ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:02
 

Fitch: Συρρίκνωση τουρκικής οικονομίας στα τρία τελευταία 3μηνα του '18

Ο Fitch υπογραμμίζει πως συνεχίζει να βλέπει απίθανη την εφαρμογή από την Τουρκία ελέγχου στη διακίνηση κεφαλαίων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η βουτιά της τουρκικής λίρας θα ωθήσει σε μια αναγκαστική επανεξισορρόπηση της οικονομίας της Τουρκίας μέσω χαμηλότερης ανάπτυξης και μείωσης του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, ο οποίος αναμένει συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας στα τρία τελευταία τρίμηνα του 2018, σε τριμηνιαία βάση.

Ταυτόχρονα, ο Fitch υπογραμμίζει πως συνεχίζει να βλέπει απίθανη την εφαρμογή από την Τουρκία ελέγχου στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) ή την υιοθέτηση ενός οικονομικού προγράμματος του ΔΝΤ.
 
«Έχουμε υποβαθμίσει τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη την τριετία 2018-2020 και διαβλέπουμε σημαντικούς και ευρέως διαδεδομένους προς τα κάτω κινδύνους» τονίζει ο αμερικανικός οίκος, ο οποίος αναμένει τώρα ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,8% το 2018 και κατά 1,2% το 2019, «με τριμηνιαία συρρίκνωση στα τρία τελευταία τρίμηνα του 2018».
 
Αυτά τα ποσοστά οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Fitch, είναι χαμηλότερα κατά 0,7 και 2,4% αντίστοιχα από τις εκτιμήσεις του όταν υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε «ΒΒ»/Αρνητικό στις 13 Ιουλίου του 2018.
 
«Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει κάπως το 2020, στο 3,9%, αλλά θα παραμείνει κάτω από το ρυθμό τάσης», υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι προβλέψεις του υπόκεινται σε σημαντική αβεβαιότητα.
 
Αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για το βασικό του σενάριο είναι κατά κύριο λόγο οι λανθασμένες πολιτικές, οι μεγαλύτερες χρηματοοικονομικές πιέσεις στον ιδιωτικό τομέα, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η πιθανή εκροή κεφαλαίων.
 
«Οι αναθεωρημένες προβλέψεις μας υποθέτουν ότι οι (τουρκικές) αρχές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη στήριξη της τουρκικής λίρας και ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα αυξήσει τα επιτόκια, αλλά ότι αυτά δεν επαρκούν για να μειώσουν τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο αριθμό, τουλάχιστον στο τέλος του 2020», υπογραμμίζει.

Επιπλέον, αναφέρει ότι οι χαμηλότερες προβλέψεις του για την ανάπτυξη οδηγούν σε κάποια δημοσιονομική επιδείνωση σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη  του.

Ο διεθνής οίκος αναμένει τώρα ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα διευρυνθεί το 2018 στο 3,2% του ΑΕΠ και στο 3,6% το επόμενο έτος, ενώ θα μειωθεί στο 2,9% το 2020. Τον περασμένο Ιούλιο, ο οίκος ανέμενε δημοσιονομικό έλλειμμα 2,9% το 2018 και 2,5% το 2019 και 2020.

Επίσης, αναμένει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί στο 3,9% του ΑΕΠ το 2018 και στο 1,7% το 2019 και σημειώνει πως «κάποια στήριξη» στην ανάπτυξη δίνουν το καθαρό εμπόριο και ο τουρισμός (ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε 29% το α΄ εξάμηνο του 2018 σε σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο εξάμηνο.
 
Ο Fitch σημειώνει ότι η τουρκική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η "νομισματική της θέση θα προσαρμοστεί" όταν θα συνεδριάσει εντός Σεπτεμβρίου, καθώς τα στοιχεία κατέδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 17,9% τον Αύγουστο.
 
Αναμένουμε αυστηρότερες εξωτερικές συνθήκες και αυστηρότερη εγχώρια πολιτική για να στηρίξουμε τη βραχυπρόθεσμη προσαρμογή στην οικονομία, αναφέρεται.
 
Ωστόσο, ο αμερικανικός οίκος τονίζει ότι «η απουσία έγκαιρης και πλήρους πολιτικής αντίδρασης και η αβεβαιότητα σχετικά με την ανοχή των αρχών σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης προσθέτουν στις ανησυχίες των αγορών σχετικά με την αξιοπιστία της (τουρκικής) οικονομικής πολιτικής».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Εκδίκαση της υπόθεσης θανάτου της Petrana Nikolova από τη Βουλγαρία

«Εκαντήσαμε σε αυτό το τόπο, εκτός όλων των άλλων, ο κάθε κομπλεξικός και ανώμαλος να έχει στη κατοχή ...»
Christos A.  |  14:09

Τετραμερής για τα ενεργειακά με παρουσία ΗΠΑ στις 29 Ιουλίου

«Συμφωνώ. Ειδικά τούτος ο ΥΠΕΞ δε μου πολλογεμωννει το μάτι. »
Luke  |  13:47

Τετραμερής για τα ενεργειακά με παρουσία ΗΠΑ στις 29 Ιουλίου

«Η επιμονή της "Καθημερινής" να πιστώνει τα πάντα όλα θετικά επί παντός επιστητού στον Υπουργό Εξωτερικών ...»
Ένας Πολίτης  |  13:28

Ανώτατο: Δεν θα εξαιρεθούν δικαστές στις εφέσεις για μισθούς δημοσίου

«O Aνώτατος τι γίνεται αυτές τις μέρες με τα Αξιόγραφα???.....»
ΑΚΑ  |  11:03

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X