ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευθύνες στην κυβέρνηση για Συνεργατισμό ρίχνει η αντιπολίτευση

Για ξεπούλημα μιλά το ΑΚΕΛ, η ώρα της κριτικής θα έρθει επισημαίνει το ΔΗΚΟ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με το βλέμμα στραμμένο στον Συνεργατισμό και τις εξελίξεις γύρω από την ιδιωτικοποίησή του είναι τα πολιτικά κόμματα. Το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για ξεπούλημα του Συνεργατισμού ενώ το ΔΗΚΟ, αναμένει όπως λέει τους χειρισμούς και τις πολιτικές της κυβέρνησης.

ΔΗΣΥ: Λύσεις χωρίς κόστος δεν υπάρχουν

Λύσεις χωρίς κόστος δεν υπάρχουν ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μετά και την συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Ιταλίας της Κύπρου κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη απόφαση για ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού προσθέτοντας πως είναι εδώ για τα δύσκολα.

«Για να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να το αναγνωρίσεις. Και όντως έχουμε πρόβλημα γενικότερα στο τραπεζικό σύστημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία από την μια είναι πρόβλημα στα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα που δεν έχουν την δυνατότητα να αποπληρώσουν τώρα τον δανεισμό τους και από την άλλη είναι μια μεγάλη πίεση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και με βάση τους αυστηρότατους εποπτικούς κανόνες του ευρωσυστήματος είναι μονόδρομος ότι θα πρέπει να βρούμε λύση. Και εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής προς τους πολίτες: λύσεις χωρίς κόστος δεν υπάρχουν. Θα πρέπει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα να πάρουμε το συντομότερο δυνατό τις αποφάσεις για να μειώσουμε κινδύνους και κόστος. Σε αυτή την προσπάθεια κινείται η Κυβέρνηση, και εμείς ακόμη μια φορά, όπως δήλωσα και με το πέρας της σύσκεψης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, είμαστε εδώ για τα δύσκολα, να βάλουμε πλάτες για τον τόπο, αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόστους διότι είμαστε και το κυβερνών κόμμα. Θέλουμε όμως συνεργασία, τα προβλήματα είναι κοινά και εθνικά και πρέπει με συνεργασία και σύνεση να βρούμε τις απαραίτητες λύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος έτεινε χέρι συνεργασίας με τα υπόλοιπα κόμματα σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «θέλω να πιστεύω ότι θα συνεργαστούμε ακόμη μια φορά όλοι, να αντεπεξέλθουμε και από αυτές τις δυσκολίες, με γνώμονα να εξυπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον και να προστατεύσουμε αυτούς που οφείλουμε να προστατεύσουμε».

ΑΚΕΛ: Ξεπουλούν τον Συνεργατισμό

Ιδιαίτερα αιχμηρό ήταν το ΑΚΕΛ στις επικρίσεις του με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος να κάνει λόγο για ξεπούλημα του Συνεργατισμού. «Η απόφαση για πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας ολοκληρώνει τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης Αναστασιάδη - Συναγερμού για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού σε ιδιώτες επενδυτές. Τελικά, η Κυβέρνηση έκανε αυτό που προφανώς στόχευε από την αρχή, δηλαδή το ξεπούλημα του Συνεργατισμού. Δεν το ομολογούσε όμως και έκρυβε τις προθέσεις της πίσω από διάφορες υποσχέσεις. Αρχικά, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού υποσχέθηκε να επιστρέψει το Συνεργατισμό στους ιδιοκτήτες του. Αργότερα, δεσμεύτηκε να επιστρέψει το Συνεργατισμό στους πολίτες. Ετοίμασε σχέδιο για είσοδο των μετοχών στο ΧΑΚ, αλλά ακόμα κι αυτό δεν το τήρησε. Η Κυβέρνηση, ως ο βασικός μέτοχος της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, έχει την αποκλειστική ευθύνη έναντι στην κοινωνία για τις αποφάσεις και τις ενέργειες που έγιναν και που οδηγούν στην πώληση της ΣΚΤ, φορτώνοντας τις ζημιές στους ώμους των φορολογούμενων πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Στεφάνου.

ΔΗΚΟ: Η ώρα της κριτικής θα έρθει

Το ΔΗΚΟ μέσω ανακοίνωσης σημείωσε πως αναμένει την ενδελεχή ενημέρωση της κυβέρνησης για τις ενέργειες που θα λάβει γύρω από τον Συνεργατισμό. Ξεκαθάρισε πως η ώρα της κριτικής θα έρθει ωστόσο επί του παρόντος υπάρχει ανάγκη αυτοσυγκράτησης.

«Επειδή, η δημόσια συζήτηση για την κατάσταση στον Συνεργατισμό είναι επιζήμια καλούμε τους πάντες να δείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση. Η ώρα της κριτικής θα έρθει. Αυτή τη στιγμή όμως πρέπει όλοι να στηρίξουμε ένα θεσμό με πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά προς τον τόπο. Το Δημοκρατικό Κόμμα αναμένει πλήρη και ενδελεχή ενημέρωση από την κυβέρνηση, για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για το παρόν και το μέλλον του Συνεργατισμού.

Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι έτοιμο να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Τονίζεται πως την κύρια ευθύνη διοίκησης και διαχείρισης του Συνεργατισμού ως επίσης και την ευθύνη για ετοιμασία σχεδίου εξόδου από την παρούσα κρίση την έχει η Κυβέρνηση. Σημειώνεται πως κατά την πρόσφατη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα των Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων (ΜΕΔ), το Δημοκρατικό Κόμμα επανέλαβε την πρόταση του για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ το οποίο πλήττει ιδιαιτέρως τον Συνεργατισμό. Σε ότι αφορά το ΔΗΚΟ εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως η δημιουργία Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης Μη – Εξυπηρετουμένων Δανείων, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια να διατηρήσει ο Συνεργατισμός το ρόλο του και παράλληλα να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

Συμμαχία: Η πώληση Συνεργατισμού αποτέλεσμα δογματικών αντιλήψεων
Η πώληση του Συνεργατισμού είναι αποτέλεσμα δογματικών αντιλήψεων ανέφερε ο διευθυντής των οικονομικών θεμάτων της Συμμαχίας Πολιτών Παναγιώτης Σαββίδης. Όπως επεσήμανε λύσεις υπάρχουν όταν υπάρχει πολιτική βούληση και όχι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της κυβέρνησης Αναστασιάδη και ξεκαθάρισε πως η Συμμαχία Πολιτών πρότεινε τη δημιουργία ταμείου που θα αγοράζει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
"Η διαδικασίας πώλησης του Συνεργατισμού είναι το αποτέλεσμα μιας αναποτελεσματικής διαχείρισης του Συνεργατισμού και δογματικών αντιλήψεων.
Ενώ γνώριζε τα προβλήματα, για μια πενταετία ολιγώρησε στην εξυγίανση με αποτέλεσμα να γίνουν ελάχιστα για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον Συνεργατισμό.
Τώρα, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ενώ μας ενημέρωσε την περασμένη βδομάδα σε σύσκεψη στο Προεδρικό ότι γίνεται μελέτη και αξιολόγηση του Συνεργατισμού και πρέπει να αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και τα ευρήματα της, προχώρησε μονομερώς σε ενέργειες για πώληση του Συνεργατισμού.
Αμφιβάλουμε ότι η διαδικασία πώλησης του Συνεργατισμού θα δημιουργήσει θετικά αποτελέσματα τόσο για τον Συνεργατισμό όσο και για τον Κύπριο φορολογούμενο.
Ως Συμμαχία Πολιτών προτείναμε τη δημιουργία ταμείου που θα αγοράζει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όχι μόνο του Συνεργατισμού αλλά και άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων, απαλλάσσοντας τους ισολογισμούς των τραπεζών από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν έχει ακόμη παρουσιάσει την δική της πρόταση.
Λύσεις υπάρχουν όταν κυριαρχεί η πολιτική βούληση και όχι οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.
Αναμένουμε επίσημη και ξεκάθαρη ενημέρωση από την Κυβέρνηση για τις προθέσεις τις.
Ταυτόχρονα, καλούμε την Κυβέρνηση να αναστείλει τη διαδικασία πώλησης του Συνεργατισμού και να αναμένει την ολοκλήρωση της προσπάθειας του Ειδικού Συμβουλίου για την εξεύρεση λύσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Λύση του προβλήματος θα καταστήσει υγιή και βιώσιμο τον Συνεργατισμό που είναι ιδιοκτησία της κοινωνίας" σημείωσε σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Σαββίδης.

Επίρριψη ευθυνών προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης έκανε και η ΕΔΕΚ δια μέσου της εκπροσώπου τύπου του κόμματος Μαρίας Παναγιώτου.

«Δυστυχώς οι ανησυχίες οι οποίες υπήρχαν γύρω από την αρνητική πορεία του Συνεργατισμού φαίνεται να επιβεβαιώνονται και την ίδια στιγμή, διαψεύδουν τις προ μερικών βδομάδων τοποθετήσεις της κυβέρνησης ότι ο Συνεργατισμός είναι απόλυτα υγιής τραπεζικός τομέας και ως εκ τούτου δεν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος σε ότι αφορά τη λειτουργία του.

Όμως τελικά φαίνεται από την ίδια την πορεία των γεγονότων ότι και η απόφαση της κυβέρνησης να κρατικοποιήσει τον Συνεργατισμό και στην ουσία να βολέψει σε υψηλόμισθες θέσεις αριθμό "ημετέρων", δεν ήταν η καλύτερη επιλογή.

Την ίδια στιγμή αποδεικνύεται πως η πρόταση της ΕΔΕΚ για παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στον Συνεργατισμό με αγορά αντίστοιχου ποσού μη εξυπηρετούμενων δανείων πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης τα οποία θα παραχωρούνταν στον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης για διαχείριση, ήταν η καλύτερη επιλογή. Εάν γινόταν αυτό, θα μπορούσε αφενός να στηριχθεί οικονομικά ο Συνεργατισμός και αφετέρου να απορροφηθεί σχεδόν το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων του Συνεργατισμού και να προστατευθούν αρκετές χιλιάδες οικογένειες που κινδυνεύουν ή θα κινδυνεύσουν να απωλέσουν τις περιουσίες τους. Επιπρόσθετα, μέσα από τη διαχείριση, με κοινωνική ευαισθησία, αυτών των δανείων, το κράτος, μέσω του Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, θα είχε και τα αντίστοιχα οικονομικά οφέλη.

Τέλος, στην περίπτωση ιδιωτικοποίησης τίθεται και σοβαρό ζήτημα με τον μεγάλο αριθμό οικημάτων σε πόλεις και κυρίως σε κοινότητες τα οποία ανηγέρθησαν με χρήματα των κατοίκων των κοινοτήτων. Τα οικήματα αυτά θα τα απωλέσουν και ενδεχομένως θα περιέλθουν στην κατοχή των νέων επενδυτών μετόχων – επενδυτών του Συνεργατισμού.

Δυστυχώς με τις λανθασμένες επιλογές των τελευταίων κυβερνήσεων ο φορολογούμενος πολίτης έχει καταβάλει χωρίς αντίκρισμα 3,5 δις ευρώ για την κρατικοποίηση τραπεζικών ιδρυμάτων, χωρίς αυτά να ανήκουν πια στο κράτος και τους πολίτες, πέραν των 8,9 δις που κατέβαλαν οι πολίτες για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα και του 1,2 δις που απώλεσαν οι κάτοχοι των αξιογράφων.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι από εδώ και πέρα τα λάθη του παρελθόντος θα συνετίσουν τους κυβερνώντες και οι επιλογές τους θα είναι προς την κατεύθυνση προστασίας των πολιτών και σταδιακής αποκατάστασης όλων όσων έχουν πληγεί από την «κρίση» του τραπεζικού τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Παναγιώτου.

Αλληλεγγύη: Στόχος μας η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος

Ευθύνες στην κυβέρνηση επέρριψε και η Κίνηση Αλληλεγγύης υπογραμμίζοντας ζήτημα ανακολουθίας από πλευράς του Νίκου Αναστασιάδη

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Αναστασιάδη δημόσια ζητά από την αντιπολίτευση ενότητα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, αλλά στην πράξη συγκαλεί συσκέψεις στο Προεδρικό όχι για να ακούσει ιδέες, αλλά για το θεαθήναι και τα μάτια του κόσμου. Δεν πέρασαν παρά λίγα 24ωρα από την σύσκεψη Αρχηγών στο Προεδρικό για τα ΜΕΔ, όπου δεν έγινε καμία νύξη στο σχέδιο πώλησης του Συνεργατισμού και στα σχετικά χρονοδιαγράμματα. Τονίζουμε τα εξής ως πρώτο σχόλιο, με την επιφύλαξη να τοποθετηθούμε ευρύτερα κατόπιν μελέτης των νέων στοιχείων για την πορεία του Συνεργατισμού:

- Υπάρχει ανακολουθία από πλευράς ΠτΔ να ζητά συναίνεση στα θέματα οικονομίας και οι αρχηγοί να τα μαθαίνουν από τις εφημερίδες
- Χρειάζεται προσοχή ώστε τουλάχιστον να προστατευθεί η πρώτη κατοικία και η μικρή επαγγελματική στέγη αλλά και να δοθεί η ευκαιρία να εξευρεθούν λύσεις και για τους υπόλοιπους δανειολήπτες, θύματα των αλόγιστων πρακτικών των τραπεζών και των ελλείψεων των Θεσμών».

Στόχος μας ήταν και παραμένει η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος Αλληλεγγύη.

ΣΧΟΛΙΑ

Και τι περιμέναμε να ακούσουμε από ένα αρνητικό Άντρο? Απλά κρα! Ακόμη λίγο θα λέγει ότι για τη σκόνη στην ατμόσφαιρα φταίει η κυβέρνηση!!!

Δεν νομίζω να υπήρξε χειρότερη αντιπολίτευση από αυτή που δημιουργεί ο Άντρος Κυπριανού. Το ωραίο είναι ότι ο Στεφάνου, άλλα πρεσβεύει.....

knak
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Κε Hourican, αν η συζήτηση βλάπτει την Τρ. Κύπρου, σκεφτείτε να αλλάξετε δικηγόρους. Ακόμα μπορείτε ...»
Loucas  |  15:18

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X