ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επ. Ενέργειας: Πρόταση νόμου για τα ομόλογα κυμαινόμενης επιβάρυνσης

Ενδεχομένως, να επηρεαστεί η κατάταξη της Κύπρου από οίκους του εξωτερικού, που μελετούν τη χρηματοπιστωτική μας ικανότητα, σημείωσε ο Αγγελος Βότσης

ΚΥΠΕ

Η Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής μελέτησε σήμερα και πρόταση νόμου των Οικολόγων, η οποία αφορά τα ομόλογα κυμαινόμενης επιβάρυνσης και το δικαίωμα των Τραπεζών να διορίζουν παραλήπτες και εκκαθαριστές στις εταιρίες, οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Άγγελος Βότσης είπε ότι συζητήθηκε η πρόταση νόμου του Γιώργου Περδίκη, που αφορά τη δυνατότητα δανειοληπτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν από τις τράπεζες τη χρήση του ομολόγου κυμαινόμενης επιβάρυνσης και μέσω αυτού το διορισμό παραλήπτη ή διαχειριστή για τις εταιρείες τους να μπορούν να προσφεύγουν στο δικαστήριο για να διακόψουν αυτή τη διεργασία μέχρι να αποφασιστεί σχετικά από το δικαστήριο.

«Είναι πολύ σοβαρή αυτή η πρόταση νόμου», είπε, «γιατί όπως τουλάχιστον το Υπουργείο Οικονομικών έχει εξηγήσει στην Επιτροπή, ενδεχομένως, να επηρεαστεί η κατάταξη της Κύπρου από οίκους του εξωτερικού, που μελετούν τη χρηματοπιστωτική μας ικανότητα και εκδίδουν τις εκθέσεις κατάταξης της κυπριακής οικονομίας, εκεί που μας έχουν σήμερα αναβάθμιση και υπάρχει αντίδραση και από την Κεντρική Τράπεζα και από τον Έφορο Εταιρειών και από το Σύνδεσμο Τραπεζών και από το ΣΕΛΚ και προσπαθούμε να βρούμε τη χρυσή τομή».

Είπε ακόμα ότι «τέθηκε σοβαρός προβληματισμός στην Επιτροπή για να δούμε πως μπορεί να διεξέλθουμε αυτό το κρίσιμο θέμα, την ίδια ώρα, που η κυβερνητική πλευρά παραδέχεται ότι όπως λειτουργεί σήμερα το ζήτημα δημιουργεί προβλήματα και χρειάζεται βελτίωση η συγκεκριμένη νομοθεσία».

Ο κ. Βότσης είπε πως «θα ήταν ευχής έργο αν το κράτος μπορούσε να φέρει σύντομα τους επόμενους ένα δύο μήνες συγκεκριμένη νομοθεσία επί τούτου», για να συμπληρώσει ότι δυστυχώς δεν βλέπει να είναι έτοιμοι να φέρουν τέτοια νομοθεσία αφού είπαν ότι προβληματίζονται μεν, αλλά δεν υπάρχει τίποτα στα σκαριά.

Όσον αφορά την πρόταση για τα ομόλογα κυμαινόμενης επιβάρυνσης, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αντρέας Κυπριανού, είπε πως πέραν των υποθηκών και των προσωπικών εγγυήσεων, για εταιρείες που συμβάλλονται με τράπεζες, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων υπάρχει και υπογραφή συμφωνίας ομολόγου κυμαινόμενης επιβάρυνσης επί των κινητών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Όπως εξήγησε, όταν μια εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα ο διαχειριστής μπαίνει και αναλαμβάνει τη διαχείριση και σκοπός θα έπρεπε να ήταν η βελτίωση ή διατήρηση της ως βιώσιμη.

«Αντί αυτού παρατηρείται να υπάρχει προσπάθεια ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων για να λάβει η τράπεζα το λαβείν της. Είναι εξαιρετικά λεπτό το θέμα έχουν ζητήσει από όλους να επανέλθουν με συγκεκριμένες εισηγήσεις ούτως ώστε να διασφαλίζεται ότι ο πιστωτής μπορεί να πάρει το λαβείν του, αυτό που πρέπει να πάρει, και από την άλλη η εταιρεία να μην οδηγείται σε χρεοκοπία», είπε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, κάλεσε την Κυβέρνηση το συντομότερο να ετοιμάσει το νομοσχέδιο και να το καταθέσει στη Βουλή, αν θέλει ειλικρινά να λύσει τα προβλήματα, τα οποία η ίδια παραδέχεται ότι δημιουργεί η υφιστάμενη νομοθεσία.

«Θα αναμένουμε και την τοποθέτηση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου στην επόμενη συνεδρία, την οποία θεωρούμε ως πολύ σημαντική», είπε.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, είπε πως «θα πρέπει να δούμε μέσα από αυτή την πρόταση τις προθέσεις γενικότερα, τις οποίες όλοι αντιλαμβάνονται ότι η υφιστάμενη νομοθεσία δημιουργεί προβλήματα αλλά και το πως μπορούμε να απλοποιήσουμε αυτή τη νομοθεσία, η οποία από τη μια ουσιαστικά να μην δίνει το δικαίωμα στις τράπεζες να προχωρούν με τέτοιου είδους κινήσεις αλλά και από την άλλη να κλείνουμε οποιοδήποτε παράθυρο που πιθανόν να υπάρχει από εσκεμμένες καθυστερήσεις από πλευράς αναξιόπιστων ή αφερέγγυων δανειοληπτών».

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, χαρακτήρισε ως «Αττίλα και ατομική βόμβα για τις εταιρίες τις αυθαίρετες πρακτικές των τραπεζών, οι οποίες αντί να διασώσουν εταιρίες, στην πραγματικότητα θέτουν εκκαθαριστές και διαλύουν τις εταιρίες».

Πρότεινε να δοθεί το δικαίωμα στις εταιρίες να καταφεύγουν στη δικαιοσύνη, η οποία θα κρίνει αν δικαιολογείται η είσοδος παραλήπτη στις εταιρίες, σημειώνοντας πως κάθε χρόνο κλείνουν περίπου 150 εταιρίες με την αυτή τη διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση