ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελλείψεις στο ΕΕΕ εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία

Στο στόχαστρο του Γεν. Ελεγκτή γενικότερα οι κοινωνικές παροχές και ειδικά η υλοποίηση του Ελάχιστου Εγγυημένου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στη δημοσιότητα δόθηκε η ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη διαχείριση του ΕΕΕ, για το 2015, όπου σύμφωνα με την έκθεση, διαπιστώνονται αδυναμίες, ελλείψεις καθώς επίσης και καθυστερήσεις στην εφαρμογή και υλοποίηση του περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμου από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τα σημαντικότερα ευρήματα των ελέγχων, αφορούν:

• Λειτουργία της ΥΔΕΠ κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω των σημαντικών αλλαγών, των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας και διαχείρισης του μεγάλου όγκου των αιτήσεων που υποβλήθηκε. Αρκετές νομοθετικές τροποποιήσεις και έκδοση πολλών εγκυκλίων από τη Διοίκηση του Υπουργείου ή από την Προϊστάμενη ΥΔΕΠ για τον καθορισμό διαδικασιών ή κατευθυντήριων γραμμών για την επίλυση αριθμού ζητημάτων πρακτικής ή άλλης φύσεως που προέκυπταν διαχρονικά, υιοθέτηση συνοπτικών διαδικασιών εξέτασης με σκοπό την επιτάχυνση του ελέγχου των αιτήσεων και αναδρομική εφαρμογή διατάξεων που απαιτούσε επανεξέταση αιτήσεων ή υποβολή ενστάσεων με όλες τις ενδεχόμενες συνέπειες που μπορεί μια τέτοια πρακτική να συνεπάγεται.

• Καθυστέρηση στην εφαρμογή κάποιων διατάξεων του νέου νομοθετικού πλαισίου, Διαταγμάτων και Αποφάσεων της Υπουργού (π.χ. Κοινωνική Παρέμβαση, Σχέδιο Επιδότησης Υπηρεσιών Φροντίδας). Μη έγκαιρη ή μη πλήρης ανάπτυξη επιμέρους μηχανογραφημένων υποσυστημάτων/ εργαλείων σε συνεργασία με άλλες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες/Τμήματα για την εφαρμογή της νέας επιδοματικής πολιτικής.

• Μη επαρκής στελέχωση, δομή, στέγαση και αδυναμίες στη τήρηση φυσικών φακέλων των αιτητών/δικαιούχων και φύλαξη των σχετικών εγγράφων/στοιχείων.

• Αδυναμίες/Ελλείψεις ηλεκτρονικών διασυνδέσεων για επίτευξη νομοθετικής συμμόρφωσης.

• Μη ύπαρξη επαρκών μηχανισμών ελέγχου για βεβαίωση/τεκμηρίωση/διερεύνηση σημαντικών παραμέτρων που δηλώνονται ή προκύπτουν καθώς και τυχόν αλλαγών που σημειώνονται (π.χ. αναθεώρηση ύψους κοινωνικής σύνταξης ή τμηματικής θεσμοθετημένης σύνταξης, εισοδημάτων εξωτερικού, έναρξη απασχόλησης, συμβίωση, καθυστέρηση στη διερεύνηση καταγγελιών για αδήλωτη εργασία).

• Μη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για ψευδείς δηλώσεις. Δημιουργία υπερπληρωμών και ανάκτησή τους με δόσεις μόνο από όσους εξακολουθούν να είναι δικαιούχοι. Μη εφαρμογή της διαδικασίας συμψηφισμού και μη έκδοση του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία Διατάγματος για το θέμα αυτό.

• Καθυστέρηση στην αξιολόγηση ληπτών ΕΕΕ που λαμβάνουν, ως άτομα με αναπηρία επιπρόσθετο μηνιαίο αναπηρικό επίδομα κ.ά. από το Σύστημα Αξιολόγησης Αναπηρίας και ειδικότερα των πρώην ληπτών ΔΒ που λάμβαναν και συνεχίζουν να λαμβάνουν από την ΥΔΕΠ τα εν λόγω επιδόματα μέχρι να πιστοποιηθούν ως άτομα με αναπηρία.

Δείτε εδώ την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Υπ. Εργασίας: Σημαντική η συμβολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον εντοπισμό ελλείψεων που χρήζουν της προσοχής του Υπουργείου 

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ημερομηνίας 21ης Νοεμβρίου 2017 αναφορικά με την ειδική έκθεση με θέμα: «Έλεγχος Λογαριασμών της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας – Διαχείριση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) και άλλων παροχών για το έτος 2015», που δημοσίευσε σήμερα η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, σημειώνει τα ακόλουθα:

«Το Υπουργείο είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους αρμόδιους λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τα ευρήματά τους αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και θεωρεί ότι η συμβολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι πάρα πολύ σημαντική ως προς τον εντοπισμό αδυναμιών και ελλείψεων που χρήζουν της προσοχής του Υπουργείου. Σημειώνεται ότι για τα πλείστα εκ των θεμάτων που εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία για το 2015, αφορούν διαπιστώσεις και του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι οποίες έχουν μέχρι σήμερα επιλυθεί ή και διευθετηθεί, αναλόγως της περίπτωσης.

Όπως καταγράφεται και στο προοίμιο του μέρους (Γ’) της εν λόγω έκθεσης, η οποία αφορά στο έτος 2015, ο έλεγχος αφορά στο έτος κατά το οποίο σταδιακά και για πρώτη φορά υλοποιούταν η ευρεία μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την εισαγωγή, μεταξύ άλλων, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αρκετές από τις διαπιστώσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αφορούν ζητήματα που προέκυψαν εκ των πραγμάτων, λόγω του εύρους της μεταρρύθμισης που έχει υλοποιηθεί.

Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο, αφού έλαβαν υπόψιν το εύρος των αλλαγών που προγραμματίστηκαν και τους σχετικά περιορισμένους ανθρώπινους και άλλους πόρους που υπήρχαν, εκούσια και εκ των πραγμάτων στοχευμένα, ακολούθησε στρατηγική ιεράρχησης και σταδιακής εφαρμογής των επιδιωκόμενων αλλαγών, με πρώτιστη προτεραιότητα την παροχή της αναγκαίας στήριξης στους πολίτες και τις οικογένειες που είχαν ανάγκη της στήριξης αυτής. Στο εν λόγω πλαίσιο εντάσσεται και η σταδιακή, κατά φάσεις ολοκλήρωση, του νέου μηχανογραφημένου συστήματος, αφού αναπτύχθηκαν πρώτα τα υποσυστήματα που αφορούν στην καταχώριση των αιτήσεων, του ελέγχου αυτών και των σχετικών διασυνδέσεων με άλλα μητρώα και τα συστήματα πληρωμών αιτήσεων, και μετά τα άλλα αναγκαία συστήματα.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θεωρεί ότι με την αναμενόμενη συμπλήρωση της στελέχωσης της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας τα οποιαδήποτε περιορισμένα ζητήματα εξακολουθούν να υφίστανται, θα διευθετηθούν.»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση