ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκτός η Κύπρος για τη μεταφορά των εδρών μεγάλων οργανισμών λόγω Brexit

Είκοσι - τρεις πόλεις προσφέρθηκαν για να φιλοξενήσουν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών

ΚΥΠΕ

Είκοσι-τρεις πόλεις έχουν προσφερθεί να φιλοξενήσουν οργανισμούς της ΕΕ με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε επισήμως το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ. Πρόκειται για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και για την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA). Από τη λίστα και για τους δύο Οργανισμούς, λείπει η Κύπρος.

Το Συμβούλιο έλαβε 27 προτάσεις από τα κράτη μέλη, που αφορούσαν 23 πόλεις, για να φιλοξενήσουν τις υπηρεσίες της ΕΕ που εδρεύουν επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτές οι προτάσεις είναι τελικές και σύμφωνα με το Συμβούλιο δεν αναμένονται άλλες πρόσθετες.

Έχουν γίνει 19 προσφορές για την υποδοχή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και 8 για την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA).

Οι δύο οργανισμοί θα πρέπει να μετεγκατασταθούν στο πλαίσιο της απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Οι μελλοντικές τοποθεσίες πρέπει να αποφασιστούν με κοινή συμφωνία των κρατών μελών της ΕΕ των 27.

Στις 22 Ιουνίου 2017, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (άρθρο 50), οι ηγέτες της ΕΕ των 27 ενέκριναν μια συγκεκριμένη διαδικασία για την απόφαση αυτή.

Το πρώτο βήμα ήταν η υποβολή προσφορών από τα κράτη μέλη έως τις 31 Ιουλίου 2017.

Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με βάση έξι κριτήρια που συμφωνήθηκαν από τα 27 κράτη μέλη:

- εγγυήσεις ότι ο οργανισμός μετά την μετεγκατάσταση θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ
- προσβασιμότητα της τοποθεσίας
- σχολεία για τα παιδιά του προσωπικού
- πρόσβαση στην αγορά εργασίας και την υγειονομική περίθαλψη για τις οικογένειες των εργαζομένων
- επιχειρηματική συνέχεια
- γεωγραφική εξάπλωση

Η Κομισιόν θα δημοσιεύσει αξιολόγηση των προσφορών με βάση τα συμφωνηθέντα κριτήρια έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017. Οι υπουργοί θα προβούν σε πολιτική συζήτηση με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής τον Οκτώβριο του 2017 στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (άρθρο 50).

Η απόφαση θα ληφθεί στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (άρθρο 50) το Νοέμβριο του 2017 με ψήφο των 27 υπουργών. Όλες οι προσφορές θα υποβληθούν σε ψηφοφορία, εκτός εάν αποσύρονται από τις ενδιαφερόμενες χώρες. Η ψηφοφορία θα αποτελείται από διαδοχικούς γύρους ψηφοφορίας όπως απαιτείται, με ψήφο με μυστική ψηφοφορία και με καθένα από τα 27 κράτη μέλη που έχουν τον ίδιο αριθμό ψήφων.

Αναλυτικά, για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων προτάθηκαν οι παρακάτω πόλεις:

Άμστερνταμ (Ολλανδία)
Αθήνα, Ελλάδα)
Βαρκελώνη (Ισπανία)
Βόννη (Γερμανία)
Μπρατισλάβα(Σλοβακία)
Βρυξέλλες, Βέλγιο)
Βουκουρέστι (Ρουμανία)
Κοπεγχάγη (Δανία)
Δουβλίνο, Ιρλανδία)
Ελσίνκι (Φινλανδία)
Λιλ (Γαλλία)
Μιλάνο (Ιταλία)
Πόρτο (Πορτογαλία)
Σόφια (Βουλγαρία)
Στοκχόλμη (Σουηδία)
Μάλτα (Μάλτα)
Βιέννη, Αυστρία)
Βαρσοβία (Πολωνία)
Ζάγκρεμπ (Κροατία)

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είναι υπεύθυνος για την επιστημονική αξιολόγηση, την εποπτεία και την παρακολούθηση της ασφάλειας των φαρμάκων στην ΕΕ. Το ΕΜΑ είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς φαρμάκων στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) επικυρώθηκαν οι παρακάτω υποψηφιότητες:

Βρυξέλλες, Βέλγιο)
Δουβλίνο, Ιρλανδία)
Φρανκφούρτη (Γερμανία)
Παρίσι, Γαλλία)
Πράγα, Τσεχία)
Λουξεμβούργο-Πόλη
Βιέννη, Αυστρία)
Βαρσοβία (Πολωνία)

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) εργάζεται για τη διασφάλιση αποτελεσματικής και συνεπούς εποπτικής ρύθμισης και εποπτείας σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Μεταξύ άλλων καθηκόντων, η ΕΑΑ αξιολογεί τους κινδύνους και τα τρωτά σημεία του τραπεζικού τομέα της ΕΕ μέσω τακτικών εκθέσεων εκτίμησης επικινδυνότητας και δοκιμών αντοχής σε επίπεδο ΕΕ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση