ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:19
 

ESM: Αναποτελεσματικό το πλαίσιο αντιμετώπισης των ΜΕΔ

Το υψηλό επίπεδο των ΜΕΔ παραμένει μια βασική ευπάθεια για τις τράπεζες, αναφέρει σε έκθεσή του

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Παρά τις μεταρρυθμίσεις του νομοθετικού πλαισίου για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στην Κύπρο, αυτό είναι αναποτελεσματικό και έχει πολύ λίγο αξιοποιηθεί από τις τράπεζες, προειδοποιεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ).
 
«Το υψηλό επίπεδο των ΜΕΔ παραμένει μια βασική ευπάθεια για τις τράπεζες, η οποία υποδεικνύει την ανάγκη για μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας και εκποιήσεων και αποτελεί κίνδυνο για την οικονομία την επόμενη περίοδο», αναφέρει ο ΕΜΣ στην ετήσια έκθεσή του για το 2017.
 
Ο ΕΜΣ επισημαίνει πως αντί της χρήσης του πλαισίου εκποιήσεων και αφερεγγυότητας, οι τράπεζες ευνοούν το «ξεφόρτωμα» των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων από τους ισολογισμούς τους κυρίως μέσω του εργαλείου ανταλλαγής ακινήτων έναντι δανείων (debt-to asset swap -DtA).
 
Ωστόσο ο ΕΜΣ προειδοποιεί πως η χρήση του DtA «επιφέρει μεν μείωση ΜΕΔ σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, αφήνοντας δε στις τράπεζες μια σημαντική έκθεση στον τομέα των ακινήτων». Να σημειωθεί πως τα ακίνητα που έχει περιλάβει στον ισολογισμό της η Τράπεζα Κύπρου, η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου, ανέρχονται στα €1,6 δισεκατομμύρια, ενώ το απόθεμα ακινήτων της Ελληνικής Τράπεζας ανερχόταν στο τέλος Μαρτίου 2018 στα €154 εκατομμύρια.
 
Ο ΕΜΣ αναγνωρίζει την εντυπωσιακή, όπως τη χαρακτηρίζει, δημοσιονομική επίδοση της Κύπρου και την υψηλή οικονομική ανάπτυξη το 2017 – μια από τις ψηλότερες της ΕΕ - αλλά σημειώνει πως για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας η Κύπρος πρέπει να εδραιώσει τα δημόσια οικονομικά με περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους και να αντισταθμίσει τη συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας στους τομείς του τουρισμού και των κατασκευών.
 
Παράλληλα, ο ΕΜΣ σημειώνει την επιβράδυνση του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων ειδικά των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τη δημόσια υπηρεσία και το δικαστικό σύστημα.
 
«Παρά τις συνεχόμενες μεταρρυθμίσεις, η Κύπρος πρέπει να ανακτήσει το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ για να ενισχύσει την αποδοτικότητα της δημόσιας υπηρεσίας και της δικαστικής εξουσίας, στηρίζοντας τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών», αναφέρεται.
 
Εξοικονόμηση €384 εκατομμυρίων το 2017

Επιπρόσθετα, ο EMΣ επισημαίνει την εξοικονόμηση δημοσιονομικών πόρων σε όλες τις χώρες που εισήλθαν σε πρόγραμμα στήριξης, λόγω της παραχώρησης δανείων με χαμηλά επιτόκια του Μηχανισμού. Ως οργανισμός με αξιολόγηση ΑΑΑ, ο ΕΜΣ δανείζεται από τις αγορές με πολύ χαμηλά επιτόκια, τα οποία μετακυλύει στις χώρες που ζήτησαν στήριξη.
 
Συγκρίνοντας τα επιτόκια που η Κύπρος θα πλήρωνε αν αντλούσε από τις αγορές τα δάνεια που έλαβε από τον Μηχανισμό, ο ΕΜΣ εκτιμά πως η εξοικονόμηση για τον κρατικό προϋπολογισμό ανήλθε στο 2% του ΑΕΠ το 2017 (€384 εκατ), όπως και το 2016, ενώ η εξοικονόμηση το 2013, 2014 και 2015 ανήλθε στο 0,7%, 1,6% και 1,9% αντίστοιχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση