ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:43
 

Εμπλοκή Κύπρου-Βουλγαρίας μετά την κατάρρευση της Olympic Insurance

H χρεοκοπία της Olympic Insurance θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν ήταν ενδελεχής η παρακολούθηση της αρμόδιας αρχής στην Κύπρο.

Newsroom Κ, Αθήνα

Κύπρος και Βουλγαρία διαφωνούν για το ποια θα καλύψει ασφαλιστικές απαιτήσεις που προκύπτουν από τη χρεοκοπία της Olympic Insurance, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters. Οι συνολικές απαιτήσεις της εταιρείας ανέρχονται στα 43,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία ρευστοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Κύπρο.

Στη Βουλγαρία θα πρέπει να καλυφθούν απαιτήσεις από 9.500 ασφαλιστικά συμβόλαια, ύψους 28,5 δισ. ευρώ. Στην Κύπρο προκύπτουν απαιτήσεις από 2.500 συμβόλαια που ανέρχονται σε 15 εκατ. ευρώ. Οι αρμόδιες εποπτικές αρχές στη Σόφια έχουν ζητήσει από την Κύπρο να αποζημιώσει τους πελάτες της Olympic Insurance.

Ο Παύλος Ιωάννου, χρηματοοικονομικός επίτροπος της Κύπρου, επιβεβαίωσε ότι έλαβε σχετική επιστολή από τις βουλγαρικές αρχές και τα αιτήματα θα εξετασθούν με βάση τη νομοθεσία της χώρας του.

Πληροφορίες αποκαλύπτουν πως η χρεοκοπία της Olympic Insurance θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν ήταν ενδελεχής η παρακολούθηση της αρμόδιας αρχής στην Κύπρο, η οποία όμως δεν εστίασε στις «σκιώδεις» δραστηριότητες των ιδιοκτητών της εταιρείας.

Παρότι η Olympic Insurance διατηρεί την έδρα της στην Κύπρο, οι περισσότερες δραστηριότητές της λαμβάνουν χώρα στη Βουλγαρία. Εκεί αντιπροσωπεύει το 9% της ασφαλιστικής αγοράς των συμβολαίων αστικής ευθύνης για ζημίες έναντι τρίτων. Μάλιστα, η Olympic Insurance έχει παρουσία στην ασφαλιστική αγορά της Βουλγαρίας από το 2009. Η Σόφια υποστηρίζει ότι δεν δύναται να αποζημιώσει τους πελάτες της χρεοκοπημένης εταιρείας στη χώρα.

Σύμφωνα με το Reuters, η Olympic Insurance εξαγοράστηκε τον Ιούνιο του 2015 από μια εταιρεία που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, η οποία ανήκει σε επιχειρηματία ισπανικής υπηκοότητας. Ο επιχειρηματίας, ωστόσο, δεν κατονομάζεται από το Reuters. Το όνομά του αναφέρεται σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στην αρχή εποπτείας των αγορών στην Ισπανία (CNMV), αναφέρει το πρακτορείο. Η CNMV είχε προειδοποιήσει τους επενδυτές της ονομαζόμενης ως New York Securities Bank, η οποία εδρεύει στα Νησιά Κομόρες και φέρεται ως μητρική της Olympic Insurance. Ειδικότερα, η CNMV είχε τονίσει πως η New York Securities Bank δεν ανταποκρίνεται στις νομικές προδιαγραφές, ώστε να παρέχει χρηματοοικονομικές και ειδικά ασφαλιστικές υπηρεσίες. Παρήλθε ένα επτάμηνο και η εποπτική αρχή της Κύπρου δεν έλαβε υπόψη την προειδοποίηση. Δόθηκε, ως εκ τούτου, στον ιδιοκτήτη της New York Securities Bank το πράσινο φως για να εξαγοράσει όλες τις μετοχές της Olympic Insurance, αποκτώντας τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας τον Ιανουάριο του 2016. Στέλεχος του Ταμείου Ασφάλισης Αυτοκινήτων (Cypriot Motor Insurance Fund) δήλωσε πως ενδεχομένως να αναλάβει τις απαιτήσεις της πελατών της Olympic Insurance στη Βουλγαρία. Το Ταμείο Ασφάλισης Αυτοκινήτων λειτουργεί ως αντασφαλιστής στον τομέα ασφάλισης αυτοκινήτων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση