ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΕΚΤ: Καμία ανησυχία από τις αγωγές του κουρέματος

Εκτιμά πως δεν θα επιφέρουν ζημιές στον ισολογισμό της κρίνοντάς τες και ως απαράδεκτες στο σύνολό τους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα εκτιμά πως οι αγωγές των καταθετών που υπέστησαν κούρεμα στην Κύπρο το 2013 και που έχουν κατατεθεί σε βάρος της, δεν θα της επιφέρουν οποιεσδήποτε ζημιές.

Στην έκθεση διαχείρισης της ΕΚΤ για το 2018, αναφέρεται πως η συμμετοχή της στη διαδικασία που οδήγησε στην κατάρτιση του προγράμματος οικονομικής στήριξης της Κύπρου περιορίστηκε στην παροχή τεχνικών συμβουλών.

Εξηγεί πως το 2018 το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε επί της ουσίας δύο εκ των υποθέσεων ενώ επί του παρόντος εκκρεμεί έφεση ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος αυτών των αποφάσεων.

Οι παραπάνω αποφάσεις, συμπληρώνει, έπονται διατάξεων του Γενικού Δικαστηρίου του 2014 οι οποίες έκριναν δώδεκα παρεμφερείς υποθέσεις απαράδεκτες στο σύνολό τους και, ύστερα από προσφυγές, αναιρετικών αποφάσεων του Δικαστηρίου του 2016, το οποίο είτε επιβεβαίωσε το απαράδεκτο των υποθέσεων είτε αποφάσισε υπέρ της ΕΚΤ.

Αρκετές αγωγές έχουν κατατεθεί σε βάρος της ΕΚΤ και άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ από διάφορους καταθέτες, μετόχους και ομολογιούχους κυπριακών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί οικονομικές ζημίες λόγω πράξεων οι οποίες, κατά τη γνώμη τους, οδήγησαν στην αναδιάρθρωση των εν λόγω πιστωτικών ιδρυμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής στήριξης της Κύπρου.

Σημειώνεται πως το μνημόνιο ήταν προιόν παροχής τεχνικών συμβουλών της ΕΚΤ, βάσει της συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στην έκδοση μη δεσμευτικής γνώμης σχετικά με το κυπριακό σχέδιο νόμου περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων.

"Θεωρείται ότι οι υποθέσεις αυτές δεν θα επιφέρουν ζημίες για την ΕΚΤ", σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Οικονομικές καταστάσεις για το 2018

Τα κέρδη της ΕΚΤ αυξήθηκαν κατά 0,3 δισεκ. ευρώ σε 1,6 δισεκ. ευρώ το 2018 (2017: 1,3 δισεκ. ευρώ). Οι καθαροί τόκοι-έσοδα επί τίτλων που διακρατούνται για σκοπούς νομισματικής πολιτικής ήταν 1,2 δισεκ. ευρώ (2017: 1,1 δισεκ. ευρώ). Ο ισολογισμός της ΕΚΤ αυξήθηκε σε 447 δισεκ. ευρώ (2017: 414 δισεκ. ευρώ).

Τα τέλη που επιβλήθηκαν στις εποπτευόμενες οντότητες ανήλθαν σε 518 εκατ. ευρώ (2017: 437 εκατ. ευρώ). Αυτά τα τέλη επιβάλλονται για την κάλυψη των δαπανών της ΕΚΤ που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησης των εποπτικών της καθηκόντων. Η αύξηση το 2018 αφορά κυρίως εργασίες που συνδέονται με συνολικές αξιολογήσεις και ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EAT).

Οι συνολικές δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν σε 515 εκατ. ευρώ (2017: 535 εκατ. ευρώ) λόγω μιας μη επαναλαμβανόμενης επιβάρυνσης που περιλήφθηκε το 2017 και σχετίζεται με μετεργασιακές παροχές, λοιπές μακροπρόθεσμες παροχές καθώς και παροχές συνδεόμενες με τη λήξη απασχόλησης στην ΕΚΤ. Οι λοιπές διοικητικές δαπάνες αυξήθηκαν σε 599 εκατ. ευρώ (2017: 539 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω της αύξησης των δαπανών που συνδέονται με την άσκηση των εποπτικών καθηκόντων της ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση