ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:55
 

Έκκληση Ερευνητικής προς ΚΤΚ για κατάθεση στοιχείων

Το θέμα ήγειρε ο κ. Αρέστη κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του Αν.Λειτουργού της Διεύθυνσης Εποπτείας της ΚΤΚ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Έκκληση προς την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) να επιλυθεί όσο το δυνατό συντομότερα το θέμα του περιορισμού στην κατάθεση στοιχείων που θεωρούνται εμπιστευτικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ), απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό Γεώργιος Αρέστη.

Ο κ. Αρέστη ήγειρε το θέμα κατά τη διάρκεια της κατάθεσης την Τετάρτη του Ανώτερου Λειτουργού της Διεύθυνσης Εποπτείας της ΚΤΚ Γιώργου Ιωάννου, ο οποίος δήλωσε ότι υπόκειται σε περιορισμούς, αφού με επιστολή από την ΕΚΤ/ΕΕΜ αναφέρεται, ότι το προσωπικό της ΚΤΚ δεν μπορεί να δώσει στην Επιτροπή ευαίσθητες/εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούν του δύο αυτούς ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Η επιστολή αυτή ήρθε σε απάντηση σχετικού ερωτήματος που απηύθυνε η ΚΤΚ στους οργανισμούς.

Ο κ. Αρέστη επεσήμανε ότι το θέμα αυτό είναι επείγον να επιλυθεί, αφού η εντολή της Ερευνητικής Επιτροπής λήγει σύντομα και έχουν ζητηθεί έγγραφα. Ανέφερε ακόμα ότι έχει ήδη στείλει επιστολή στη Διοικήτρια της ΚΤΚ χωρίς αποτέλεσμα.

Ο κ. Ιωάννου ρωτήθηκε κυρίως για συναντήσεις στις οποίες παρέστη με διευθυντικά στελέχη και μέλη της Επιτροπείας που παραιτήθηκαν ή παύθηκαν από την ΣΚΤ.

Αφού διευκρίνισε ότι ο ΕΕΜ έχει αναλάβει από τον Νοέμβριο του 2014 την εποπτεία όλων των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης, ανέφερε ότι ως αποτέλεσμα δημιουργήθηκε το Ενιαίο Εποπτικό Συμβούλιο και για κάθε τράπεζα η Ενιαία Εποπτική Ομάδα (Joint Supervisory Team - JST). Όπως είπε, ο συντονιστής σε κάθε ομάδα είναι από την Φρανκφούρτη ενώ ο ίδιος ήταν ο συντονιστής εκ μέρους της τοπικής εποπτικής αρχής (sub – coordinator).

Ερωτηθείς για τη συνάντησή τους με τον Μάριο Κληρίδη μετά την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ), ο κ. Ιωάννου είπε ότι αυτή έγινε στην παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσής του Γιάγκου Δημητρίου. Στη συνάντηση είπε δεν κρατήθηκαν πρακτικά, αλλά απ’ ότι θυμάται ο κ. Κληρίδης είπε ότι οι λόγοι παραίτησής του ήταν θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος και το ΔΣ της Επιτροπείας του Συνεργατισμού λειτουργούσαν εκτελεστικά και υπό αυτή την έννοια επενέβαιναν στο έργο του. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η παραίτηση του κ. Κληρίδη τους ανησύχησε επειδή ήταν ένας πολύ αξιόλογος τραπεζίτης.
Ανέφερε επίσης πως θεωρεί ότι ο κ. Δημητρίου ενημέρωσε σχετικά την Διοικήτρια της ΚΤΚ, ενώ ο ίδιος ως μέλος της JST το ανέφερε στον ΕΕΜ. Τότε ανέφερε υπήρξε αντίδραση και ο κ. Κληρίδης καλέστηκε από τον ΕΕΜ στην Φρανκφούρτη. Όπως είπε το θέμα προξενούσε ανησυχία στο πλαίσιο της JST και λαμβανόταν υπόψη στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης της τράπεζας. Το θέμα με τον κ. Κληρίδη, είπε, όπως και άλλα θέματα εξετάστηκαν στα πλαίσια της εταιρικής διακυβέρνησης που είναι από τα σοβαρά θέματα που λαμβάνει υπόψη ο κάθε επόπτης.

Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος μαζί με τους υπεύθυνους συντονιστές από την JST που έρχονταν τακτικά στην Κύπρο είδαν μετά την αποχώρησή τους τον Γεώργιο Στροβολίδη, την Σουζάνα Πογιατζή (την οποία είδαν και ως ΚΤΚ με τον κ. Δημητρίου) και τον Τάκη Ταουσιάνη.

Είπε επίσης ότι είδαν τον Άδωνη Πηγασίου μετά το διορισμό του στην Επιτροπεία.

Ερωτηθείς κατά πόσο τους ανησύχησε η παραίτηση μελών της επιτροπείας καθώς και του Γενικού Διευθυντή, είπε ότι ήταν ένα θέμα που εξεταζόταν σε διαρκή βάση. Ανέφερε ακόμα ότι η Διοικητής είχε στείλει διάφορες επιστολές στον Υπουργό Οικονομικών που αναφερόταν γενικότερα στα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι δεν υπήρχε δομημένη διαδικασία για διερεύνηση των παραιτήσεων από τους επόπτες.

Ερωτηθείς κατά πόσο πέραν από τον ΕΕΜ ενημερωνόταν και η ΚΤΚ για τις παραιτήσεις, είπε ότι σίγουρα για σημαντικά θέματα ενημερωνόταν ο διευθυντής Εποπτείας  που ήταν και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Διοικήτρια της ΚΤΚ ενδιαφέρθηκε να δει τα άτομα που είχαν φύγει από την ΣΚΤ, είπε πως δεν γνωρίζει.

Ανέφερε επίσης ότι υπήρχαν προβλήματα στην παροχή έγκαιρων πληροφοριών προς την ΚΤΚ από την ΣΚΤ, αλλά και με την ποιότητα της πληροφόρησης που λάμβαναν. Στην αρχή ανέφερε το κάθε ΣΠΙ ενεργούσε λίγο πολύ από μόνο του και υπήρχε δυσκολία να περάσουν οι εγκύκλιοι της ΚΤΚ. Όπως είπε έπρεπε να γίνουν ριζικές αλλαγές και πολύ γρήγορα. Αυτό, πρόσθεσε, δεν έγινε στο βαθμό που έπρεπε να γίνει και όσο γρήγορα έπρεπε.

ΣΧΟΛΙΑ

Μα η κυρία Γιωρκάτζη εν Κυπραία? Πληρώνεται μια σακκούλα ριάλια από την Ευρώπη ή από την Κύπρο?

knak
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση