ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εντείνεται η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας

Τον Δεκέμβριο καταγράφηκε πτώση των εξαγωγών κατά 4,4% και των εισαγωγών κατά 7,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Kathimerini.gr

Ενισχύονται οι φόβοι για την πορεία της κινεζικής οικονομίας ύστερα από τη χθεσινή ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν τη μεγαλύτερη πτώση των πωλήσεων αυτοκινήτων την τελευταία 28ετία μέσα στο 2018, όπως επίσης την υποχώρηση των εξαγωγών και των εισαγωγών τον Δεκέμβριο στο ναδίρ διετίας. Ηδη την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν υποψίες για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην υπ’ αριθμόν 2 οικονομία του κόσμου το γ΄ τρίμηνο. «Το μέγεθος της συρρίκνωσης των εμπορικών συναλλαγών είναι μεγάλο σε όρους εξαγωγών και εισαγωγών. Υποχώρησαν ακόμη περισσότερο τον Δεκέμβριο μετά την πτώση που καταγράφηκε τον Νοέμβριο», σχολιάζει η Φρέιγια Μπίμις, οικονομολόγος για την Ασία στην Pantheon Macroeconomics, στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

Τον Δεκέμβριο καταγράφηκε πτώση των εξαγωγών κατά 4,4% και των εισαγωγών κατά 7,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Επιπροσθέτως, οι πωλήσεις στην κινεζική αγορά αυτοκινήτου υποχώρησαν πέρυσι κατά 4,1%, στα 23,7 εκατομμύρια οχήματα. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται πτώση σε ετήσια βάση την τελευταία 28ετία. Μόνο τον Δεκέμβριο, οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 13%, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτου της Κίνας. Δυσοίωνη είναι, επίσης, η προοπτική ανάκαμψης το 2019 για μία από τις μεγαλύτερες αγορές αυτοκινήτου στον κόσμο. Μία εβδομάδα πριν ανακοινώθηκε πως η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα αυξήθηκε κατά 6,5% το γ΄ τρίμηνο του 2018 αντί του 6,6% που προβλεπόταν, αντικατοπτρίζοντας το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.

Τώρα πια εγείρονται ερωτήματα για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια κρίση στην Κίνα σε συγκεκριμένους κλάδους, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία. Αρκεί να σκεφθεί κανείς πως η Κίνα συνείσφερε στην παγκόσμια ανάπτυξη με ποσοστό 31% –κατά μέσον όρο– την περίοδο 2010-13, δηλαδή πιο πολύ από κάθε άλλη οικονομία στον κόσμο. Οι επιπτώσεις στην κινεζική και κατ’ επέκταση την παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιδεινωθούν εάν δεν αποκλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ. Προ ημερών, ο τεχνολογικός γίγαντας Apple αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τα κέρδη του δ΄ τριμήνου του 2018 λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας. Την περασμένη εβδομάδα άρχισαν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο, δημιουργώντας ελπίδες για τη μείωση δασμών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σε εισαγωγές 250 δισ. δολαρίων από την Κίνα.

Επί του παρόντος, οικονομολόγοι που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg προβλέπουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα θα διαμορφωθεί φέτος στο 6,2% από το 6,6% το 2008 λόγω της εμπορικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, Νινγκ Ζιζχέ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως το Πεκίνο θα δρομολογήσει μέτρα για την ενίσχυση των πωλήσεων αυτοκινήτων και οικιακών συσκευών, με απώτερο στόχο την τόνωση της ευρύτερης οικονομίας. «Υπάρχει προοπτική για τη στήριξη των καταναλωτικών δαπανών», είχε αναφέρει στο κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο CCTV.

Ανοδικά το εμπορικό πλεόνασμα

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 17% μέσα στο 2018. Διαμορφώθηκε στα 323,32 δισ. δολάρια, αντανακλώντας ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters. Προτεραιότητα της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ είναι να μειωθεί το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ, διότι θεωρεί πως αυτό οφείλεται στις άδικες πρακτικές εμπορίου που εφαρμόζει το Πεκίνο εις βάρος της οικονομίας των ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος ενέτεινε τις πιέσεις στο Πεκίνο από το καλοκαίρι, επεκτείνοντας τη φορολόγηση των εισαγωγών από την Κίνα σε προϊόντα συνολικής αξίας άνω των 250 δισ. δολαρίων. Από τις αρχές του 2018, όμως, οι εξαγωγές της Κίνας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 11,3%. Πολύ μικρή ήταν η αύξηση των εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων στην Κίνα, φθάνοντας μόνον το 0,7% και συμβάλλοντας έτσι στη διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος Κίνας - ΗΠΑ. Αν και ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον κατά του Πεκίνου έχει επιδεινώσει το κλίμα στην παγκόσμια οικονομία, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο διαμορφώθηκε στα 351,76 δισ. δολάρια, με τις εξαγωγές να ενισχύονται κατά 9,9% από το 2017.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση