ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερευνα Κομισιόν για παράτυπη χρήση δεδομένων από Amazon

Οι έμποροι που πωλούν το προϊόν τους μέσω της πλατφόρμας της Amazon αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για την εταιρεία

Kathimerini.gr

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται η Amazon, η οποία ενδεχομένως να έχει παραβιάσει τους κανόνες θεμιτού ανταγωνισμού χρησιμοποιώντας για ίδιον όφελος προσωπικά δεδομένα τρίτων. Γι’ αυτό και η Κομισιόν αρχίζει προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστώσει αν ισχύει κάτι τέτοιο. Παράλληλα, για ένα άλλο φλέγον θέμα, την ιδιαίτερα χαμηλή φορολόγηση πολυεθνικών κολοσσών, η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι η συμφωνία ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης μεταξύ Λουξεμβούργου και McDonald’s δεν παραβιάζει τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου. Η εταιρεία, όπως τόνισε η Κομισιόν, πλήρωσε το 2009 μηδενικούς φόρους, λόγω αποκλίσεων μεταξύ της νομοθεσίας στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ. Μια άλλη αμερικανική πολυεθνική, η Starbucks, με 3.000 καταστήματα καφέ σε όλο τον κόσμο, πλήρωσε στις βρετανικές αρχές το 2017 για τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες φόρους μόλις 2,8% επί κερδών 213 εκατ. δολαρίων, δηλαδή 5,9 εκατ. δολάρια. Τα σχετικά αναφέρονται στους Financial Times, παρότι η Starbucks τα αμφισβητεί. Διευκρίνισε ότι για το σύνολο των δραστηριοτήτων της, τις οποίες ελέγχει από τα κεντρικά γραφεία στο Λονδίνο, και οι οποίες αφορούν την Ε.Ε., τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, πλήρωσε στο βρετανικό δημόσιο 18 εκατ. δολάρια.
Βεστάγκερ

Πέραν τούτου, για το θέμα της Amazon η Ευρωπαία επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, διατυπώνει ερωτήματα σχετικά με το πώς η εταιρεία κάνει χρήση των προσωπικών δεδομένων για ίδιον όφελος. «Η Amazon φιλοξενεί στην πλατφόρμα της άλλους, μικρότερους εμπόρους, οπότε έχει πρόσβαση στα δεδομένα τους, κάτι που προφανώς είναι νόμιμο. Ετσι μπορεί να βελτιώσει τις παρεχόμενες προς αυτούς υπηρεσίες», επισημαίνει η Ευρωπαία αξιωματούχος. «Μήπως, όμως, προετοιμάζεται για το επόμενο επιχειρηματικό βήμα της; Οπότε μέσω των δεδομένων τρίτων καταγράφει τις επιλογές των καταναλωτών, τις προσφορές που θα ήθελαν να λαμβάνουν και τους λόγους που τους ωθούν να καταναλώνουν». Επιπλέον, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ διευκρίνισε ότι δεν έχει ανοίξει επισήμως έρευνα για την Amazon. Πάντως, τον Ιούλιο επέβαλε στην Google πρόστιμο 5 δισ. δολαρίων για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, μέσω του λειτουργικού της προγράμματος Android για κινητά τηλέφωνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι έμποροι που πωλούν το προϊόν τους μέσω της πλατφόρμας της Amazon αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για την εταιρεία. Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 είχε από αυτούς κέρδη 9,7 δισ. δολάρια – σε ετήσια βάση 40% περισσότερα απ’ ό,τι είχε πέρυσι. Εν τω μεταξύ, ο όμιλος που ίδρυσε ο Τζεφ Μπέζος δέχεται πυρά και στην έδρα του, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αμερικανός πρόεδρος τον έχει επικρίνει για τους χαμηλούς φόρους που πληρώνει, ενώ πρόσφατα έθεσε θέμα και για την επίδρασή του στον θεμιτό ανταγωνισμό. Ενας άλλος όμιλος, όμως, έτυχε ηπιότερης μεταχείρισης από την Κομισιόν. Επειτα από τρία χρόνια επισταμένων ερευνών, η Επιτροπή οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία που είχε συνάψει η McDonald’s με την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου σχετικά με τους φόρους που θα κατέβαλλε είναι νόμιμη βάσει της εθνικής νομοθεσίας. Το Λουξεμβούργιο και οι ΗΠΑ είχαν καταλήξει σε συμφωνία αποφυγής της διπλής φορολόγησης. «Το γεγονός αυτό καθεαυτό παραμένει. Η McDonald’s δεν κατέβαλε καθόλου φόρους και αυτό δεν είναι δίκαιο», προσέθεσε η Μαργκρέτε Bεστάγκερ. Τέλος, αναφέρεται ότι η έρευνα της Κομισιόν αφορούσε τη θυγατρική της McDonald’s στο Λουξεμβούργο, η οποία συγκεντρώνει τα έσοδα από τα πνευματικά δικαιώματα χρήσης των προϊόντων της και του εμπορικού της σήματος στην Ε.Ε., την Ουκρανία και τη Ρωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X