ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εμπορικές κυρώσεις κατά της Κίνας εξετάζει η Ουάσιγκτον

Ο νόμος επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να επιβάλει μονομερώς δασμούς στα προϊόντα εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ ή άλλες εμπορικές κυρώσεις

Kathimerini.gr

Το πρώτο βήμα για έναν εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα φαίνεται να εξετάζει η Ουάσιγκτον, για να αντιδράσει στην τακτική του Πεκίνου να υποκλέπτει έμμεσα τα πνευματικά δικαιώματα των αμερικανικών επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση Τραμπ ενδέχεται να επιστρατεύσει έναν αμερικανικό νόμο για τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις που είχε καταστεί ανενεργός μετά την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου το 1995.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, το Reuters και τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, η Ουάσιγκτον ενδέχεται να εξετάσει τις πρακτικές της Κίνας υπό το πρίσμα του άρθρου 301 του αδρανούς νόμου του 1974 για το εμπόριο. Το εν λόγω άρθρο επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να επιβάλει μονομερώς δασμούς στα προϊόντα εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ ή άλλες εμπορικές κυρώσεις, για να προστατεύσει τις αμερικανικές βιομηχανίες από «αθέμιτες πρακτικές» ή «μεροληπτικές» πρακτικές που πλήττουν το αμερικανικό εμπόριο.

Το θέμα αφορά πάγια τακτική της Κίνας που, μεταξύ πολλών άλλων, επιβάλλει στις αμερικανικές και στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να ιδρύουν θυγατρικές στην Κίνα ή κοινοπραξίες με κινεζικές, για να τους επιτραπεί να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, το Πεκίνο, επικαλούμενο ζητήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, απαίτησε από τους αμερικανικούς κολοσσούς της υψηλής τεχνολογίας, Apple, Amazon και Microsoft, να ιδρύσουν κέντρα δεδομένων εντός Κίνας για να εξακολουθήσουν να δραστηριοποιούνται εκεί. Επιπλέον, οι κινεζικές αρχές έχουν απαιτήσει από τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες να μεταφέρουν στην Κίνα σημαντικό τμήμα της έρευνάς τους για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, αν θέλουν να έχουν πρόσβαση στις σχετικές επιδοτήσεις.

Οπως τονίζουν τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, των New York Times και του πρακτορείου Reuters, αυτές οι πρακτικές του Πεκίνου εντάσσονται στο πρόγραμμα «Made in China», όπως έχει βαπτίσει η Κίνα τον στόχο της να αναχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στους πιο προηγμένους τομείς της τεχνολογίας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική, οι ημιαγωγοί και οι ιατρικές συσκευές. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, το Πεκίνο διοχετεύει δυσθεώρητα κεφάλαια στους σχετικούς κλάδους της κινεζικής βιομηχανίας και τους περιφρουρεί από τον ανταγωνισμό των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις παραπονούνται ότι, παρά τις προεκλογικές του υποσχέσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει αναλάβει δράση για την προστασία των πνευματικών τους δικαιωμάτων από τις πρακτικές της Κίνας και έχει επικεντρωθεί κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μεταποιητικός κλάδος από τον ανταγωνισμό των κινεζικών βιομηχανιών και στο πλεόνασμα της Κίνας ύψους 347 δισ. δολαρίων από το διμερές εμπόριο με τις ΗΠΑ. Αν, πάντως, η Ουάσιγκτον καταφύγει σε αντίποινα κατά του Πεκίνου, θα οξυνθεί η ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση