ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Όχι» της Νούι στην Ερευνητική για να καταθέσει

Τη λύπη της για την απάντηση της επικεφαλής του SSM εκφράζει η Ερευνητική Επιτροπή με ανακοίνωσή της

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Συνεχίστηκαν οι ανοικτές ακροάσεις ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα αίτια κατάρρευσης της ΣΚΤ. Η διαδικασία άρχισε στις 09.00 με την κατάθεση του Μάριος Παπαδόπουλου, πρώην ανώτερου διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, στη συνέχεια κατέθεσε η Μαρία Αγαθοκλέους, πρώην επικεφαλής της Μονάδας Διαχείρισης Κινδύνων, ενώ τις ακροάσεις έκλεισε η Μαρία Ιωάννου, πρώην επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικής Επιθεώρησης του Συνεργατισμού. Παράλληλα αρνητική είναι η επίσημη απάντηση της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νούι στο αίτημα της Επιτροπής να καταθέσει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Να σημειωθεί ότι οι σημερινοί τρεις μάρτυρες ζητήθηκε να παρουσιασθούν ενώπιον της Επιτροπής από τον δικηγόρο της ΣΚΤ.

«Όχι» της Νούι στην Επιτροπή για να καταθέσει

Αρνητική είναι η επίσημη απάντηση της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νούι στο αίτημα της Ερευνητικής Επιτροπής να καταθέσει μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κ. Νούι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης εφόσον ολοκληρωθούν οι καταθέσεις ενώπιον της Επιτροπής. Όπως γνωρίζουμε αναμένεται εντός της ημέρας επίσημη αντίδραση από την Επιτροπή.

Τη λύπη της εκφράζει η Επιτροπή

Την αρνητική απάντηση της Ντανιέλ Νούι επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της η Ερευνητική Επιτροπή. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, «με λύπη της η Ερευνητική Επιτροπή έλαβε χθες το μεσημέρι επιστολή από την κ. Νούι, η οποία ανάφερε ότι δεν είναι σε θέση να προτείνει κάποια ημερομηνία κατά την οποία θα μπορούσε να εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής». Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης από την επικεφαλής του SSM πως η ίδια ως πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου απολαμβάνει ασυλίας να δώσει μαρτυρία όσον αφορά πράξεις που έχουν τελεσθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ενώπιον των εθνικών αρχών συμπεριλαμβανομένων εθνικών Επιτροπών.

Συμπληρώνεται στην ανακοίνωση πως η κ. Νούι πληροφόρησε την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ για την επιστολή της Ερευνητικής και η ΕΚΤ, όπως αναφέρεται, αποφάσισε να μην άρει την ασυλία της. Η κ. Νούι πληροφορεί την Επιτροπή πως παραμένει πρόθυμη να απαντήσει γραπτώς σε συγκεκριμένες ερωτήσεις στις οποίες θα της θέσει η Ερευνητική Επιτροπή. Η Επιτροπή από την πλευρά της θεωρεί πως η πρόταση της κ. Νούι δεν αποτελεί λύση για το λόγο ότι γραπτή ή προφορική μαρτυρία πρέπει να δοθεί ενόρκως. Η Ερευνητική Επιτροπή ευελπιστεί ότι θα υπάρξει λύση του προβλήματος στη βάση του Ενωσιακού Δικαίου και της Νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

11.30 Τέλος ακροαματικής διαδικασίας

11.00 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής η Μαρία Ιωάννου, πρώην Επικεφαλής Μονάδας Εσωτερικής Επιθεώρησης

Αγαθοκλέους: Η συμφωνία με Altamira δεν προέβλεπε επιπτώσεις

10.30 Ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής υποστηρίζει πως τους νομικούς συμβούλους της ΣΚΤ τους επέβαλε η Altamira.

10.15 H κ. Αγαθακλέους υποστηρίζει πως αρχικά η συμφωνία με Altamira δεν προέβλεπε επιπτώσεις για τη εταιρεία σε περίπτωση που δεν επιτύγχανε τους στόχους της. Κάτι που διαφοροποιήθηκε στο κείμενο της τελικής συμφωνίας.

10.10 Η μάρτυρας αναφέρεται στη διαδικασία συνεργασίας με Altamira, υποστηρίζοντας πως κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων υιοθετήθηκαν αρκετές προτάσεις που είχαν τεθεί από τη Μονάδα.

10.05 Η ΣΚΤ, υποστηρίζει η μάρτυρας, προχώρησε στη δημιουργία Μονάδας Διαχείρισης Κινδύνων το 2007, η οποία αρχικά αποτελείτο από 3 με 4 άτομα ως προσωπικό

10.00 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής η Μαρία Αγαθοκλέους, πρώην Επικεφαλής Μονάδας Διαχείρισης Κινδύνων της ΣΚΤ

Μ. Παπαδόπουλος: Κόκκινα δάνεια σε ποσοστό 80% στα μικρά ΣΠΙ της Πάφου

09.30 Η σημερινή κατάληξη της ΣΚΤ ήταν απόφαση των εποπτικών αρχών της ευρωζώνης, είναι η άποψη του μάρτυρα. Για τον ίδιο η αντίστροφη μέτρηση για τη ΣΚΤ ξεκίνησε από τότε που εμφανίσθηκαν οι ουρές στα ΑΤΜ. Τότε ο καταθέτης απώλεσε την εμπιστοσύνη που είχε στον Συνεργατισμό.

09.20 Για τις παράτυπες χρεώσεις, ο μάρτυρας αναφέρεται στην περίοδο μετά του 2015 αποδίδοντας περιπτώσεις που αφορούσαν την Πάφου σε συγχωνεύσεις που είχαν γίνει. Αναφέρεται συγκεκριμένα σε κάποια εταιρεία της περιοχής Πόλης Χρυσοχούς.

09.15 Στην προ του 2013 εποχή υπήρχε μια εξάρτηση εκλογής των Επιτροπειών έλλειψη αυστηρής εποπτείας, σημειώνει ο μάρτυρας. Σημασία δινόταν στην εξασφάλιση και όχι στη δυνατότητα αποπληρωμής δανείων, κάτι που επικράτησε μέχρι και το 2011. Μέχρι και το 2008 ήταν αρκετά δύσκολο να ελεγχθεί ένας δανειολήπτης ακόμα και τις υποχρεώσεις που είχε εντός Συνεργατισμού. Δεν υπήρχαν τα μέσα. Μετά το 2013 ήταν μια άλλη εποχή. Τότε η προσοχή ήταν στραμμένη στη διαχείριση των ΜΕΔ.

09.10 Το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου μετά τις συγχωνεύσεις του 2018, είχε τη χειρότερη εικόνα στο θέμα των κόκκινων δανείων. Τα μικρά ΣΠΙ της Πάφου ήταν σε άσχημη κατάσταση με τα ΜΕΔ να ήταν σε ποσοστό 80%.

09.05 Ο μάρτυρας εξηγεί στην Επιτροπή τη διαδικασία παραχώρησης ενός δανείου από το 2016 και μετά. Υπήρχαν περιπτώσεις δανείων ανεξαρτήτου ποσού που έφθαναν έως και το συμβούλιο, αναφέρει ο μάρτυρας. Αν ήταν πρόσωπο πολιτικά εκτεθειμένο π.χ εξηγεί ο μάρτυρας.

09.03 Από το 2003 ο μάρτυρας διετέλεσε γραμματέας του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Πάφου. Ο μάρτυρας παραμένει στον Συνεργατισμό και στη διάδοχο κατάσταση της ΣΚΤ την ΚΕΔΙΠΕΣ.

09.00 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Μάριος Παπαδόπουλος, πρώην Ανώτερος Διευθυντής ΣΚΤ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«Κελαήδη πάλιν δεν πήρες τα χάπια σου.»
ΧΧΧ  |  08:01

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Καμμένος: Η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει τις πολιτικές δυνάμεις

«Άσε ρε νούμερο.... Μέχρι προχθές έσταζες μέλι για την κυβέρνηση, τώρα τα χώνεις.... Για τόση αμνησία ...»
Ανώνυμος  |  20:54

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X