμφωνία θα μεταφερθεί για το 2018.

Το Λονδίνο έχει καθυστερήσει να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς προτίθεται να πληρώσει για το Brexit. Οι ευρωσκεπτικιστές της συντηρητικής κυβέρνησης φαίνεται να εξετάζουν πια έναν μεγαλύτερο συμβιβασμό με την Ε.Ε., σύμφωνα με τους Financial Times. Μέχρι χθες τάσσονταν υπέρ της άτακτης αποχώρησης: να μην τηρήσουν τις προσυμφωνημένες υποχρεώσεις τους στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και να αποχωρήσουν δίχως εναλλακτική εμπορική συμφωνία.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχουν υποχρεώσεις της Βρετανίας απέναντι στην Ε.Ε. Επιμένει, όμως, να συζητηθεί το κόστος του διαζυγίου μαζί με τη διετή παράταση του Brexit. Η Μέι θέλει να καταλήξει σε μεταβατική συμφωνία έως τον Δεκέμβριο, διότι δέχεται αφόρητες πιέσεις από την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας. Στις αρχές της εβδομάδας, ο επικεφαλής της συνομοσπονδίας βρετανικών βιομηχανιών (CBI) Πολ Ντρέσλερ δήλωσε ότι «το Brexit απέχει μόνον 508 ημέρες και ο συναγερμός θα χτυπήσει πολύ νωρίτερα για αρκετές επιχειρήσεις».

Δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian αναφέρει ότι η Γερμανία ωθεί τους υπόλοιπους εταίρους της στην Ε.Ε. να υιοθετήσουν σκληρή στάση απέναντι στη Βρετανία. Σε συνάντηση πρεσβευτών της Ε.Ε., τα 27 κράτη-μέλη εξέφρασαν στον αρμόδιο επίτροπο για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ την απογοήτευσή τους επειδή η Βρετανία δεν προσδιορίζει το ύψος των υποχρεώσεών της απέναντι στους εταίρους.

Είναι πλέον έντονες οι ανησυχίες ότι το οικονομικό ζήτημα μπορεί να λειτουργήσει ως τροχοπέδη σε άλλα μέτωπα όπου μπορεί να έχει σημειωθεί πρόοδος στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του για την επίτευξη συμφωνίας σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα διαμονής μετά το Brexit των τριών εκατ. Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία.

Ενα βήμα πριν από την έξοδο οι τράπεζες

Ο Ιαν Μακ Κάφερτι, αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), προειδοποίησε ότι θα πρέπει να έχουν ληφθεί αποφάσεις για το Brexit έως τις αρχές του επόμενου έτους, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι τράπεζες θα αναγκαστούν να μεταφέρουν θέσεις εργασίας εκτός Βρετανίας.

Τονίζοντας ότι η αβεβαιότητα βλάπτει τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και την οικονομία, ο Ιαν Μακ Κάφερτι προειδοποίησε ότι οι τράπεζες μπορεί να αναζητήσουν λύσεις εκτός Λονδίνου. Ηδη μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια, διότι κανείς δεν γνωρίζει πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο στη χώρα μετά το Brexit.

O Ιαν Μακ Κάφερτι είναι μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής στην Τράπεζα της Αγγλίας. Επίσης ήταν επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της συνομοσπονδίας βρετανικών βιομηχανιών. Σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC δήλωσε ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να περιμένουν έως την τελευταία στιγμή. Πρόσθεσε ότι «υποψιάζομαι ότι θα αρχίσουν να γίνονται κάποιες κινήσεις έως την επόμενη άνοιξη, αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις».

Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα αφήνει αρνητικό αποτύπωμα στις διεθνείς χρηματαγορές, επισήμανε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας. Απέφυγε, όμως, να κάνει κάποιο αρνητικό σχόλιο για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι στις αρχές Νοεμβρίου η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 0,5%, μετά τη μείωση στο 0,25%, λίγο μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση