ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ερχονται αλλαγές στη βοήθεια για στέγαση

Το Υπουργείο Εσωτερικών μελετάει την αναδιάρθρωσή της για ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε τροποποίηση του Περί Στεγαστικής Βοήθειας σε Εκτοπισθέντες, Παθόντες και άλλα πρόσωπα νόμου θα προχωρήσει το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και διαφοροποίησης των κριτηρίων αξιολόγησης αιτήσεων γα παραχώρηση στεγαστικής οικονομικής βοήθειας από την Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισμένων. Σκοπός, να παρέχεται ρητά στο Υπουργικό Συμβούλιο, εξουσιοδότηση για τερματισμό, κατάργηση ή αναστολή των στεγαστικών σχεδίων με απόφασή του, βάσει νομικής γνωμάτευσης του γενικού εισαγγελέα. Την αλλαγή αυτή φέρνει επιστολή / παράπονο ενός πολίτη, ο οποίος καταγγέλλει ανυπαρξία κρατικής στεγαστικής πολιτικής, την ώρα που το κράτος έχει επανέλθει στην προ της κρίσης κατάσταση των δαπανών και των ωφελημάτων. Σύμφωνα με τον παραπονούμενο, πρέπει να επανέλθει – αν και σταδιακά – η κρατική πολιτική στέγασης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, που μία εξ αυτών είναι και οι εκτοπισμένοι.

Το Υπουργείο Εσωτερικών σε επιστολή που υπογράφει ο γενικός διευθυντής, Κύπρος Κυπριανού και έχει στην κατοχή της η «Κ», κάνει αναφορά στην προσπάθεια τροποποίησης της νομοθεσίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως σήμερα η στεγαστική πολιτική για τη στήριξη των εκτοπισθέντων παρέχει οικονομική βοήθεια με τρία σχέδια. Πρώτον, την αυτοστέγαση σε ιδιόκτητο οικόπεδο, δεύτερον στην αγορά διαμερίσματος ή κατοικίας και τρίτον με την επιδότηση του ενοικίου. Στο παρόν στάδιο, αναφέρει ο κ. Κυπριανού, το ΥΠΕΣ μελετάει την αναδιάρθρωση της στεγαστικής πολιτικής για ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών τόσο των εκτοπισμένων όσο και των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα στο πλαίσιο των ισχυουσών οικονομικών και δημοσιονομικών συνθηκών του κράτους.

Υπενθυμίζεται πως στο το Υπουργείο Εσωτερικών είχε προχωρήσει σε τροποποιήσεις των προνοιών και των όρων των στεγαστικών σχεδίων που απευθύνονται τόσο σε εκτοπισθέντες τον Απρίλιο του 2013, όσο και σε μη, με στόχο να εφαρμοστεί μια πιο στοχευμένη στεγαστική πολιτική. Το Υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να τερματίσει την εφαρμογή των εξής Στεγαστικών Σχεδίων που απευθύνονται σε εκτοπισθέντες. Πρώτον στη παραχώρηση κρατικού οικοπέδου γι’ αυτοστέγαση, δεύτερον στην ανέγερση νέων κατοικιών σε οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων και τρίτον την παραχώρηση αντισταθμιστικού οικοπέδου για εκτοπισθέντες που διαμένουν σε τ/κ κατοικίες ή σε κατοικίες που έχουν ανεγερθεί σε τ/κ ιδιοκτησίες που δεν έχουν απαλλοτριωθεί.

To υπόβαθρο

Ο παραπονούμενος είχε αποστείλει επιστολή προς το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και την τότε Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζα Σαββίδου, όπου είχε υποβάλει παράπονο εκ μέρους του γιου του. Σύμφωνα με τις επιστολές που έχει στην κατοχή της η «Κ» και με τα πορίσματα της κ. Σαββίδου, με απόφαση της Επιτροπής Στεγαστικής Βοήθειας το 2012 κρίθηκε δικαιούχος στέγασης σε οικιστική μονάδα κυβερνητικού οικισμού στη Λευκωσία και στον σχετικό κατάλογο αναμονής που τηρείτο, είχε τον αριθμό 89, ενώ αργότερα ενημερώθηκε ότι είχε τον αριθμό 77. Όπως αναφέρει η κ. Σαββίδου, ενώ ανέμενε ο αιτητής την έμπρακτη υλοποίηση της απόφασης της επιτροπής στεγαστικής βοήθειας, δηλαδή την παραχώρηση οικιστικής μονάδας σε κυβερνητικό οικισμό, έλαβε από την αν. διευθύντρια της ΥΜΑΠΕ επιστολή με την οποία ενημερώθηκε ότι από τις 29 Απριλίου 2013 τερματίστηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η εφαρμογή των στεγαστικών σχεδίων παραχώρησης κρατικών οικοπέδων για αυτοστέγαση και ανέγερσης νέων κατοικιών σε οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων.

Σύμφωνα με την Επίτροπο, η αν. διευθύντρια με την ίδια επιστολή έδωσε δύο επιλογές στον παραπονούμενο, είτε να αποταθεί εκ νέου στην ΥΠΑΜΕ υποβάλλοντας αίτηση για ένα εκ των τριών στεγαστικών σχεδίων που παραμένουν σε ισχύ, είτε να ενημερώσει γραπτώς την ΥΜΑΠΕ ότι επιθυμεί να παραμένει δικαιούχος οικιστικής μονάδας σε κυβερνητικό οικισμό, σημειώνοντας όμως, ότι σε τέτοια περίπτωση ο χρόνος αναμονής του θα ήταν άγνωστος.

Με επιστολή του παραπονούμενου εν συνεχεία στις 26 Αυγούστου 2013 ενημέρωσε την ΥΜΑΠΕ ότι δεν επιθυμούσε να αποταθεί για άλλο στεγαστικό σχέδιο, επισημαίνοντας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του που δεν του επέτρεπε κάτι τέτοιο, δηλαδή να ζητήσει οικονομική βοήθεια για αγορά διαμερίσματος ή κατοικίας ή οικονομική βοήθεια για ανέγερση κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο ή επιδότηση ενοικίου. Ο λόγος κατά τον ίδιο ήταν ότι τα συγκεκριμένα στεγαστικά σχέδια που εξακολουθούν να ισχύουν, προϋπέθεταν σημαντική οικονομική συνεισφορά από τον ίδιο.

Οι διαπιστώσεις

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της έρευνας που είχε διενεργήσει η κ. Σαββίδου, επεσήμανε στον γενικό διευθυντή του ΥΠΕΣ στις 13 Ιανουαρίου 2016 πως ο τερματισμός της εφαρμογής των δύο εκ των τεσσάρων στεγαστικών σχεδίων (παραχώρησης κρατικού οικοπέδου για αυτοστέγαση και ανέγερσης νέων κατοικιών σε οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων) βρισκόταν εκτός του πλαισίου του νόμου. Όπως διευκρινίζει στην έρευνά της, πρόκειται για σχέδια τα οποία καθορίζει ο νόμος και δεν παρέχει εξουσιοδότηση για τερματισμό τους, παρά μόνο για καθορισμό των κριτηρίων, όρων και προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν οι αιτητές για να εγκριθεί η αίτησή τους για στεγαστική βοήθεια.

Τα ονόματα του παραπονούμενου και του υιού του τα έχει στην κατοχή της η «Κ», αλλά θέλησε να μη δημοσιευτούν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση